Alergia la frig: cauze, simptome și tratament

Alergia la frig: cauze, simptome și tratament

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu venirea frigului, unora dintre noi li se poate întâmpla să se confrunte cu tot felul de simptome neplăcute și să nu-și dea seama despre ce este vorba. Chiar dacă la prima vedere putem da vina pe o răceală sau pe alte probleme de sănătate pe care le avem, medicii ne sfătuiesc să luăm în considerație și ceea ce se numește alergia la frig. Parcurgând articolul de mai jos, veți putea afla ce reprezintă aceasta, care sunt factorii ce o pot declanșa, precum și cum o putem preveni și trata.

Ce este alergia la frig

Alergia la frig reprezintă o reacție a pielii la frig. Astfel, pe pielea care a venit în contact cu frigul sau cu un obiect rece apare roșeață sau pete similare celor de la urticaria obișnuită.

Aerul rece poate declansa alergia la frigCauzele declanșării alergiei la frig

Până în prezent, experții nu pot spune care sunt cauzele exacte ale apariției alergiei la frig. Cu toate acestea, cercetările în domeniu au scos la iveală care ar fi cei mai responsabili factori ai acestei forme de alergii.
În primul rând, să respiri aer rece poate fi una dintre principalele cauze ale apariției acestui tip de alergie. De cele mai multe ori, aerul rece va provoca nu numai reacții la nivel cutanat, ci și congestie nazală.
Pe de o parte, aerul rece va afecta circuitul mucusului existent în aparatul respirator. Acesta va deveni mai dens și va circula mai greu.
Pe de altă parte, respiratul de aer rece poate afecta țesutul nazal. Când respirăm, aerul ajunge în nas la o anumită temperatură, dar, datorită multitudinii de vase capilare de aici, acesta poate determina inflamarea mucoasei nazale și, din acest motiv, aerul rece va duce la o dilatare suplimentară a acestora (pentru că va fi nevoie ca sângele să încălzească aerul rece pe care l-am inspirat). Iată de ce poate crește probabilitatea să ne confruntăm cu neplăcuta senzație de congestie nazală, ce însoțește adesea alergia la frig.
În al doilea rând, alergia la frig se poate declanșa și când venim în contact cu apă rece. De exemplu, să înoți într-o apă rece poate duce la apariția alergiei la frig. În această situație, din păcate, pe lângă reacțiile cutanate menționate mai sus, se poate ajunge și la complicații precum scăderea bruscă a tensiunii, senzație de leșin și, în cazuri extreme, chiar deces.
Nu în ultimul rând, în anumite cazuri, există posibilitatea ca o formă severă de alergie la frig să apară după ce o persoană a venit în contact cu un obiect foarte rece (în acest caz, reacția va fi inflamarea mâinilor) sau dacă a ingerat hrană sau lichide prea reci (în această situație, gâtul și limba se pot inflama alarmant).
Cel mai adesea însă, alergia la frig se manifestă prin reacții la nivelul pielii, când venim în contact cu temperaturi sub 4 grade Celsius. Au fost însă semnalate și cazuri în care alergia la frig a apărut la temperaturi ceva mai mari, dar în condiții de vânt și umezeală.

Cine poate avea alergie la frig

Specialiștii spun că oricine poate avea alergie la frig, dar că o predispoziție mai mare spre a dezvolta această afecțiune  poți avea dacă:
Ești copil sau adult tânăr- Adesea alergia la frig apare la vârste mai fragede. Din fericire, există posibilitatea ca aceasta să se amelioreze de la sine pe măsură ce se înaintează în vârstă.
Ai avut de curând o infecție în organism- De pildă, se spune că pneumonia poate fi legată de alergia la frig.
Sistemul tău imunitar nu funcționează corespunzător- Medicii spun că unele boli, precum hepatita sau cancerul pot crește considerabil predispoziția de a dezvolta, la un moment dat, o formă de alergie la frig.
Cineva din familia ta s-a confruntat/ se confruntă cu alergie la frig- Conform unui studiu efectuat în 2012, s-a ajuns la concluzia că alergia la frig (mai ales manifestările ei la nivel cutanat) poate fi transmisă genetic. Au fost chiar identificate cazuri în care frații au dezvoltat, la un moment dat, anumite forme de alergie la frig.

Citește și: Ce trebuie să stii despre alergia la frig

Simptomele alergiei la frig

Cel mai adesea, cine suferă de alergie la frig poate avea oricare dintre următoarele simptome:
Mâini inflamate- Se poate întâmpla ca mâinile să ți se inflameze dacă ai venit în contact cu aer rece de afară, dar nu este exclus să pățești așa și dacă, de exemplu, vei ține în mână o sticlă/o doză cu băutură foarte rece.
Pielea se înroșește- Și nu este vorba numai despre înroșirea feței, atât de comună când venim în contact cu frigul. Din contră, și alte zone de piele expuse la frig se pot înroși foarte tare, iar acest fenomen poate dura și până la 24 de ore, chiar dacă vom merge într-un loc încălzit.
Pe piele vor apărea pete ca la urticaria obișnuită- Și acesta poate fi unul dintre simptomele expunerii la frig și poate fi însoțit și de alte simptome ce aparțin oricărei forme de alergii, precum inflamația sau mâncărimile.
Uneori se poate întâmpla ca alergia la frig să fie însoțită și de alte simptome, mai severe, ce impun solicitarea ajutorului medical de urgență, cum ar fi:
Inflamarea puternică a limbii și gâtului, ce poate duce la apariția dificultăților în respirație
Corpul în ansamblu va răspunde la frig, prin manifestări precum apariția amețelilor, pierderea cunoștinței, intensificarea ritmului cardiac, inflamarea membrelor etc.

Simptome ale alergiei la frig

Citește și: Cele mai frecvente alergii la copii

Tratamentul alergiei la frig

Până acum, specialiștii nu au stabilit un tratament clar pentru vindecarea alergiei la frig. Ne pot asigura însă că un tratament corect aplicat va duce la ameliorarea considerabilă a neplăcutelor simptome ale acestei afecțiuni.
Esențial este, când cerem ajutorul unui medic, să-i descriem foarte bine simptomele și să încercăm să-i oferim cât mai multe detalii legate de acestea, astfel încât acesta să poată identifica mai exact factorii ce au declanșat alergia la frig.
Adesea, medicul va recomanda, și în funcție de severitatea simptomelor și de starea de sănătate de ansamblu a pacientului, fie un tratament medicamentuos, fie unul ce combină medicamentele cu măsuri pe care le poți aplica și tu, în fiecare zi, acasă.
Printre cele mai frecvente medicamente utilizate pentru ameliorarea alergiei la frig pot fi incluse:
Diverse antihistaminice- Acestea au rolul de a bloca simptomele provocate de declanșarea histaminei (de exemplu: Claritine, Clarinex, Cyproheptadine etc).
Medicamente ce se folosesc și pentru tratarea altor boli ce au la bază reacții alergice, precum astmul (ex: Xolair)
Unele medicamente folosite în tratarea depresiei și anxietății pot avea rezultate pozitive în ameliorarea simptomelor alergiei la frig, mai ales în forma sa cutanată (de exemplu, Silenor).
Cele folosite pentru simptome manifestate la nivel nazal (Nasalcrom sau Flonase).
Pentru a preveni apariția alergiei la frig și tu poți să iei anumite măsuri, precum:
Ia suplimente de vitamina C
Ai grijă la dieta adoptată- Nu ocoli acele alimente care vor contribui la întărirea sistemului imunitar (de pildă, consumă din abundență fructe și legume)
Apelează la spray-uri nazale pe bază de apă de mare (acestea vor fi utile mai ales pentru simptomele existente la nivel nazal)
Poți face gargară cu apă și sare (astfel vei reduce posibilele inflamații de la nivelul gâtului)
Nu uita să te odihnești suficient- Astfe, corpul tău va dobândi energia necesară bunei funcționări a sistemului imunitar și, implicit, se vor diminua șansele să dezvolți diverse reacții alergice.
Ai grijă să te păzești cât mai mult de frig- Când ieși pe-afară, îmbracă-te adecvat și ai grijă să nu-ți fie frig. În interior, dacă simți că îți este frig, nu evita să te învelești și să te îmbraci bine.

Ultra Vitamina C - 60 tablete

Este indicat in special:
- pentru sistemul imunitar, in preventia racelii si gripei;vitamina c
- persoanelor care fac sport, atleti, sportivi de performanta;
- persoanelor de peste 50 de ani;
- celor care au stil de viata dezordonat;
- fumatorilor activi si pasivi;
- vegetarienilor si veganilor.

Ingrediente: acid ascorbic, fosfat de calciu dibasic (agent de separare), celuloza microcristalina si hidroxipropilmetilceluloza (agenti de incarcare), bioflavonoide din citrice, guma xantan (agent de ingrosare, stearat de magneziu si dioxid de siliciu coloidal (antiaglomeranti).

Mod de administrare: 1 tableta sau 2 tablete/zi, cu un pahar cu apa sau alta bautura rece, impreuna cu masa principala. A nu se mesteca. Poate fi administrat impreuna cu alte suplimente din gama Vitabiotics. Este recomandata administrarea regulata a acestui supliment.
Precautii: ca orice supliment nutritiv, cereti sfatul medicului in caz de sarcina, alaptare sau in cazul in care sunteti sub supraveghere medicala pentru diferite afectiuni sau alergii alimentare.

 

Voi mai știți și alte aspecte legate de alergia la frig?

Surse:
www.bustle.com; www.drgreene.com; www.mayoclinic.org;www.webmd.com

 

Articolul urmator
Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    © 2025 Qbebe