- Caracatiță la grătar, în stil grecesc
- Ingrediente pentru 4 porții de Caracatiță la grătar, în stil grecesc
- Cum se prepară Caracatița la grătar, în stil grecesc
- Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta
- Ingrediente pentru 4 porții de Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta
- Cum se prepară Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta
- Souvlaki
- Ingrediente pentru 4 porții de Souvlaki de pui
- Cum se prepară Souvlaki de pui
- Spaghetti cu scoici
- Ingrediente pentru 4 porții de Spaghetti cu scoici
- Cum se prepară Spaghetti cu scoici
- Tzatziki
- Ingrediente pentru 6 porții de Sos Tzatziki
- Cum se prepară Sosul Tzatziki
- Timp preparare:
- 15-90 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Feluri de mancare, Finger Food, La gratar, La foc, Mancaruri gustoase, Vara, Mancaruri
- Ingrediente principale:
- fructe de mare, diverse tipuri de carne, produse lactate, legume, mirodenii, ulei de masline
Caracatiță la grătar, în stil grecesc
De acest fel de mâncare te poți bucura mai ales în insulele grecești, dar poți să-l prepari pe grătar și acasă. Secretul este să faci rost de o caratiță cât mai fragedă, pe care să o poți ține la marinat cam cu 1 zi înainte să o gătești. Ea va fi delicioasă atât fierbinte, cât și la temperatura camerei, dacă o vei servi ca aperitiv.
Ingrediente pentru 4 porții de Caracatiță la grătar, în stil grecesc
900 g caracatiță proaspătă
3-4 legături de verdeață, precum: pătrunjel, oregano, fenel
4-6 frunze de dafin
1/2 cană ulei de măsline
1/2 linguriță fulgi de chilly
sucul de la o lămâie
2 linguri de oregano proaspăt
pentru servit: ulei de măsline extravirgin, piper negru, roșii, ceapă, lămâie
Timp de preparare: în funcție de dimensiunea caracatiței
Cum se prepară Caracatița la grătar, în stil grecesc
Pasul 1: Vei pune caracatița la fiert în apă cu sare, pentru aproximativ 1 minut și jumătate. Vei scoate caracatița și o vei lăsa la scurs
Pasul 2: Vei lua caracatița și o vei pune într-un vas termorezistent în care se află ierburile aromatice și frunzele de dafin. Caracatița va fi dată la cuptor (încins în prealabil la 180 de grade) și o vei lăsa la cuptor între 90 de minute și 4 ore, în funcție de mărimea acesteia.
Pasul 3: După ce caracatița se coace, o vei tăia cubulețe. Dacă ai caracatițe mici, lasă-le întregi.
Pasul 4: Vei amesteca uleiul de măsline, lămâia, praful de chilly, oregano și le vei pune peste caracatiță. Este preferabil să o lași la marinat cu o zi înainte să pui caracatița pe grătar
Pasul 5: Vei pune caracatița pe grătar și o vei lăsa să se rumenească
Pasul 6: Înainte să o servești, o vei presăra cu ulei de măsline, cu piper și cu lămâie.
Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta
Calamarul este unul dintre cele mai îndrăgite alimente pe care le consumăm în Grecia. Putem să-i reconstituim și noi savoarea dacă îl vom pregăti cu o umplutură consistentă de brânză Feta. Îl putem servi în numeroase feluri, dar cel mai la îndemână și mai gustos va fi să-l asociem cu cartofii prăjiți.
Ingrediente pentru 4 porții de Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta
700 g calamar proaspăt
250-300 g brânză Feta
3 roșii bine coapte
1/2 cană ceapă verde (doar frunzele)
piper negru
muștar Dijon
sare
Timp de preparare: 1 oră și jumătate
Cum se prepară Calamar la cuptor, umplut cu brânză Feta
Pasul 1: Curăță și spală bine calamarul.
Pasul 2: După ce acesta se scurge bine îl vei pune pe o folie de aluminiu
Pasul 3: Vei combina brânza, roșiile tocate, ceapa verde, piperul și sarea.
Pasul 4: Cu amestecul vei umple calamarul, folosindu-te de scobitori, astfel încât să-i poți umple toate tuburile. Vei fixa calamarul cu scobitori și îl vei unge și cu muștar pentru a-l lăsa la marinat cam o jumătate de oră.
Pasul 5: Pune calamarul pe un grătar și lasă-l să se rumenească pe toate părțile. Ai grijă să nu lași prea mult la gătit tentaculele, întrucât acestea se pot arde
Pasul 6: Înainte de servire, îndepărtează scobiturile ce au susținut umplutura și poți să servești calamarul alături de cartofi prăjiți, lămâie și o salată.
Souvlaki
Dacă vrem să ne amintim de minunatele mese servite în Grecia, nimic nu ne oprește să preparăm și acasă unul dintre cele mai îndrăgite mâncăruri elene: souvlaki. Acesta se poarte prgăti atât din carne (de porc, de pui, de vită etc.) cât și din pește. Pentru o masă mai ușoară, ideală inclusiv pentru zilele caniculare, optează pentru carnea de pui, pe care o vei condimenta și o vei servi cu pită proaspătă și cu iaurt.
Ingrediente pentru 4 porții de Souvlaki de pui
500 g piept de pui dezosat
4 bucăți de pită
3 linguri ulei de măsline
1/2 linguriță coriandru
1/2 linguriță oregano uscat
3 linguri zeamă de lămâie
300 g roșii cherry
1/2 de salată romană
iaurt grecesc
sare și piper
pătrunjel (1/2 cană)
2 căței de usturoi
Timp de preparare: 25-30 de minute
Cum se prepară Souvlaki de pui
Pasul 1: Pieptul de pui va fi tăiat și vei pune peste el 1 lingură de ulei de măsline, coriandrul, oregano, sare și piper. Îl vei pune pe bețe de frigărui
Pasul 2: Vei pune roșiile și usturoiul în folii de aluminiu. Le vei așeza pe acestea pentru a forma un fel de punguțe, în care vei introduce și puiul. Peste legume vei pune încă o lingură de ulei de măsline, sare și piper.
Pasul 3: Vei pune pachețelele cu carne și cu legume pe grătarul încins și le vei rumeni acolo cel puțin 8 minute, întorcându-le de pe o parte pe alta. Nu uita, înainte să le iei de pe foc, să pui peste carne și 1 lingură din zeama de lămâie.
Pasul 4: Într-un vas vei pune laolaltă salata, pătrunjelul, restul de zeamă de lămâie.
Pasul 5: Încălzește puțin pitele
Pasul 6: Pe pită poți să pui iaurt și apoi servește souvlaki cât mai cald, cu salată ș, dacă vrei, cu cartofi prăjiți.
Spaghetti cu scoici
Și această rețetă ne poate aduce în farfurie însorita Grecie. Pentru o reușită garantată, este necesar să ai la îndemână scoici cât mai proaspete și un vin alb de calitate. Poți să servești acest preparat atât la masa de prânz, cât și la cină.
Ingrediente pentru 4 porții de Spaghetti cu scoici
350 g spaghete
1 kg de scoici
150 ml vin alb
2 linguri ulei de măsline
250 g sos de roșii
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de cimbru proaspăt
3 căței de usturoi
1 mână de busuioc
sare și piper
Timp de preparare: 1 oră
Cum se prepară Spaghetti cu scoici
Pasul 1: Scoicile vor fi curățate, având grijă să le pui sub un jet puternic de apă rece.
Pasul 2: Într-o tigaie vei pune 1 lingură de ulei de măsline, cimbrul tocat, tulpinile de pătrunjel, dar și usturoiul tocat. Pune acolo și scoicile, turnând peste ele vinul alb. Vei acoperi cratița și o vei lăsa la foc până când scoicile încep să se deschidă
Pasul 3: Vei scoate scoicile din tigaie și vei păstra acolo lichidul rezultat. Jumătate dintre scoici vor fi scoase din cochilie
Pasul 4: Vei prepara spaghetele conform indicațiilor de pe ambalaj. Ele ar trebui să aibă o consistență „al dente".
Pasul 5: Restul de ulei de măsline va fi pus în altă tigaie, alături de sosul de roșii.
Pasul 6: Spaghetele vor fi scurse și le vei pune peste sosul de roșii, sare, piper, împreună cu busuiocul tocat, frunzele de la pătrunjel (tocate) și restul de scoici. Adaugă peste ele și scoicile gătite înainte și amestecă bine.
Pasul 7: Pastele se vor servi calde, iar dacă vrei poți să le decorezi cu pătrunjel.
Tzatziki
Este cel mai cunoscut preparat grecesc și poate acompania tot felul de feluri de mâncare. Va fi foarte simplu să-l prepari și acasă, fiind numai bun inclusiv ca aperitiv, servit pe felii de pâine sau pe pită.
Ingrediente pentru 6 porții de Sos Tzatziki
1 cană și jumătate de iaurt grecesc
1/2 dintr-un castravete mare
2 căței mari de usturoi
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1 lingură oțet
1 lingură mărar
sare
Timp de preparare: 10-15 minute (fără intervalul în care iaurtul stă la frigider peste noapte)
Cum se prepară Sosul Tzatziki
Pasul 1: Vei rade castravetele și îl vei scurge bine
Pasul 2: Vei toca mărunt usturoiul
Pasul 3: Pune laolaltă iaurtul, uleiul de măsline, oțetul și sarea. Lasă la frigider peste noapte
Pasul 4: Peste amestecul cu iaurt vei pune mărarul tocat și castravetele și vei amesteca bine
Pasul 5: Poți să servești sosul cu pâine proaspătă sau pe pită ușor încălzită.
Surse:
www.honest-food.net, www.lobsterplace.com, www.thewanderlustkitchen.com,www.thehappyfoodie.co.uk
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!