- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Varsta:
- peste 4 ani
- Prezent in categoriile:
- Sosuri, La foc, Carne, Legume, Gustari, Gustoase
De ce ingrediente am nevoie pentru sosul spaniol?
Sosul spaniol este un sos putin mai pretentios, ce necesita ceva mai multe cumparaturi decat un sos obisnuit. Dupa ce vei termina de pregatit reteta, vei constata ca sosul spaniol isi merita efortul. Iata de ce anume ai nevoie:
80 g de unt
80 g de costite afumate
o jumatate de morcov
o foaie de dafin
un fir de cimbru
7-8 tulpini de patrunjel, fara frunze
50 g faina
200 ml vin alb
un litru de supa de oase
30 ml de cognac foarte bun
o lingura de pasta concentrata de rosii
70 g de ciuperci
sare
piper
Cum se prepara sosul spaniol?
Sosul spaniol are un mod de preparare care necesita putina rabdare in bucatarie, insa rezultatul final este pe masura asteptarilor. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru prepararea sosului spaniol:
Incalzeste untul si pune costitele la prajit, la foc mic, impreuna cu zarzavatul curatat si taiat in feliute mici.
Amesteca din cand in cand pentru a evita ca mancarea sa se prinda de vas.
Cand sunt pe jumatate prajite, adauga faina si rumeneste-o la foc mic, amestecand continuu.
Cand faina s-a rumenit uniform, se adauga in vas supa, putin cate putin, pentru a evita formarea de cocoloase.
Lasa amestecul sa fiarba la foc mic, apoi adauga in vas vinul si pasta de rosii.
Pune si ciupercile taiata si fierbe la foc mic inca o jumatate de ora.
Pentru rafinarea sosului, elimina spuma de cate ori este nevoie si trece prin sita sosul dupa ce a fiert o ora. Dupa ce-l treceti prin sita, pune sosul, din nou, la fiert.
Vasul trebuie sa stea de acum putin inclinat, de aceea aseaza sub el, cumva, un cutit sau o furculita.
Grasimea care se aduna la suprafata trebuie luata cu o lingura si eliminata.
Din cand in cand, se adauga in sos cate o lingura de apa rece pentru a compensa grasimea extrasa.
Operatiunea de rafinare si curatare a sosului spaniol se finalizeaza cand acesta este curat, fara grasime sau faina la suprafata. In mod normal, cand sosul spaniol se reduce prin fierbere la un litru, el are consistenta potrivita. Cognacul este optional ca ingredient. Acesta se adauga dupa ce sosul se termina de fiert si se mai lasa la foc trei minute. Sosul spaniol reprezinta baza tuturor sosurilor brune. Pofta buna!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!