- Timp preparare:
- 20 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Finger Food, Paste bologneze, Paste, Paste carbonara, Paste milaneze, Macaroane, Paste de post, Mancaruri italiene, Paste cu ton, Paste cu legume, Paste cu ciuperci, Paste cu branza, Paste cu pui, Paste cu fructe de mare, Lasagna, Italiene, Pranz, Cina
Valori nutritionale
Multe dintre femei au grija la valorile nutritionale. Ei bine, anumite studii arata faptul ca pastele gatite al dente, adica nu foarte fierte se digera mai lent decat celelalte tipuri de paste. Astfel, pastele al dente sunt mai bune pentru persoanele care sufera de diabet, de exemplu.
Valorile nutritionale ale pastelor sunt urmatoarele:
100 g de paste: 375 calorii, Carbohidrati 83.2, 12 g de fibre, Proteine 7.8 g, Grasimi 2.2 g, Vitamina A 179 UI, Tiamina 0.2g, Riboflavina 0.1 mg, Niacina 2.6 mg, Vitamina B6 0.2 mg, Folat 26.2 mcg, Acid pantotenic 0.5 mg, Calciu 4.2 mg, Fier 1 mg, Magneziu 125 mg, Fosfor 266 mg, Potasiu 309 mg, Sodiu 3.2 mg, Zinc 1.9 mg, Cupru 0.2 mg, Mangan 0.5 mg, Seleniu 8.3 mcg
Le facem noi sau le cumparam?
Pastele reprezinta baza pentru mancaruri care se fac repede. Ai doua posibilitati: fie le poti face tu, fie le poti cumpara. Intrucat mamicile sunt intotdeauna presate de timp, cel mai probabil vor apela la varianta „cumpara”. Si acest lucru nu este de condamnat, pentru ca exista sute de tipuri de paste. Uneori, nici daca incerci sa le faci acasa nu vor iesi ca acelea pe care le cumperi din supermarket. Si lista cu tipuri de paste de mai jos iti va confirma acest lucru. Daca totusi vrei sa incerci, atunci ai putea pregati spaghetti. Ai nevoie doar de niste faina alba, sare si apa. Faci coca, iar mai apoi o intinzi cu sucitorul. Tai aluatul in fasii foart subtiri si apoi le lasi sa se usuce cateva zile. Poti chiar sa te joci cu formele. Astfel, poti obtine diferite tipuri de paste.
Ce inseamna al dente si cum gatim pastele?
Cand gatiti paste, uitati de ulei! Tot ce face uleiul este sa dea pastelor o nota de grasime, iar astfel nici macar sosul nu se va lega bine. Ai nevoie foarte multa apa si de putina sare pentru a pregati pastele al dente. La final, pastele trebuie sa fie intregi, nu maruntite. Daca te preseaza timpul si familia ta nu poate manca in acelasi timp, atunci poti fierbe pastele si le poti turna putina apa rece pe deasupra. Cand este cazul, pune pastele in apa fierbanda si apoi le poti servi calde. Este recomandat ca imediat dupa fierbere sa pui pastele sub jet de apa rece pentru cateva secunde, ca sa nu se lipeasca.
Tipuri de paste
Fiori | floricele | paste in forma de flori | |||||
Foglie d?ulivo | frunze de maslin | paste in forma de frunza de maslin | |||||
Fusilli Bucati | pusti | paste de primavara | |||||
Gemelli | gemeni | paste in forma de S | |||||
Gigli | liliac | paste in forma de flori | |||||
Gnocchi | ciot | paste rotunde, pregatite de regula din faina si cartof | |||||
Gramigna | paste scurte, ondulate | ||||||
Lanterne | detinatori de lanterne | paste curbate | |||||
Lumache | melc | in forma de melc | |||||
Lumaconi | melci | melci mari | |||||
Maltagliati | prost taiat | triunghiuri plate | |||||
Mandala | realizat pentru a compensa gatitul in exces | paste realizate de Philippe Starck in 1987 pentru francezul Panzani | |||||
Marille | seamana cu un ocean mare | realizate de Giorgietto Giugiaro in 1983 | |||||
Orecchiette | urechi micute | bol sau paste in forma de ureche | |||||
Pipe | fumand pipa | versiunea mai mare a macaroanelor | |||||
Quadrefiore | flori patrate | patrate cu margini ondulate | |||||
Radiatore | radiator | in forma de radiator | |||||
Ricciolini | ondulat | paste scurte | |||||
Ricciutelle | ondulat | paste scurte, spiralate | |||||
Rotelle | roti mici | in forma de roata de vagon | |||||
Rotini | spirale | spirala cu doua taisuri | |||||
Spirali | spirale | mici tuburi spiralate | |||||
Spiralini fusilli | spirale | mai bine spiralate | |||||
Strangolapreti | strangulatori de preoti | paste rulate pe lungime | |||||
Torchio | teasc | in forma de torte | |||||
Trofie | paste subtiri rasucite | ||||||
Bucatini | mici gauri | paste goale | |||||
Calamarata | inele | paste in forma de inel Squid (cunoscute de asemenea drept „Calamari”) | |||||
Calamaretti | inele micute | Calamarata mai mici | |||||
Cannelloni | pipe mari | tuburi mari, care se pot umple | |||||
Cavatappi | macaroane in forma de tirbuson | Cellentani sau Spirali | |||||
Chifferi | macaroane scurte si late | ||||||
Ditalini | tuburi scurte, care seamana cu niste coate degete micute | ||||||
Fideua | fidea | tuburi scurte si subtiri | |||||
Gomito | gumite | ||||||
Maccheroni | in forma de cot | tuburi indoite macaroane | |||||
Elicoidali | elicoildal | paste tubulare cu urme de nervuri | |||||
Garganelli | taitei pregatiti cu ou | ||||||
Maccheroncelli | creion | paste in forma de creion | |||||
Bombardoni | jumatate de bombardament | tuburi largi, dar scurte | |||||
Mostaccioli | mustata | ||||||
Tortellini | mici inele | paste in forma de inele. Umplute cu carne si branza | |||||
Pasta al Ceppi | paste rulate precum un betisor de scortisoara | ||||||
Penne | creioane | tuburi medii, taiate la capete, in diagonala | |||||
Ravioli | nap | paste de 3 centimetri pe 3 centimetri, umplute cu branza, carne si legume | |||||
Trenne penne | in forma de triunghi | ||||||
Fagottini | mici gentute | paste in forma de geanta de dama: de fapt sunt paste facute in forma de minge si umplute cu ricotta si pere proaspete | |||||
Stelle | stele | paste micute, in forma de stelute | |||||
Orzo | cunoscute drept Risoni | paste in forma de orez | |||||
Funghini | ciuperci micute | paste mici, in forma de ciuperci | |||||
Spaghetti | cele mai obisnuite si cunoscute paste | spago inseamna sfoara | |||||
Barbina | barbii mici | fire subtiri, incalcite de mai multe ori | |||||
Spaghetti alla Chitarra | obiect ce serveste la taierea pastelor | la fel ca spaghetti, cu exceptia formei numite dupa un | |||||
Anelli | inele | inele mici din paste | |||||
Trenette | panglica subtire, crestata pe o parte | ||||||
Fettucine | panglici micute | paste de aproximativ 6,5 milimetri | |||||
Lasagna | oala de gatit | taitei foarte lati | |||||
Linguine | mici limbi | spaghetti mici | |||||
Mafalde | panglica | paste mici, dreptunghiulare, in forma de panglici | |||||
Pappardelle | panglici groase | ||||||
Sciatelli | spirale | ||||||
Tagliatelle | de la verbul „tagliare”, care inseamna „a taia” de la verbul „tagliare”, care inseamna „a taia” | panglici mai subtiri decat fettucine |
Retete cu paste
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!