Bazofile scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

Bazofile scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un număr scăzut de bazofile nu reprezintă în cele mai multe cazuri un motiv de îngrijorare. Ce sunt bazofilele, din ce cauze se poate reduce nivelul lor, ce simptome însoțesc o astfel de situație și care este tratamentul necesar îți explicăm în amănunt în continuare.

Bazofile: informații importante

Bazofilele reprezintă o categorie de globule albe, fiind produse la nivelul măduvei osoase, dar pot fi identificate în țesuturi din tot corpul. Aceste celule fac parte din sistemul imunitar și joacă un rol semnificativ în funcționarea sa corespunzătoare. Fie că te zgârii în timpul unei accidentări sau dezvolți o infecție de la o rană, bazofilele sunt cele care te vor ajuta să îți recapeți sănătatea; sunt capabile de fagocitoza complexelor antigen/anticorp și nu răspund la infecții bacteriene sau virale (doar parazitare). Citoplasma bazofilelor conține heparină, histamină și serotonină și se infliltrează în țesuturile corpului. În plus față de combaterea infecțiilor parazitare, bazofilele joacă un rol în: prevenirea cheagurilor de sânge (conțin heparină, o substanță anticoagulantă naturală), reacții mediate alergic (în reacțiile alergice sistemul imunitar este expus la un alergen; bazofilele eliberează histamină în timpul reacțiilor alergice și sunt considerate a juca un rol în determinarea corpului să producă un anticorp denumit imunoglobulină E; anticorpul se leagă de bazofile și de un tip similar de celulă denumite mastocite, care eliberează substanțe precum histamine și serotonină (au rolul de a media răspunsul inflamator în zona corpului expusă la alergen).

Bazocitopenia este denumirea medicală pentru un nivel scăzut de bazofile considerat patologic; apare rar și se poate datora depresiei în activitatea măduvei osoase (insuficiență a măduvei), terapie imunosupresoare, reacții hipersenzitive, tirotoxicoză sau infecții. În cazul fetelor aflate la vârsta pubertății, s-a stabilit o conexiune între ovulație și bazocitopenie. De obicei dacă nivelul bazofilelor scade se poate datora unei reacții alergice grave. Dacă dezvolți o infecție vindecarea poate dura un timp mai îndelungat. Medicul este în măsură să stabilească dacă bazofilele se încadrează în intervalul acceptabil; din punct de vedere statistic, bazofilele reprezintă mai puțin de 3% din globulele albe, fiind necesar un nivel cuprins între 0-300 bazofile per microlitru de sânge. Mai exact, la copiii cu vârsta sub 1 an, procentul relativ trebuie să fie 0.4%, la copiii cu vârsta între 2-10 ani procentul relativ trebuie să fie între 0.5-0.6%, iar procentul absolut este de 0.01X103 celule pe microlitru de sânge. Trebuie subliniat faptul că cel mai redus număr de bazofile există dimineața și seara târziu.

bazofile scazute la copil

Cauze pentru bazofile scăzute la copil

Afecțiunile asociate: absența ereditară a bazofilelor (extrem de rară), niveluri ridicate de glucocorticoizi (ca urmare a administrării), hipertiroidism sau tratament cu hormoni tiroidieni, ovulație, reacții hipersenzitive (urticarie, anafilaxie, reacții induse de medicație), leucocitoză (în asociere cu alte afecțiuni), dar și în faza acută de infecții sau ca reacții de stres. Situații extreme pe care le menționăm cu privire la un număr scăzut de bazocite includ: iradiere, chimioterapie.

Simptome pentru bazofile scăzute la copil

Testele sanguine reprezintă singura modalitate de a descoperi dacă nivelul de bazofile este anormal. Nu există în mod tipic simptome asociate unui nivel anormal, iar medicii recomandă rareori un test de sânge doar pentru a verifica numărul de bazofile. Testele sanguine sunt efectuate în general în timpul unei verificări anuale sau când sunt investigate ale cauze potențiale. 

Afecțiuni asociate cu un nivel scăzut de bazofile:
- Hipotiroidism - apare când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni. Hormonii în exces pot determina ca funcțiile corpului să se accelereze. Simptomele includ: ritm cardiac crescut, tensiune arterială crescută, transpirație excesivă, scădere în greutate.
- Infecții - acestea apar când bacteriile sau alte substanțe nocive pătrund în diverse părți rănite ale corpului. Simptomele variază de la eliminarea de puroi și durere la atingere până la febră și diaree.
- Reacțiile acute de hipersenzitivitate - corpul reacționează exagerat la o substanță sub forma unei reacții alergice acute. Simptomele includ: ochi apoși, rinoree, urticarie roșie și eczeme cu prurit. În situațiile extreme simptomele pot deveni fatale. Dacă copilul prezintă o reacție anafilactică și nu este capabil să respire, se impune control medical de urgență. În această categorie se include și urticaria autoimună.

bazofile scazute la copil

Tratament pentru bazofile scăzute la copil

Tratamentul pentru bazofile scăzute depinde în primul rând de cauza subiacentă, gravitatea afecțiunii, precum și de prezența unor infecții sau simptome asocite sau de starea generală de sănătate a copilului. În mod evident trebuie direcționat în sensul remedierii afecțiunii subiacente. În acest sens, tratamentul poate presupune medicație antifungică sau antibiotică în cazul infecțiilor, administrarea de factori de creștere celulară pentru globule albe, factor de stimulare a coloniilor granulocitare în cazurile grave, transfuzii de granulocite, terapie corticosteroidă sau imunoglobuline cu administrare intravenoasă în cazurile mediate imunitar.

Pentru alergii este utilă administrarea de medicație antihistaminică. În tulburările ce țin de ovulație, poate fi de ajutor terapie cu estrogen, iar în cele ce țin de hipertiroidism este de ajutor administrarea continuă de heparină. Nu în ultimul rând, există și opțiunea de tratament ce constă în transplantul de măduvă osoasă, pentru afecțiunile extrem de grave.

Se impun măsuri preventive atunci când există un număr scăzut de bazofile pentru a limita riscul de infecție. Aceste măsuri pot include atenție strică la igiena mâinilor, folosirea unor camere separate și chiar purtarea de echipament sanitar specializat (mănuși, halat, mască chirurgicală).

 

Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi.

 

Surse: www.merckmanuals.com; www.healthline.com; www.ebmconsult.com

Articolul urmator
Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Miastenia gravis: cauze, simptome și tratament
    Miastenia gravis: cauze, simptome și tratament

    Miastenia gravis este o boală cronică, fiind mai frecventă la femeile sub vârsta de 40 de ani și la bărbații de peste 60 de ani. Deși până în momentul de față nu...

    © 2025 Qbebe