7 metode prin care îți ajuți copilul să aibă energie în zilele caniculare

7 metode prin care îți ajuți copilul să aibă energie în zilele caniculare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când îți vezi copilul plin de energie, cu chef de joacă și de alergat cât e ziua de lungă, deja te simți mult mai liniștită, gândindu-te că este sănătos și fericit. Odată cu instalarea temperaturilor ridicate de vară, cu siguranță ai observat cum nu numai noi, cei mari, ci și „piticii” noștri, nu mai avem aceeași stare de bine, ne simțim uneori moleșiți și parcă nu ne mai intră nimeni în voie. O mămică vigilentă știe însă că pentru energia copilului ei are la îndemână numeroase trucuri, deloc greu de pus în practică, menite să îl ajute să rămână într-o formă de zile mari chiar și în perioadele marcate de caniculă. Oricare dintre sfaturile din articolul de mai jos sunt însă binevenite indiferent de anotimp, stimulând dezvoltarea armonioasă a copilului.

Asigură-i copilului o dietă echilibrată

Din acest punct de vedere, medicii pediatri vin cu următorul sfat: varietatea și nu cantitatea contează cel mai mult când vine vorba despre hrana copiilor.
Pe timp de vară, este important ca micuții noștri să beneficieze de alimente ușoare, care nu numai că le furnizează nutrienți vitali pentru energie și pentru starea de bine, dar îi ajută să depășească mai ușor zilele caniculare. Astfel, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească:

  • Fructe- Fructe sunt ideale pentru zilele toride de vară, ajutând copilul să se răcorească mai ușor. Printre acestea se numără: citricele, cireșele, fructele de pădure, pepenele, mango, papaya etc. Oricare dintre ele sunt bogate în fibre, antioxidanți, dar și în apă, așa că datorită lor se va putea menține hidratarea, importantă și ea pentru păstrarea unei energii bune
  • Legume- Printre legumele cele mai indicate vara se află: dovleceii, ardeii grași, roșiile, ridichiile, spanacul, castraveții. Toate conțin și apă, așa că vor completa necesarul zilnic de lichide
  • Fructe uscate- Sunt ideale inclusiv pentru copiii care practică activități fizice intense, stimulând nu numai energia, ci și contribuind la refacerea rezervei de minerale pierdută în urma transpirației mai abundente. De exemplu, stafidele conțin calciu, magneziu, potasiu, iar caisele uscate sunt o sursă foarte bună de vitamina A și de vitamina B3 (ce stimulează energia organismului)
  • Gustări sănătoase- Acestea trebuie să conțină nutrienți, fibre și să-i ajute pe copii să se răcorească în orice moment. Spre exemplu, o porție de legume variate, alături de un sos de iaurt, humus cu bucăți de legume, un smoothie sau o înghețată homemade (realizată din iaurt și bucăți de fructe) sunt perfecte pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă mai ușor peste zilele fierbinți, păstrându-i în formă

  • Cereale integrale- Ele îi dau copilului energie datorită carbohidraților sănătoși (care se digeră mai încet și asigură o eliberare treptată a glucozei în sânge), putând fi ușor de combinat cu alte alimente ce îl ajută să se răcorească (iaurt, suc natural, lapte bătut etc.)
  • Băuturi răcoritoare- Sucurile de fructe și/sau de legume, smoothie-urile, limonadele, apa infuzată cu diverse arome, oricare dintre ele conferă un plus de hidratare și o stare de bine, propice menținerii energiei
  • Dă-i copilului suficientă apă- În funcție de vârsta și de sexul copilului, cantitatea de apă variază de la 1-1,3 l pe zi pentru copiii de 4-8 ani, până la 1,3-1,5 l pe zi pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani sau 1,5-1,7 l pe zi pentru băieții adolescenți. În general, un copil ar trebui să ajungă să consume, pentru o hidratare optimă, cam 6-8 pahare de apă pe zi. Un copil care va bea apă cât trebuie nu va ajunge să aibă semne de deshidratare, inclusiv în zilele foarte calde de vară. Ca să îți dai seama dacă micuțul tău este deshidratat, ar trebui să sesizezi următoarele manifestări: este obosit și lipsit de energie, apetitul este redus, pielea, ochii și gura sunt uscate, urinează mai puțin frecvent ca de obicei, este mai iritabil decât în mod obișnuit etc..

Ajută-l să se răcorească

Indiferent de vârsta pe care o are, un copil se va simți mai bine și își va putea păstra energia inclusiv în zilele cu temperaturi foarte ridicate dacă vei ține cont și de următoarele sfaturi:

  • Copilul va purta haine lejere, din materiale cât mai naturale, care lasă pielea să respire, atât când stă în casă, cât și când este afară. De asemenea, când stă afară, ai grijă să aibă capul acoperit (cu o pălărie, cu o șapcă etc.)
  • Este ideal ca un copil să doarmă în camera din casă care este cea mai răcoroasă
  • Copilul va sta mai ales în locuri umbroase
  • Pe cât posibil, menține răcoare în casă păstrând perdelele/draperiile/jaluzele trase și, în momentele din zi în care este cât de cât răcoare, nu ezita să deschizi și geamurile
  • Stimulează-ți copilul să se joace și cu apa, dar având grijă ca aceasta să nu fie prea rece
  • Mizează pe apa călduță și nu te feri să-l masezi pe copil cu un prosop sau cu un burete înmuiat cu aceasta
  • Poți să folosești și un ventilator, dar nu uita că acesta nu trebuie să bată direct pe copil sau să fie prea puternic
  • Aerul condiționat nu este de evitat, dar nu ar trebui setat la temperaturi mai mici de 24-26 grade Celsius, iar copilul nu va trebui dus în camere în care este prea cald după ce a stat într-o încăpere cu aer condiționat (diferențele de temperatură îl pot îmbolnăvi)

Îngrijește-te să se odihnească suficient

Copiii au tendința ca în vacanța de vară să meargă mult mai târziu la culcare decât în timpul anului școlar. De aceea se poate ajunge oricând în situația să nu mai doarmă cât ar trebui, un somn insuficient ducând inclusiv la dereglarea echilibrului hormonal, la creșterea excesivă a apetitului, dar și la diminuarea nivelului de energie.

Pentru a nu se ajunge la așa ceva, stabilește-i copilului ore de culcare și de sculare dimineața cât de cât apropiate de cele pe care le avea în timpul școlii. În funcție de vârsta avută, un copil ar trebui să beneficieze de următoarele ore de somn:

  • Bebelușii de până la 1 an: 14-15 ore de somn pe zi
  • Copiii de 1-3 ani: 12-14 ore de somn pe zi
  • Copiii între 3 și 6 ani: 10-12 ore de somn pe zi
  • Copiii între 7 și 12 ani: 10-11 ore de somn pe zi
  • Adolescenții de peste 12 ani: 8-9 ore de somn pe zi

Limitează expunerea la ecrane

Un creier obosit, inclusiv din cauza utilizării pe scară largă a ecranelor, va fi mai tentat nu numai să facă alegeri mai puțin sănătoase (de exemplu, să se mănânce prea mult sau preponderent alimente nesănătoase), dar va scădea considerabil și nivelul de energie. Acest aspect este valabil și pentru copil, așa că este recomandat ca și pe timpul vacanței de vară să existe un control cât mai strict asupra orelor petrecute în fața ecranelor.
Trebuie să știi că o expunere masivă la ecrane îl va determina pe copil să devină tot mai puțin activ, ceea ce îi va afecta și energia pentru alte activități care i-ar fi cu adevărat benefice (ca de exemplu jucatul afară).

Petreceți cât mai mult timp în aer liber

Nu numai că mișcarea îl va ajuta pe copil să rămână energic, inclusiv în zilele toride, dar va fi și o modalitate numai bună pentru a petrece mai mult timp de calitate împreună. Din acest motiv nu trebuie să ratați oportunitățile de a ieși din casă, de a sta cât mai mult afară, bucurându-vă de zilele lungi de vară și construindu-vă amintiri de neuitat.

Sprijină-ți copilul pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Stând mai mult acasă vara, copilul poate fi tentat să adopte obiceiuri nesănătoase, care îl pot predispune spre excesul ponderal. Noi, părinții, sunt cei mai potriviți să le fim modele și să le stabilim o rutină care să-i ajute să-și păstreze nu numai o greutate corporală optimă, ci și un nivel cât mai ridicat de energie.
Printre demersurile pe care să le includem într-o asemenea rutină se numără:

  • Mese regulate
  • Gustări sănătoase
  • Un program de somn
  • Cât mai puțin timp petrecut în fața ecranelor
  • Implicarea în activități fizice variate

Apelează la suplimente alimentare

Medicii insistă asupra asigurării nutrienților esențiali cu ajutorul alimentației. Cu toate acestea, având în vedere faptul că nu reușim, din diferite motive, să îi includem în dieta copilului pe toți aceia care îl ajută să aibă parte de o dezvoltare optimă și care îi furnizează energie, este necesar să ne consultăm cu pediatrul pentru a vedea dacă nu cumva copilului i-ar prinde bine și suplimente alimentare.

De altfel, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că în perioadele de creștere, pe fondul nevoii mai mari de vitamine în organism, ar trebui ca acestea să se asigure în anumite perioade și prin intermediul suplimentelor. Printre cele mai valoroase sunt cele care cuprind vitamine precum: vitaminele din grupul B-urilor, vitamina A, vitamina D, vitamina C.

Un supliment alimentar ce le include pe toate acestea, dar și vitamina E (întărește sistemul imunitar, menține sănătatea vaselor de sânge, ajută celulele să-și exercite funcțiile vitale etc.), este Vitoral M Junior Spray oral pentru copii. Spray-ul este disponibil în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro, fiind recomandat pentru:

  • Dezvoltarea normală a oaselor și o creștere sănătoasă
  • Funcționarea normală a sistemului imunitar
  • Un metabolism energetic la nivel normal

Produsul este la îndemână de utilizat (prin intermediul pufurilor administrate direct în gurița copilului), iar pentru cele mai bune rezultate se va administra în felul următor:

  • Pentru copiii între 3-7 ani: 2 pufuri pe zi
  • Pentru copiii mai mari de 7 ani: 4 pufuri pe zi

Ingredientele active pentru 2 pufuri sunt: Vitamina B1:0,5 mg; Vitamina B2:0,21 mg; Vitamina B3:2,4 mg; Acid pantothenic:2 mg; Vitamina B6:0,5 mg; Biotină:15 µg; Acid folic:0,15 mg; Vitamina B12:1 µg; Vitamina A: 200 µg; Vitamina D:10 µg; Vitamina E:1,8 mg; Vitamina C:12 mg.

Vitoral M Junior Spray oral pentru copii este o alegere excelentă pentru a asigura energia, rezistența și starea de bine a copilului tău întrucât este un produs lipsit de coloranți artificiali, de gluten sau de alcool, fiind potrivit inclusiv pentru cei care se confruntă cu diferite afecțiuni (cum ar fi diabet, boala celiacă etc.) sau care urmează o dietă vegetariană.

Surse: childrenscolorado.org, fitterfly.com, health.nsw.gov.au, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare
    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare

    Simțim cu toții zilele caniculare, ne este din ce în ce mai greu să ieșim afară în timpul zilei, pentru că temperaturile cresc pe zi ce trece. Tocmai de asta, suntem...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb
    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb

    Cuvintele au o forță mai mare decât îți închipui. Ele pot da aripi, speranță, pot schimba în bine o stare sau, dimpotrivă, pot crea nesiguranțe, temeri și...

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

    Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile...

    „Doamne ferește ca o femeie să aibă succes și să nu aibă copii!” Jennifer Aniston despre criticile pe care le-a primit fiindcă nu are copil
    „Doamne ferește ca o femeie să aibă succes și să nu aibă copii!” Jennifer Aniston despre criticile pe care le-a primit fiindcă nu are copil

    Jennifer Aniston este una dintre cele mai de succes actrițe hollywoodiene, însă acest lucru nu a ferit-o de critici și bârfe. Din contră! Actrița în vârstă de...

    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

    © 2024 Qbebe