- De ce este importantă vitamina D pentru copil?
- De câtă vitamina D ar avea nevoie un copil?
- Când un copil este mai predispus riscului de a se confrunta cu o deficiență de vitamina D?
- Care sunt semnele ce ne pot indica faptul că un copil are deficiență de vitamina D?
- Craniul copilului este încă moale, deși acesta este la vârsta la care oasele din această zonă ar fi trebuit să fie solide
- Oasele copilului sunt deformate
- Copilul are întârzieri în dezvoltare
- Copilul se confruntă cu slăbiciune musculară și dureri osoase
- Copilul va avea frecvente probleme dentare
- Copilul nu crește suficient în înălțime
- Copilul se confruntă cu infecții respiratorii frecvente
- Cum poate fi tratată deficiența de vitamina D la copil?
De ce este importantă vitamina D pentru copil?
În primul rând, vitamina D ajută corpul să absoarbă mineralele (mai ales calciul) pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor și dinților. Din acest punct de vedere, experții au declarat de multe ori faptul că vitamina D este cea care ajută ca un copil să dobândească statura și structura osoasă ce îi sunt programate genetic. În cazul unui deficit al acestei vitamine, copilul nu va putea să le dobândească pe acestea și, mai mult decât atât, se pot îmbolnăvi de rahitism.În al doilea rând, vitamina D este responsabilă și de funționarea corectă a sistemului imunitar , protejând organismul de infecții.
Nu în ultimul rând, ea este responsabilă de producția corespunzătoare de insulină, dar și de dezvoltarea celulelor.
De câtă vitamina D ar avea nevoie un copil?
Copiii până la 12 luni ar avea nevoie de 400 IU (10 micrograme) de vitamina D pe zi.
Cei ce au peste 1 an ar trebui să primească 600 IU (15 micrograme) pe zi.
Chiar dacă nu vei reuși în fiecare zi să-i asiguri copilului aceste cantități de vitamina D, străduiește-te măcar să-i asiguri un necesar cât mai apropiat din aceasta pe parcursul a câteva zile sau a unei săptămâni.
Când un copil este mai predispus riscului de a se confrunta cu o deficiență de vitamina D?
Copiii pot fi mai predispuși riscului de a avea lipsă de vitamina D în următoarele cazuri:
• Dacă au adesea pielea acoperită (când sunt scoși pe-afară)
• Dacă își petrec mult timp în casă și sunt puțin expuși razelor soarelui
• Dacă suferă de vreo boală care perturbă capacitatea corpului de a controla nivelul de vitamina D, precum: boli de ficat, de rinichi sau afecțiuni legate de absorbția mâncării (cum ar fi boala celiacă sau fibroza chistică)
• Dacă au pielea mai închisă la culoare (Se spune că, dacă pielea conține mai multă melanină, va trebui să ne expunem mai mult la soare. Dacă al tău copil are pielea mai închisă, supune-l periodic la analize pentru a te convinge că are lipsă de vitamina D).
• Dacă au fost alăptați pentru un timp mai îndelungat, iar mamele au avut deficit de vitamina D în perioada în care i-au alăptat.
Care sunt semnele ce ne pot indica faptul că un copil are deficiență de vitamina D?
Desigur, cea mai sigură metodă prin care ni se va confirma că al nostru copil suferă de un deficit de vitamina D este să-i facem analize de sânge.
Cu toate acestea, medicii ne sfătuiesc să ne observăm cu atenție copilul încă dinainte de a-l duce la un specialist, întrucât există semne clare ce indică o deficiență de vitamina D. Iată-le pe cele mai cunoscute:
Craniul copilului este încă moale, deși acesta este la vârsta la care oasele din această zonă ar fi trebuit să fie solide
Medicii ne avertizează că, la un copil sănătos, oasele craniului (acestea sunt mici și flexibile cât un copil este în uter, fapt care îl ajută pe acesta să se nască) ar trebui să fie perfect sudate în timpul primelor 19 luni de viață.
Dacă observăm însă că, după această vârstă, craniul copilului nu este încă suficient de tare, este foarte probabil ca acesta să sufere de o lipsă cronică de vitamina D și, din acest motiv, să aibă rahitism. Orice problemă legată de consistența scalpului și craniului în genere trebuie tratată cu toată seriozitatea, în condițiile în care poate genera vătămări grave ale oaselor din această zonă a corpului și chiar a creierului.
Oasele copilului sunt deformate
Și acesta este un semn că al nostru copil se confruntă cu o deficiență severă de vitamina D.
În cazul în care vezi că micuțul are picioarele mai arcuite decât este normal, că spatele său este deformat sau că are coșul pieptului mai ieșit în afară decât este firesc, ai toate motivele să-l duci urgent la medic. Cu siguranță că suferă de rahitism sau că este foarte posibil să se confrunte cât de curând cu această afecțiune.
Copilul are întârzieri în dezvoltare
Dacă micuțul are deficiență de vitamina D, vei sesiza că îi este greu să stea în funduleț sau să se târască. În același timp, membrele sale ți se vor părea moi, iar acest fapt poate fi determinat de dezvoltarea incompletă a oaselor.
În momentul în care apar aceste probleme, automat copilul va merge mai târziu și va face acest lucru cu dificultate.
Nu mai sta pe gânduri odată ce identifici oricare dintre aceste semne! Prezintă-te cât mai repede cu copilul la un pediatru!
Copilul se confruntă cu slăbiciune musculară și dureri osoase
Când un copil are o lipsă serioasă de vitamina D, se va vedea că îi este greu să se deplaseze, că va avea momente în care i se părea greu să-și susțină nu numai întreg corpul, dar chiar și capul.
În plus, va avea tot felul de dureri osoase, ceea ce îi va provoca disconfort și îl va face mai agitat.
Copilul va avea frecvente probleme dentare
Un alt semn că un copil se confruntă cu o deficiență de vitamina D este și faptul că are adesea probleme cu dinții. De pildă, va face frecvent carii, în contextul în care nu va beneficia de cantitatea de vitamina D necesară pentru o bună sănătate a smalțului dinților.
Copilul nu crește suficient în înălțime
Când există un deficit de vitamina D, oasele nu vor fi suficient hrănite. De aceea, nu se vor putea dezvolta la fel de bine și de rapid ca acelea ale copiilor care nu se confruntă cu această problemă. Iată de ce este posibil ca al tău copil să crească mai greu în înălțime!
Copilul se confruntă cu infecții respiratorii frecvente
Așa cum s-a precizat și mai sus, vitamina D este responsabilă și de o bună funcționare a sistemului imunitar.
Dacă un copil are lipsă de această vitamină, va fi mai predispus să dezvolte tot felul de infecții ale tractului respirator.
Citește și: Lipsa de vitamina D la copii
Cum poate fi tratată deficiența de vitamina D la copil?
În primul rând, pentru a fi sigură că al tău copil are deficiență de vitamina D, este necesar să consulți un medic pediatru. Numai acesta îi va face testele necesare pentru confirmarea acestui diagnostic.
În situația în care acesta va descoperi că micuțul are un deficit mic de vitamina D, îți va recomanda doar să îl expui mai mult la lumina soarelui.
Dar dacă se constată că are o deficiență mai serioasă de vitamina D, medicul te va îndruma să faci următoarele:
Să-i dai suplimente nutritive pe bază de vitamina D
În funcție de vârsta copilului și de gravitatea deficienței de vitamina D, medicul te poate îndruma să-i dai copilului o doză mai mare de vitamina D pe zi sau mai multe doze, fracționate în cantități mici, pe parcursul mai multor luni.
Fii foarte atentă la indicațiile sale și administrează-i copilului vitamina D numai în cantitățile ce ți-au fost recomandate. Îţi recomandăm Ultra Vitamina D tablete
Să crești gradul de expunere al copilului la lumina soarelui
Alături de suplimentele alimentare pe bază de vitamina D, va trebui să ai grijă ca în fiecare zi să-l scoți pe copil afară, cam între orele 10 dimineața și 15 după-amiaza (desigur, vara va trebui să te rezumi la soarele de dimineață).
Să fii foarte atentă la alimentele pe care i le oferi copilului
Pentru ca organismul copilului tău să beneficieze și de surse naturale de vitamina D, ar trebui să ai grijă să consume alimente precum:
• pește (proaspăt și la conservă)
• lactate
• suc de portocale
• ouă
• cereale integrale
• ciuperci
• ficat de vită etc.
Citește și: Vitaminele la copii- tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani
Surse:
www.babycenter.com; www.livestrong.com;www.momtastic.com; www.raisingchildren.net.au