Prima oara cand am savurat o felie de cheesecake se intampla acum 6 ani la un
restaurant care "propovaduia" mancarea traditionala americana ... si nu, nu era
McDonald's, se numea New York. Atunci m-am indragostit iremediabil de aceasta
prajitura, mai ales ca eu sunt un fan inrait al branzeturilor. Tot in acea zi am
decis ca trebuie sa invat sa fac si eu. Si am invatat, am facut prajitura
aceasta de foarte multe ori, totusi inca nu m-am saturat de ea. Am repetat
reteta si de Revelion, insa de data aceasta am inventat o glazura delicioasa din
mure.
INGREDIENTE:
Pentru
blat: 1 pachet de biscuiti digestivi, 1 pachet de unt, 2 linguri
pesmet, 1 lingura de zahar
Pentru
umplutura: 1 kg de branza dulce, 700 g de smantana, 2 cani de zahar, 1
fiola de esenta de vanilie, 4 oua, 3 linguri de faina
Pentru
glazura: 1 castron de mure sau de dulceata de mure, 200 g de smantana,
3 linguri de zahar pudra
Blatul:
Tapeteaza o tava
rotunda cu unt, apoi presara pesmet. Intr-o cratita topeste 3/4 de pachet de
unt, apoi adauga biscuitii digestivi, pisati marunt in robot. Adauga lingura de
zahar si amesteca bine. Cand amestecul devine compact adauga-l in tava si
intinde-l bine in totata tava. Baga la cuptor timp de 10 minute. Pesmetul nu va
permite blatului de biscuiti sa se lipeasca.
Umplutura:
Intr-un castron
mare pune branza dulce si amestec-o bine, pana ce devine fina. Adauga zaharul si
faina treptat, continua sa amesteci cu mixerul, la viteza mica, pana ce zaharul
se topeste.
Intr-un alt castron
sparge 3 oua si mai adauga si galbenusul de la cel de-al patrulea ou. Bate ouale
bine, timp de 3 minute. Adauga peste ele smantana, esenta de vanilie si amesteca
bine. Cand compozitia a devenit compacta adauga-o peste branza, si continua sa
amesteci incet si delicat.
Cand compozitia
este foarte fina, adaug-o in tava, peste blatul de biscuiti. Baga tava la cuptor
timp de 20 de minute la 180 de grade. Lasa prajitura in cuptor 2-3 ore dupa ce
ai oprit cuptorul. Daca vrei ca prajitura sa fie cremoasa, lasa usa la cuptor
deschisa, daca o vrei mai crocanta, tine cuptorul inchis.
Glazura:
In robot pune
murele sau dulceata de mure si amesteca bine pana ce devine o pasta. Adauga
smantana si zaharul pudra si continua sa amesteci. Acopera prajitura si lasa
totul la rece. Glazura se va intari.
Ideal este ca prajitura sa stea la rece cel
putin 6 ore.
POFTA
BUNA!
Aceasta reteta ti-a fost oferita de