12 lucruri pe care orice femeie trebuie să le ştie despre relaţiile sexuale în timpul menstruaţiei

12 lucruri pe care orice femeie trebuie să le ştie despre relaţiile sexuale în timpul menstruaţiei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Posibilitatea de a desfăşura activităţi sexuale în perioadele marcate de menstruaţie este exclusă adesea de cele mai multe dintre ei. Ca să afli mai multe detalii legate de relaţiile sexuale din timpul menstruaţiei, parcurge cu atenţie şi articolul de mai jos. Vei descoperi nu numai câteva informaţii foarte utile despre ceea ce presupune implicarea în astfel de activităţi în zilele mai "speciale" ale lunii, ci şi cum ar trebui să procedezi pentru ca atât tu, cât şi partenerul tău, să fiţi permanent în siguranţă şi să vă simţiţi cât mai confortabil.

Este sigur să te implici în relaţii sexuale în timpul menstruaţiei?

Din acest punct de vedere, medicii ginecologi punctează următorul aspect: pentru majoritatea persoanelor, nu este riscant ca activităţile sexuale să aibă loc inclusiv în zilele cu sângerări menstruale. Astfel, din punct de vedere medical, nu este dăunător să se realizeze acest demers. Adesea, partenera este cea care insistă asupra întreruperii acestor activităţi pe parcursul menstruaţiei, dar dacă aceasta se simte în largul ei şi în acele zile, este ceva natural şi sigur pentru ambii parteneri, spun specialiştii.

cuplu-ce-se-afla-in-pat-si-are-o-discutie

Cu toate acestea, persoanele care suferă de maladii ce se transmit prin sânge (precum hepatita de pildă) trebuie să renunţe la relaţiile sexuale în timpul menstruaţiei, în condiţiile în care există riscul de îmbolnăvire a partenerului, în ciuda faptului că sângele menstrual este diferit de cel care circulă prin artere şi vene. Totodată, în condiţiile în care cervixul este mai deschis în această perioadă şi riscul de infectare a partenerei cu anumite virusuri sau a contactării unei infecţii cu transmitere sexuală este mai ridicat, folosirea prezervativului fiind absolut necesară.

Sexul în timpul menstruaţiei- informaţii utile

Nu este exclus să rămâi însărcinată dacă faci sex şi în zilele cu sângerări menstruale

Cele mai mari şanse pentru concepţie sunt în perioada din preajma ovulaţiei, care are loc cu aproximativ 14 zile înainte de instalarea sângerării menstruale. Dar trebuie să ştii că lungimea fiecărui ciclu poate fi diferită, că aceasta se poate schimba lunar, iar dacă se va întâmpla să ai un ciclu mai scurt (de 21-22 de zile de pildă) şi vei avea ovulaţie curând după ce s-a terminat ciclul, atunci există posibilitatea ca un ovul să fie eliberat în timp ce sperma persistă încă în aparatul tău reproducător (sperma poate rezista acolo chiar şi peste 72 de ore).

În cazul în care nu intenţionezi să rămâi însărcinată, fii atentă să îţi iei anticoncepţionalele aşa cum ţi-a indicat medicul şi să nu uiţi de prezervativ.

Este indicat să nu se renunţe la mijloacele de protecţie

Aşa cum s-a precizat deja, venirea în contact cu sângele menstrual al unei partenere ce este infectată cu HIV, cu hepatită sau care are o boală cu transmitere sexuală poate creşte pericolul de infectare. Aceata va fi evitat dacă se va utiliza mereu prezervativul.

În cazul în care există o alergie la latex, nu trebuie să te îngrijorezi, întrucât există şi prezervative confecţionate din alte materiale. Cere sfatul unui specialist pentru a afla ce ar fi cel mai indicat pentru tine şi pentru partenerul tău!

Lubrifianţii pot fi utilizaţi în continuare

Sângele menstrual acţionează ca un lubrifiant, dar dacă tu şi partenerul tău doriţi mai multă lubrifiere, puteţi utiliza şi lubrifianţii obişnuiţi. Ideali sunt cei pe bază de apă şi de silicon sau doar pe bază de silicon, nu cei cu uleiuri minerale, ce pot distruge prezervativele de latex.

Sexul din timpul menstruaţiei poate fi o plăcere atât pentru tine, cât şi pentru partenerul tău

De pildă, unele femei se simt mai disponibile pentru relaţii sexuale în zilele cu menstruaţie întrucât, deşi în prima zi are loc o scădere a nivelului de estrogen şi progesteron, acesta va începe să crească începând cu cea de-a treia zi.

De cealaltă parte, partenerul tău se poate simţi şi el dornic pentru activităţi sexuale în zilele respective, femeile fiind de regulă cele ce consideră că este dezgustător sau "murdar" sexul din acele zile. Pentru a afla care este părerea acestuia, purtaţi o discuţie cât mai sinceră şi vedeţi dacă v-aţi simţi amândoi pregătiţi pentru un asemenea demers.

O soluţie pentru ca amândoi să vă simţiţi cât mai bine poate fi, de exemplu, să optaţi pentru anumite poziţii sexuale. Poziţia misionarului de pildă, în care tu vei sta întinsă pe spate, va mai uşura fluxul menstrual abundent. Aveţi însă grijă şi evitaţi penetrarea prea profundă, în condiţiile în care cervixul este mai sensibil în perioada menstruaţiei. De altfel, dacă vei resimţi orice disconfort, anunţă-l cât mai repede pe partenerul tău.

Citeşte şi: Cele mai bune poziţii sexuale în funcţie de vârstă

Poţi lua măsuri pentru a nu avea senzaţia de "murdar"

Spre exemplu, pune pe pat un prosop/un cearceaf de culoare închisă pentru a evita petele nedorite. De asemenea, poţi avea la îndemână o cârpă umedă/un burete pentru a putea curăţa cât mai rapid dacă este cazul.

Activităţile sexuale pot contribui la ameliorarea crampelor menstruale

Referitor la acest aspect, trebuie să ştii că aceste crampe apar pentru că uterul se va contracta când se va elimina mucoasa endometrială. Dar în situaţia în care te angajezi într-o activitate sexuală, orgasmul va duce şi el la contractarea muşchilor uterini, iar disconfortul resimţit din cauza crampelor se va diminua. Mai mult decât atât, orgasmul antrenează şi eliberarea endorfinelor, esenţiale şi ele în ameliorarea durerii.

Reguli de igienă legate de sexul din timpul menstruaţiei

Fii foarte atentă la curăţarea zonei intime

Ginecologii insistă asupra acestei idei: vaginul are capacitatea de autocurăţare, de aceea nu este cazul să distrugi echilibrul natural al microflorei vaginale prin folosirea de produse ce creează dezechilibre (cum ar fi săpunuri sau geluri de duş obişnuite), crescând riscul producerii de iritaţii şi de infecţii. Astfel, va fi suficient să foloseşti pentru zona vulvei doar apă călduţă.

spuma-concentrata-bioactiva-pentru-igiena-intimaÎn schimb, va fi binevenit dacă vei recurge la un produs destinat igienei intime, creat din ingrediente cât mai naturale, capabile să menţină echilibrul florei vaginale şi să prevină disconfortul vaginal. Printre acestea se regăseşte şi Multi-Gyn Femiwash (dinsponibil în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro), o spumă concentrată bioactivă, fără parfum, conservanţi sau săpun. Aceasta  îţi va oferi beneficii extraordinare pentru sănătatea ta intimă deoarece:

  • Curăţă/dezinfectează delicat, fără a perturba sistemul natural de protecţie al ţesutului vaginal
  • Conţine complexul 2QR (polizaharide bioactive patentate), ce împiedică alipirea bacteriilor de ţesutul vaginal
  • În compoziţia sa se regăseşte şi acid lactatic, ce are rolul de a îmbunătăţi aciditatea vaginală (un mijloc de protecţie al vaginului)
  • Prin folosirea sa poate fi diminuat riscul de a te confrunta cu diverse forme ale disconfortului vaginal (iritaţii, inflamaţii, mâncărimi)
  • Este indicat şi pentru pielea foarte sensibilă sau uscată

Profită pe deplin de acest produs şi pentru că acesta se aplică extrem de uşor. Tot ce ai de făcut este să aplici spuma, să o răspândeşti cu mâna şi să o clăteşti cu apă.

Poţi apela şi  la o cupă menstruală

Ca să diminuezi cantitatea de sânge din vagin în zilele marcate de menstruaţie poţi să foloseşti şi o cupă menstruală.  Majoritatea cupelor menstruale trebuie îndepărtate înainte de a întreprinde relaţii sexuale, dar unele dintre ele pot rămâne în interiorul corpului tău (dacă sunt hipoalergenice). În acest caz, cupa nu va resimţită de partenerul tău, nu îi va provoca disconfort şi nu veţi avea parte de scurgeri nedorite.

Pentru a fi pe deplin sigură că vei proceda bine optând pentru cupa menstruală, stai mai întâi de vorbă cu un medic, astfel încât să ţi se recomande acel tip de cupă ce este sigur şi pentru activitatea sexuală.

femeie-care-tine-in-mana-o-cupa-menstruala-roz

Citeşte şi: Află totul despre cupa menstruală

Tampoanele interne trebuie îndepărtate înainte de implicarea în activităţi sexuale

Dacă nu vei proceda aşa, tamponul poate fi împins prea adânc în timpul actului sexual şi poate fi nevoie de solicitarea ajutorului medical pentru a-l îndepărta. Nu în ultimul rând, se poate umple excesiv şi vei avea parte de scurgeri neaşteptate.

Optaţi pentru activităţi sexuale sub duş

În acest mod veţi evita petele generate de scurgerile de pe parcursul actului sexual şi vă puteţi simţi mai confortabil.

Spălaţi-vă bine pe mâini

Spălarea mâinilor de către ambii parteneri, după venirea în contact a acestora cu organele genitale, este o regulă de igienă ce trebuie respectată de fiecare dată după implicarea în activităţi sexuale, nu numai în perioadele cu menstruaţie.

Citeşte şi: Știai că...? 8 curiozități despre sex

Surse: flo.health, health.com, healthline.com, verrywellhealth.com, yahoo.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, magazinvavianpharma.ro

Articolul urmator
Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?
Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    Patru lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre școlari, potrivit unei învățătoare cu experiență de 23 de ani
    Patru lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre școlari, potrivit unei învățătoare cu experiență de 23 de ani

    Ca orice părinte, te interesează de situația școlară a copilului tău și de notele lui din carnețel. Dar cât de implicat ești, cu adevărat în educația lui? Ce poți...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    7 lucruri de care au nevoie bărbații în relațiile cu partenerele lor
    7 lucruri de care au nevoie bărbații în relațiile cu partenerele lor

    Cum determini un bărbat să se îndrăgostească nebunește de tine? Crezi că partenera ideală trebuie să arate perfect, să îi ofere relații intime seară de seară și să...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală
    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală

    Trăim într-o perioadă în care subiecte care odinioară erau tabu, încep să devină unele obișnuite, despre care putem vorbi deschis. Cel puțin, suntem pe acel drum,...

    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe
    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe

    În ultimii ani auzi vorbindu-se tot mai des despre autism, o tulburare de dezvoltare de natură neuropsihiatrică, afectând comportamentul, interacțiunea socială și...

    © 2024 Qbebe