- Timp preparare:
- 1 ora
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La cuptor, La foc, Lapte, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Lactate, Prajituri, Oua, Cereale, Prajituri cu crema, Prajituri cu gem, Unguresti, Prajituri de casa, Prajituri cu foi, Prajituri gustoase, Prajituri pentru copii, Craciun, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Gustari, Faina, Gustoase, Deosebite
Prăjitura Mimoza: de ce este atât de populară?
Mimoza este o prăjitură care a intrat în atenția gospodinelor de mult timp, fiind una dintre prăjiturile cu foi și și cremă ce se prepară adesea în bucătăriile din țara noastră. Pe de o parte, este un desert fin și consistent totodată, ce se bazează pe mai multe foi coapte pe dosul tăvii, dar și pe o cremă cu aromă agreabilă de vanilie și cu gem (care poate fi de orice fel). Pe de altă parte, deși timpul ei total de preparare este de aproximativ 1 oră, are marele avantaj că se poate pregăti treptat: mai întâi se pot coace foile între care vor fi puse crema și gemul, iar după aceea se va putea face și crema.
Alt motiv pentru care Mimoza este o prăjitură populară este că aceasta, de-a lungul timpului, a fost îmbogățită cu diverse ingrediente, cum ar fi cu nucă de pildă. Indiferent de varianta aleasă, desertul și-a putut păstra acea savoare inconfundabilă, vanilia și gemul trimițând cu gândul la gustul prăjiturilor de altă dată, din copilărie.
În același timp, orice rețetă de prăjitură Mimoza presupune coacerea de foi pe dosul tăvii, demers care în prezent se poate realiza fără dificultate datorită hârtiei de copt. Astfel, foile obținute se vor putea întinde direct pe hârtia de copt, care vor fi puse apoi pe dosul unei tăvi și date la cuptor. Pentru ca Mimoza să fie într-adevăr o prăjitură ideală, este necesar să fie umplută cu o zi înainte să fie servită pentru ca foile să aibă răgazul necesar să se frăgezească.
Nu în ultimul rând, această prăjitură este apreciată întrucât nu este costisitoare, materialele de care este nevoie pentru prepararea ei se pot găsi fără dificultate și, mai mult decât atât, poate fi pregătită în orice anotimp.
Prăjitura Mimoza cu griș
Așa cum s-a precizat anterior, Mimoza este o prăjitură care conține cremă cu vanilie. Pentru un plus de consistență, i s-a adăugat și următorul ingredient: grișul. Mai jos vei găsi o rețetă de prăjitura Mimoza cu griș, estimându-se că va rezulta o prăjitură de aproximativ 3 kg, fiind preferabil ca foile să fie coapte pe dosul unei tăvi cu dimensiunile de 33X42 cm.
Ingrediente pentru foile cu miere:
- 900 g făină albă
- 2 ouă
- 200 g miere
- 250 g zahăr
- 1 lingură (rasă) bicarbonat de sodiu
- 120 g unt
- 50-100 ml lapte (rece)
- zahăr vanilat (1 pliculeț)
- coaja rasă de la o jumătate de lămâie sau de portocală
Mod de preparare foi cu miere:
- Vei pune la topit mierea, zahărul și untul, având grijă să se încălzească până când zahărul se va dizolva bine
- Vei pune aceste ingrediente într-un bol, adăugând ouăle, vanilia, coaja de lămâie sau portocală
- Acestea se vor mixa bine, turnând treptat peste ele făina (o vei turna „în ploaie”) și bicarbonatul de sodiu
- Vei turna peste aceste ingrediente și laptele, dar treptat
- După ce se va forma un aluat, acesta va fi dat la frigider pentru 10 minute
- După ce va fi scos de la frigider, aluatul va mai fi lăsat să se înmoaie pentru aprox. 15 minute
- Aluatul va fi divizat în 4 părți egale și se vor întinde 4 foi
- Foile vor fi așezate pe hârtie de copt și vor fi puse pe dosul unei tăvi
- Pentru ca pe foi să nu apară „bășici”, le vei înțepa cu furculița
Ingrediente pentru crema pentru Mimoza prăjitură cu griș:
- 120 g griș
- 500 ml lapte
- 250 g zahăr
- 300 g unt moale
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 1 vârf de sare
- 1 borcan de gem (de caise, căpșune, zmeură etc.)
Mod de preparare crema cu griș:
- Vei da la fiert laptele, alături de zahărul vanilat, de zahăr și de praful de sare
- Odată ce laptele fierbe, vei adăuga peste el grișul („în ploaie”), amestecând cu atenție ca să nu se formeze cocoloașe
- Grișul și laptele vor fierbe 4-5 minute (la foc mic), amestecând permanent
- Crema va fi lăsată să se răcorească
Asamblare Mimoza prăjitură cu griș:
- Crema pe bază de griș va fi împărțită în două
- Se vor umple treptat foile prăjiturii cu crema de griș și cu gemul, în felul următor: peste foaia 1 se va pune crema de griș, peste foaia 2 se va pune gem, peste foaia 3 crema de griș și va fi montată la final și foaia 4 („capacul”)
- Vei presăra pe deasupra prăjiturii zahăr pudră vanilat
Prăjitura Mimoza sau Albinița
Prăjitura Mimoza mai are și alte denumiri, în funcție de zonele țării, așa că nu ar trebui să te mire dacă vei auzi că i se mai spune și Albinița sau Dulcineea.
Dacă îți dorești să pregătești o prăjitură Mimoza sau Albinița, un desert oricând pe placul celor mici, te poți inspira și din rețeta Jamilei.
Ingrediente pentru foile prăjiturii Albinița:
- 700 g făină
- 10 g bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 100 g zahăr
- 220 g miere
- 2 ouă
- 75 g unt
- 75 ml lapte
Mod de preparare foi:
- Vei pune laolaltă mierea, zahărul, untul, laptele, ouăle, sarea, bicarbonatul de sodiu
- Le vei lăsa să fiarbă până când amestecul își va dubla volumul, amestecând cu o spatulă
- Odată ce vei sesiza că ingredientele s-au topit vei amesteca totul cu un tel și vei aștepta ca amestecul să devină spumos și să își dubleze volumul
- După ce acest amestec va fi gata, va fi luat de pe foc și pus peste făină
- Vei amesteca pentru a se forma un aluat, ce va fi prima dată întins cu o spatulă, după care va fi frământat manual
- Aluatul va fi împărțit în 4 părți egale
- Cele 4 bucăți de aluat vor fi bine întinse
- Peste fiecare bucată de aluat se va pune făină și le vei întinde pe fiecare cu un sucitor până când vor ajunge la dimensiunea 30X25 cm
- Fiecare bucată de aluat întins va fi pusă pe o hârtie de copt și va fi pusă pe dosul unei tăvi
- Pentru ca aluatul să nu crească prea mult, îl vei înțepa cu furculița
- Fiecare bucată de aluat va fi dată la cuptor, la 170 de grade, timp de 10-12 minute
- Foile se vor lăsa la răcit la temperatura camerei
Ingrediente cremă Mimoza prăjitură:
- 1 lingură pastă de vanilie
- 1 l lapte
- 1 lingură esență de lămâie
- 200 g unt moale
- 100 g miere
- 160 g griș
- 400 g gem
Mod de preparare cremă și asamblare prăjitură:
- Vei pune laptele pe foc și vei aștepta să se apropie de punctul de fierbere
- Când se află aproape de punctul de fierbere, vei turna treptat peste lapte grișul și vei amesteca permanent ca să nu se formeze cocoloașe
- Vei turna pasta de vanilie și esența de lămâie peste lapte și griș și vei amesteca bine, până când vei vedea că s-a îngroșat crema
- Crema va fi lăsată să se răcească la temperatura camerei
- După ce crema s-a răcit complet, vei adăuga peste ea miere și vei amesteca totul cu un mixer
- Peste cremă vei adăuga treptat untul și vei continua să amesteci folosind mixerul, până când untul s-a topit complet
- Jumătate din crema obținută va fi pusă peste una dintre foile cu miere
- Vei nivela crema și vei pune deasupra ei o altă foaie, presând ușor
- Peste noua foaie va fi întins gemul
- Peste gem vei adăuga o altă foaie, după aceea iar cremă
- După ce vei pune ultimul strat de cremă vei așeza peste el și ultima foaie
Prăjitura Mimoza cu nucă
Următoarea rețetă de prăjitură Mimoza cu nucă se distinge prin faptul că nuca măcinată a fost adăugată în foi. Vezi și o altă variantă de Mimoza, o prăjitură fină, cu gust dulce-acrișor.
Ingrediente pentru foi:
- 550 g făină
- 100 g zahăr
- 3 ouă
- 200 g miere
- 150 g nuci măcinate
- 80 g unt (la temperatura camerei)
- 1 fiolă esență de vanilie
- 1 praf de sare
- coajă rasă de lămâie (de la 1 lămâie)
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu (stins cu o linguriță de oțet)
Mod de preparare foi:
- Vei pune într-un bol mierea, mierea, untul, zahărul, ouăle, sarea și le vei amesteca ajutându-te de mixer
- Vei adăuga peste aceste ingrediente și nuca măcinată, având grijă să amesteci la viteză mică
- Făina va fi adăugată treptat și vei amesteca totul cu o lingură
- Vei adăuga peste ingrediente bicarbonatul de sodiu stins cu oțetul
- Vei pune și aromele (vanilia și coaja de lămâie)
- Aluatul va fi apoi frământat manual
- Vei acoperi aluatul cu folie alimentară și îl vei da la rece pentru 4 ore sau îl vei lăsa așa peste noapte
- După ce vei scoate aluatul de la rece, îl vei pune peste o bucată de hârtie de copt. Grosimea foilor de aluat ar trebui să fie cam de un deget
- Foile se vor pune fiecare pe o bucată de hârtie de copt, vor fi așezate pe dosul unei tăvi și vor fi coapte pentru 10-11 minute în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade
Ingrediente pentru crema pentru Mimoza, prăjitură cu nucă:
- 155 g griș
- 1 l lapte
- 335 g zahăr
- 250 g unt la temperatura camerei
- 1 plic zahăr vanilat
- zeama de la 1 lămâie și jumătate
- 150 g gem
Mod de preparare pentru cremă:
- Laptele va fi pus la fiert și, după ce va da în primul clocot, vei adăuga peste el zahărul vanilat, zahărul, grișul, având grijă să amesteci permanent
- Vei lăsa amestecul la răcit
- După ce amestecul se răcește, vei pune peste el zeama de lămâie, untul moale și vei amesteca iar bine pentru a forma o cremă
- Crema va fi lăsată la frigider timp de 30 de minute
- Vei umple foile cu cremă și cu gem așa cum vei vedea și din filmul de mai jos
- Prăjitura va fi lăsată la înmuiat cel puțin 4-5 ore ca să o poți tăia cu ușurință. Cel mai bine este să o lași la înmuiat până a doua zi
- După ce s-a înmuiat bine, prăjitura Mimoza se va porționa și se va pune peste ea zahăr pudră vanilat
Rețetă prăjitură Mimoza
Mimoza este o prăjitură ce are și denumirea de prăjitură ungurească, dat fiind faptul că în gastronomia ungară există o prăjitură similară, numită „mézes krémes” (cremeș cu miere). Aceasta are însă pe deasupra un strat de glazură de ciocolată.
Grație laptelui folosit ca ingredient pentru foi, prăjitura Mimoza va avea foi fragede, ce se întind fără dificultate. O poți prepara și având drept inspirație următoarea rețetă:
Ingrediente pentru 4 foi coapte pe dosul tăvii:
- 450-500 g făină
- 150 g zahăr
- 50 g unt
- 1 ou
- 5 linguri lapte
- 2 linguri miere
- 1 plic praf de copt
Mod de preparare foi:
- Vei pune într-o cratiță, la foc mic, oul, mierea, laptele, untul, zahărul
- Vei amesteca aceste ingrediente până când vei sesiza o consistență spumoasă
- Nu vei lăsa amestecul să fiarbă
- Vei lăsa la răcit acest amestec
- Făina cernută și praful de copt vor fi amestecate
- Vei adăuga peste ele și mierea
- Vei frământa din toate ingredientele menționate un aluat, pe care îl vei diviza în 4 părți egale
- Din aluat vei forma patru foi pe care le vei coace pe dosul unei tăvi (unsă în prealabil cu puțin unt)
- După ce se vor coace în cuptorul încins la 180 de grade, timp de aproximativ 10 minute, foile vor fi lăsate să se răcorească
Ingrediente pentru crema pentru Mimoza prăjitură:
- 500 ml lapte
- 200 g unt (gras)
- 200 g zahăr pudră
- 3 linguri făină
- 3 gălbenușuri
- 1 borcan gem (de prune sau de căpșuni)
- 2 fiole esență de vanilie
Mod de preparare cremă și montarea prăjiturii Mimoza:
- Vei pune laolaltă laptele, făina și gălbenușurile, amestecând bine cu un tel
- Amestecul va fi pus la foc mic, vei lăsa să fiarbă și vei amesteca permanent, adăugând și esența de vanilie
- Crema se va lăsa la răcit
- Untul și zahărul vor fi bătute spumă și se vor adăuga peste crema răcită
- Vei amesteca bine crema pentru omogenizare și, după ce vei observa că este consistentă, o vei împărți în două, în mod egal
- Pentru asamblarea prăjiturii vei proceda așa: foaie-cremă-foaie-gem-foaie-cremă-foaie
- Mimoza este o prăjitură care, pentru a avea foi cât mai fragede, este necesar să fie lăsată la rece peste noapte
- A doua zi o vei porționa așa cum dorești
Prăjitură Mimoza cu miere
Mimoza este și ea o prăjitură care va dobândi o savoarea deosebită datorită mierii. În funcție de preferințe, poți să utilizezi orice fel de miere, inclusiv cea polifloră. Iată o rețetă de prăjitură Mimoza cu miere, pentru prepararea căreia vei aloca aproximativ 1 oră și vei obține cam 12 porții.
Ingrediente pentru foile cu miere:
- 1 ou (mediu)
- 3 linguri miere
- 50 ml lapte
- 150 g zahăr
- 300 g făină
- 1 praf de sare
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 30 g unt nesărat
Mod de preparare foi:
- Încinge cuptorul la 180 de grade
- Pune laolaltă zahărul, untul, sarea, laptele și le vei lăsa la foc mic, dar fără să aștepți să fiarbă, important fiind să se topească bine zahărul și untul
- Vei pune aceste ingrediente într-un castron și vei adăuga făina, bicarbonatul, oul
- Vei amesteca totul pentru a obține un aluat, pe care îl vei împărți în 4 părți egale
- Vei întinde aluatul și vei forma foi pe care le vei pune o bucăți de hârtie de copt
- Vei pune fiecare foaie de aluat pe hârtie de copt și apoi le vei coace pe fiecare pe dosul unei tăvi
- Le vei lăsa pe fiecare în cuptor până când se vor rumeni ușor
- Vei lăsa foile să se răcorească
Ingrediente pentru umplutura prăjiturii:
- 500 ml lapte
- 60 g griș
- 50 g unt nesărat
- 60 zahăr
- 1/2 linguriță extract de vanilie
- 200 g gem de caise
Mod de preparare umplutură prăjitură Mimoza:
- Vei pune laptele într-o cratiță și vei adăuga și extractul de vanilie
- Până când va ajunge laptele la fierbere, îl vei lua de pe foc și vei adăuga treptat grișul, amestecând continuu
- Vei pune amestecul format din lapte și griș pe foc și vei continua să amesteci până când se va îngroșa
- Vei lăsa la răcit treptat, dar vei continua să amesteci pentru a te asigura că nu se formează cocoloașe
- Vei amesteca untul și zahărul separat
- Vei pune la un loc untul cu zahărul și crema cu griș și vei continua să amesteci până când vei obține o cremă pufoasă
Mimoza prăjitură- cum se asamblează:
- Vei unge cu jumătate din cantitatea de cremă prima foaie a prăjiturii
- Deasupra primei foi cu cremă vei pune cea de-a doua foaie și după aceea vei întinde deasupra acesteia gem
- Peste gem vei așeza cea de-a treia foaie și restul de cremă
- Vei pune peste cea de-a treia foaie cu cremă și ultima foaie
- Vei lăsa prăjitura să se înmoaie până a doua zi și după aceea o vei porționa
Ținând cont de propunerile de rețete de mai sus, se poate spune că Mimoza este o prăjitură ce poate fi pregătită în numeroase moduri și care va cuceri prin armonizarea gustului dintre vanilie și un gem dulce sau acrișor, în funcție de preferințe. De asemenea, este un desert „prietenos” cu bugetul, pe care îl poți înnobila cu ingrediente precum nuca sau cu aromele proaspete ale cojilor de citrice din cremă.
Surse: bucataras.ro, cancan.ro, checkyourfood.com, savoriurbane.com, jamilacuisine.ro, stirilekanald.ro, youtube.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!