Culinarby
Qbebe

5 rețete delicioase care îți aduc Grecia în farfurie

5 rețete delicioase care îți aduc Grecia în farfurie

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanțe rămâne Grecia. Fie că vorbim despre partea sa continentală, fie că vorbim despre insule, adorăm să mergem în aceste locuri nu numai pentru peisajele minunate și ospitalitatea locuitorilor, dar și pentru gastronomia cu totul specială. Aceasta este foarte variată și a devenit atât de populară datorită îmbinării armonioase a celor mai proaspete ingrediente. Dacă vreți să vă simțiți oricând cuprinși de starea de bine pe care ați avut-o în timpul vacanțelor petrecute în Grecia, puteți să pregătiți și acasă câteva feluri de mâncare tradiționale. Inspirați-vă din articolul de mai jos și savurați alături de cei dragi mâncăruri precum acelea cu care v-ați delectat în concedii.

5 rețete delicioase care îți aduc Grecia în farfurie
Timp preparare Timp preparare:
15-90 de minute
Familie Varsta:
Familie
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Aperitive, Feluri de mancare, Finger Food, La gratar, La foc, Mancaruri gustoase, Vara, Mancaruri
Ingrediente Ingrediente principale:
fructe de mare, diverse tipuri de carne, produse lactate, legume, mirodenii, ulei de masline

Caracatiță la grătar, în stil grecesc

De acest fel de mâncare te poți bucura mai ales în insulele grecești, dar poți să-l prepari pe grătar și acasă. Secretul este să faci rost de o caratiță cât mai fragedă, pe care să o poți ține la marinat cam cu 1 zi înainte să o gătești. Ea va fi delicioasă atât fierbinte, cât și la temperatura camerei, dacă o vei servi ca aperitiv.

Ingrediente pentru 4 porții de Caracatiță la grătar, în stil grecesc

900 g caracatiță proaspătă
3-4 legături de verdeață, precum: pătrunjel, oregano, fenel
4-6 frunze de dafin
1/2 cană ulei de măsline
1/2 linguriță fulgi de chilly
sucul de la o lămâie
2 linguri de oregano proaspăt
pentru servit: ulei de măsline extravirgin, piper negru, roșii, ceapă, lămâie
Timp de preparare: în funcție de dimensiunea caracatiței

Cum se prepară Caracatița la grătar, în stil grecesc

Pasul 1: Vei pune caracatița la fiert în apă cu sare, pentru aproximativ 1 minut și jumătate. Vei scoate caracatița și o vei lăsa la scurs
Pasul 2: Vei lua caracatița și o vei pune într-un vas termorezistent în care se află ierburile aromatice și frunzele de dafin. Caracatița va fi dată la cuptor (încins în prealabil la 180 de grade) și o vei lăsa la cuptor între 90 de minute și 4 ore, în funcție de mărimea acesteia.
Pasul 3: După ce caracatița se coace, o vei tăia cubulețe. Dacă ai caracatițe mici, lasă-le întregi.
Pasul 4: Vei amesteca uleiul de măsline, lămâia, praful de chilly, oregano și le vei pune peste caracatiță. Este preferabil să o lași la marinat cu o zi înainte să pui caracatița pe grătar
Pasul 5: Vei pune caracatița pe grătar și o vei lăsa să se rumenească
Pasul 6: Înainte să o servești, o vei presăra cu ulei de măsline, cu piper și cu lămâie.

Caracatita la gratar, cu lamaie si cu rosii

Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta

Calamarul este unul dintre cele mai îndrăgite alimente pe care le consumăm în Grecia. Putem să-i reconstituim și noi savoarea dacă îl vom pregăti cu o umplutură consistentă de brânză Feta. Îl putem servi în numeroase feluri, dar cel mai la îndemână și mai gustos va fi să-l asociem cu cartofii prăjiți.

Ingrediente pentru 4 porții de Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta

700 g calamar proaspăt
250-300 g brânză Feta
3 roșii bine coapte
1/2 cană ceapă verde (doar frunzele)
piper negru
muștar Dijon
sare
Timp de preparare: 1 oră și jumătate

Cum se prepară Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta

Pasul 1: Curăță și spală bine calamarul.
Pasul 2: După ce acesta se scurge bine îl vei pune pe o folie de aluminiu
Pasul 3: Vei combina brânza, roșiile tocate, ceapa verde, piperul și sarea.
Pasul 4: Cu amestecul vei umple calamarul, folosindu-te de scobitori, astfel încât să-i poți umple toate tuburile. Vei fixa calamarul cu scobitori și îl vei unge și cu muștar pentru a-l lăsa la marinat cam o jumătate de oră.
Pasul 5: Pune calamarul pe un grătar și lasă-l să se rumenească pe toate părțile. Ai grijă să nu lași prea mult la gătit tentaculele, întrucât acestea se pot arde
Pasul 6: Înainte de servire, îndepărtează scobiturile ce au susținut umplutura și poți să servești calamarul alături de cartofi prăjiți, lămâie și o salată.

Calamar cu cartofi prajiti

Souvlaki

Dacă vrem să ne amintim de minunatele mese servite în Grecia, nimic nu ne oprește să preparăm și acasă unul dintre cele mai îndrăgite mâncăruri elene: souvlaki. Acesta se poarte prgăti atât din carne (de porc, de pui, de vită etc.) cât și din pește. Pentru o masă mai ușoară, ideală inclusiv pentru zilele caniculare, optează pentru carnea de pui, pe care o vei condimenta și o vei servi cu pită proaspătă și cu iaurt.

Ingrediente pentru 4 porții de Souvlaki de pui

500 g piept de pui dezosat
4 bucăți de pită
3 linguri ulei de măsline
1/2 linguriță coriandru
1/2 linguriță oregano uscat
3 linguri zeamă de lămâie
300 g roșii cherry
1/2 de salată romană
iaurt grecesc
sare și piper
pătrunjel (1/2 cană)
2 căței de usturoi
Timp de preparare: 25-30 de minute

Cum se prepară Souvlaki de pui

Pasul 1: Pieptul de pui va fi tăiat și vei pune peste el 1 lingură de ulei de măsline, coriandrul, oregano, sare și piper. Îl vei pune pe bețe de frigărui
Pasul 2: Vei pune roșiile și usturoiul în folii de aluminiu. Le vei așeza pe acestea pentru a forma un fel de punguțe, în care vei introduce și puiul. Peste legume vei pune încă o lingură de ulei de măsline, sare și piper.
Pasul 3: Vei pune pachețelele cu carne și cu legume pe grătarul încins și le vei rumeni acolo cel puțin 8 minute, întorcându-le de pe o parte pe alta. Nu uita, înainte să le iei de pe foc, să pui peste carne și 1 lingură din zeama de lămâie.
Pasul 4: Într-un vas vei pune laolaltă salata, pătrunjelul, restul de zeamă de lămâie.
Pasul 5: Încălzește puțin pitele
Pasul 6: Pe pită poți să pui iaurt și apoi servește souvlaki cât mai cald, cu salată ș, dacă vrei, cu cartofi prăjiți.

Souvlaki pe pita

Spaghetti cu scoici

Și această rețetă ne poate aduce în farfurie însorita Grecie. Pentru o reușită garantată, este necesar să ai la îndemână scoici cât mai proaspete și un vin alb de calitate. Poți să servești acest preparat atât la masa de prânz, cât și la cină.

Ingrediente pentru 4 porții de Spaghetti cu scoici

350 g spaghete
1 kg de scoici
150 ml vin alb
2 linguri ulei de măsline
250 g sos de roșii
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de cimbru proaspăt
3 căței de usturoi
1 mână de busuioc
sare și piper
Timp de preparare: 1 oră

Cum se prepară Spaghetti cu scoici

Pasul 1: Scoicile vor fi curățate, având grijă să le pui sub un jet puternic de apă rece.
Pasul 2: Într-o tigaie vei pune 1 lingură de ulei de măsline, cimbrul tocat, tulpinile de pătrunjel, dar și usturoiul tocat. Pune acolo și scoicile, turnând peste ele vinul alb. Vei acoperi cratița și o vei lăsa la foc până când scoicile încep să se deschidă
Pasul 3: Vei scoate scoicile din tigaie și vei păstra acolo lichidul rezultat. Jumătate dintre scoici vor fi scoase din cochilie
Pasul 4: Vei prepara spaghetele conform indicațiilor de pe ambalaj. Ele ar trebui să aibă o consistență „al dente".
Pasul 5: Restul de ulei de măsline va fi pus în altă tigaie, alături de sosul de roșii.
Pasul 6: Spaghetele vor fi scurse și le vei pune peste sosul de roșii, sare, piper, împreună cu busuiocul tocat, frunzele de la pătrunjel (tocate) și restul de scoici. Adaugă peste ele și scoicile gătite înainte și amestecă bine.
Pasul 7: Pastele se vor servi calde, iar dacă vrei poți să le decorezi cu pătrunjel.

Spaghete cu scoici

Tzatziki

Este cel mai cunoscut preparat grecesc și poate acompania tot felul de feluri de mâncare. Va fi foarte simplu să-l prepari și acasă, fiind numai bun inclusiv ca aperitiv, servit pe felii de pâine sau pe pită.

Ingrediente pentru 6 porții de Sos Tzatziki

1 cană și jumătate de iaurt grecesc
1/2 dintr-un castravete mare
2 căței mari de usturoi
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1 lingură oțet
1 lingură mărar
sare
Timp de preparare: 10-15 minute (fără intervalul în care iaurtul stă la frigider peste noapte)

Cum se prepară Sosul Tzatziki

Pasul 1: Vei rade castravetele și îl vei scurge bine
Pasul 2: Vei toca mărunt usturoiul
Pasul 3: Pune laolaltă iaurtul, uleiul de măsline, oțetul și sarea. Lasă la frigider peste noapte
Pasul 4: Peste amestecul cu iaurt vei pune mărarul tocat și castravetele și vei amesteca bine
Pasul 5: Poți să servești sosul cu pâine proaspătă sau pe pită ușor încălzită.

Sos tzatziki

Surse:
www.honest-food.net, www.lobsterplace.com, www.thewanderlustkitchen.com,www.thehappyfoodie.co.uk

Articolul urmator
Din cauza acestei rețete au rămas magazinele fără brânză feta. Pastele care au cucerit internetul
Din cauza acestei rețete au rămas magazinele fără brânză feta. Pastele care au cucerit internetul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (5)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât „costă” un bebeluș? Zeci de persoane, printre care și românce, au fost arestate în Grecia pentru trafic de copii
    Cât „costă” un bebeluș? Zeci de persoane, printre care și românce, au fost arestate în Grecia pentru trafic de copii

    Mai multe femei au fost prinse într-o rețea internațională de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat, anunță hotnews.ro. Au...

    Litoralul românesc sau Grecia? Cât costă drumul cu mașina până în stațiunea preferată a familiilor din România
    Litoralul românesc sau Grecia? Cât costă drumul cu mașina până în stațiunea preferată a familiilor din România

    Grecia, noua destinație de vis a familiilor din România pentru a-și petrece concediul! Ape limpezi, plaje curate, nisipuri fierbinți și servicii ca la carte! Hoteluri prietenoase...

    De ce nu contează dacă un copil mănâncă tot din farfurie? Răspunde nutriționistul
    De ce nu contează dacă un copil mănâncă tot din farfurie? Răspunde nutriționistul

    Fie că este vorba despre obișnuința pe care o ai și tu din copilărie, fie că este vorba despre teama că micuțul tău nu mănâncă suficient, de multe ori poți ajunge să...

    O familie de români a avut parte de o vacanță de coșmar în Grecia. Li s-au furat banii, documentele și mașina
    O familie de români a avut parte de o vacanță de coșmar în Grecia. Li s-au furat banii, documentele și mașina

    Vacanța mult visată s-a transformat peste noapte în coșmarul oricărui turist. O familie de români cazată în Grecia a rămas fără documente, acte și mașină după...

    „Nu lăsa rușinea în farfurie!” De ce nu trebuie să-ți forțezi copilul să termine tot de mâncat
    „Nu lăsa rușinea în farfurie!” De ce nu trebuie să-ți forțezi copilul să termine tot de mâncat

    Un copil sănătos nu este cel care termină tot din farfurie, ci este copilul care știe când nu mai poate și se oprește din mâncat. Forțarea micuților să mănânce...

    Iuliana Tudor este extrem de mândră de familia ei. Fiul și soțul îi aduc bucuria și împlinirea la care orice femeie visează
    Iuliana Tudor este extrem de mândră de familia ei. Fiul și soțul îi aduc bucuria și împlinirea la care orice femeie visează

    Și-a început cariera în televiziune acum mai bine de 20 de ani, ajungând cunoscută atât pentru că a coordonat producții precum Teledonurile TVR, Gala TVR 50 sau...

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

    Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

    © 2024 Qbebe