Pâinea a fost și încă este un aliment de bază pe mesele românilor, dar nu și printre cele mai sănătoase, și asta pentru că în timpul procesării grâul își pierde o bună parte din proprietățile nutritive și fibre. În plus, consumată în exces, pâinea poate avea anumite riscuri pentru sănătatea ta:
- Crește nivelul zahărului din sânge
- Conținutul crescut de carbohidrați poate provoca un dezechilibru digestiv
- Glutenul, proteina prezentă în grâu, poate dezvolta intoleranțe sau sensibilități
- Influențează creșterea în greutate
Porumbul, un bun înlocuitor pentru pâine
Dacă te numeri printre persoanele care pur și simplu simt că mesele lor sunt incomplete fără pâine, atunci trebuie să încerci măcar una din variantele de înlocuitori, mult mai sănătoase. Vei vedea îmbunătățiri ale stilului tău de viață pe măsură ce adopți alternativele potrivite pentru tine.
1. Pâinea Oopsie
Cunoscută și sub denumirea de “pâinici oopsie”, acest înlocuitor de pâine este, de departe, cel mai accesibil. Nu necesită mult timp pentru preparare, include puține ingrediente și are un conținut scăzut de carbohidrați.
De ce ai nevoie pentru pâinea Oopsie? Rețeta de bază include ouă, cremă de brânză și sare, însă aceasta poate fi adaptată după bunul plac.
2. Pâinea Ezekiel
Conform specialiștilor, este cea mai sănătoasă pâine pe care o poți consuma. Este cunoscută și sub denumirea de “pâinea lui Dumnezeu’ și, așa cum spune rețeta biblică, are în compoziție numai cereale benefice organismului. Ai nevoie doar de orez, linte, fasole, mei și grâu spelta, ca să reușești să pui pe masă cea mai bună și sănătoasă pâine. Secretul constă în boabele de orez și mei germinate, care în combinație cu restul cerealelor au aportul proteic de care are nevoie regimul tău alimentar.
Citește și: 3 Rețete de pâine fără drojdie
3. Tortilla de porumb
Un alt înlocuitor de pâine sănătos este tortilla de porumb. De fapt, este o alternativă mai sănătoasă chiar și decât tortilla din făină albă; are un conținut bogat de fibre și mai puține grăsimi și calorii. De asemenea, sunt perfecte pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Vestea bună este că sunt și foarte simplu de pregătit: sare, apă și făină de porumb. Le poți introduce în alimentația ta la orice masă a zilei, tocmai datorită continutului caloric mic. Vei uita în câteva zile de pâinea tradițională.
4. Pâinea de secară
Din fericire pentru iubitorii de pâine, există pe piață o varietate de alternative mai sănătoase, cum este, de exemplu, pâinea de secară. Aceasta face parte din familia cerealelor, asemeni grâului, însă are un conținut ridicat de fibre și mult mai scăzut de gluten. Pâinea de secară are o consistență mai densă decât pâinea tradițională, este mai închisă la culoare și are o aromă intensă de cereale. Trebuie să începi să o consumi pentru că te ajută să-ți păstrezi echilibrul tranzitului intestinal și nu provoacă o creștere semnificativă a glucozei din sânge.
Înlocuiește pâinea cu legume
5. Frunze de salată verde
Iată că ieșim din sfera cerealelor și a înlocuitorilor de pâine pe bază de făină și-ți recomandăm să încerci frunzele de salată, pentru a nu renunța complet la gustul delicios al sandvișurilor, de teama caloriilor. Astfel, alege frunze de salată verde sau foi de varză și pregătește în continuare cele mai delicioase gustări. Renunți la carbohidrați și aduci un aport consistent de vitamina A, necesară pentru funcționarea corectă a organismului.
6. Cartof dulce și legume proaspete
Fără doar și poate, cu puțină imaginație poți găsi cele mai gustoase alternative pentru obișnuita pâine. De fapt, trebuie doar să deschizi frigiderul și sigur găsești o legumă perfectă pentru a înlocui felia de pâine de la masa de prânz. Cartoful dulce, ardeiul, ciupercile, vinetele și orice altă legumă preferată poate servi drept “pâine”. Vei avea astfel un regim alimentar mult mai sănătos, plin de vitamine și minerale, iar rezultatele nu vor înceta să apară. Scapi de kilogramele în plus cât ai zice “pâine”.
7. Lipie din cartof dulce sau dovleac Butternut
Un lucru este sigur, trebuie doar să-ți propui să alegi un înlocuitor pentru pâine și vei găsi din ce în ce mai multe alternative. Poți, de exemplu, să încerci lipia din cartof dulce sau dovlecelul Butternut, devenit tot mai popular în rețetele din mediul online sub denumirea de “Butternut Squash”. Cele două nu numai că te ajută să ai mese echilibrate și pline de savoare, ci îți aduc și un aport de beta-caroten, fibre, vitamine și minerale.
8. Conopidă
Oh, buchetele de conopidă arată într-un fel aparte, mai că-ți vine să le mănânci! Ei bine, da, chiar poți consuma conopidă ca înlocuitor de pâine și te vei bucura în continuare de mese foarte delicioase. Este suficient să o amesteci cu ouă, brânză sau alte ingrediente dorite, bagi amestecul la cuptor și gata, te bucuri de o altfel de pâine sănătoasă și savuroasă. Vestea bună abia acum vine: poți face aluat de pizza din conopidă! Mânânci în continuare preparatele preferate, mult mai bogate în fibre și lipsite de carbohidrații care te fac să te simți vinovată după fiecare masă copioasă.
Citește și: Pâinea Nor, fără carbohidrați, zahăr și gluten - face ravagii printre mămici și pitici
9. Ouă
Da, poți înlocui pâinea cu ouăle. Cine s-ar fi gândit la asta?! Dacă îți dorești cu adevărat un stil de viață mai sănătos, bazat pe o dietă echilibrată, trebuie să excluzi complet pâinea din obiceiurile zilnice. Pentru un plus de proteine și senzație de sațietate poți introduce ouăle, sub diferite forme, în preparatele zilnice. Oul este considerat un super-aliment și consumat cu regularitate îți ajută organismul să funcționeze la capacitate maximă. Este o sursă importantă de proteine, lipide, vitamine liposolubile A, D şi E cu efect antioxidant, minerale (fosfor, calciu, fier) şi oligoelemente. Așadar, un mai bun înlocuitor de pâine nici că puteai găsi.
10. Pâine cu maia
Cel din urmă înlocuitor pentru pâinea din făină de grâu este cea făcută în casă, din maia. Aceasta are la bază agenți de fermentație care anulează antinutrienții din cereale și o fac mai ușor de digerat. Maiaua pentru aluatul de pâine este rezultat prin fermentație și dospire din făină și apă. Spre deosebire de cea pentru alte preparate pe bază de aluat, maiaua pentru pâine are un gust acrișor, cu care sigur te vei obișnui în scurt timp.
Specialiștii în alimentație spun că “suntem ceea ce mâncăm”, iar asta trebuie să te facă să alegi mereu cele mai sănătoase obiceiuri alimentare. Alege înlocuitorii de pâine potriviți pentru tine și adoptă dieta sănătoasă care te ajută să-ți păstrezi greutatea la care poate ai visat mereu.
Surse: healthline.com, csid.ro, ghidnutritie.ro, womenshealthmag.com, livestrong.com.
Surse foto: Istock