Studiu – un copil devine bully din cauza tatălui
Drept urmare a carantinei instituite la nivel mondial, părinții s-au bucurat de timp liber suplimentar cu copiii sau cel puțin așa ar fi trebuit. Din păcate, foarte mulți au ajuns să petreacă tot mai puțin timp cu copiii lor din cauza faptului că lucrează acasă. Au fost emise numeroase concluzii cu privire la beneficiile pe care le oferă timpul de calitate petrecut de un tată cu copilul său, însă iată că un studiu a demonstrat că atunci când acest timp este redus, crește riscul ca acei copii să devină bully.
Un cercetător din partea Universității Vanderbilt din Tennessee susține că percepția copiilor cu privire la timpul pe care tații lor îl petrec cu ei are un impact major asupra comportamentului de bullying. Autorul studiului, sociolog și psiholog licențiat Andre Christie-Mizell subliniază că “comportamentul nostru este direcționat de percepția noastră asupra lumii, așa că dacă copiii simt că nu primesc suficient timp și atenție din partea părinților, acele sentimente trebuie canalizate undeva și acest lucru se întâmplă în interacțiunea cu semenii lor”.
Acest studiu a fost publicat în revista Tineret și Societate în data de 28 ianuarie 2011 și a urmărit să răspundă la două întrebări: care este relația dintre numărul de ore în care părinții lucrează și comportamentul de bullying al copilului și care estre relața dintre comportamentul de bullying și percepțiile tineretului cu privire la cantitatea de timp pe care părinții o petrec cu ei. Au fost studiate în acest sens comportamentul și percepțiile unui număr de 687 copii, cu vârsta între 10-14 ani, care trăiau cu ambiii părinți în anul 2000.
În ce mod sunt influențați copiii de timpul petrecut cu tații lor
Psihologul Andre Christie-Mizell a crezut inițial că orele de lucru ale mamei ar putea avea un impact mai mare asupra copiilor care manifestă un comportament de bullying, dat fiind faptul că ele îngrijesc și supraveghează copiii în general. Însă a realizat că atunci când tații au lucrat full-time sau suplimentar, iar copiii au considerat că nu petrec suficient timp alături de ei, procentul de bullying a crescut. Acest comportament a inclus cruzime față de alte persoane, asociere cu copii care ajung în situații problematice, un temperament extrem de puternic și lipsa părerii de rău. Orele lucrătoare ale mamei au avut un impact modest spre absent în acest sens.
Conform cercetătorilor, este posibil să se întâmple acest lucru deoarece copiii cred deja că mamele sunt mai accesibile, fiind principalele persoane care se ocupă de familie. “Această cercetare indică faptul că este la fel de important ca un copil să petreacă timp cu ambii părinți, iar tații trebuie să facă un efort”. Psihologul sugerează ca tații să programeze interacțiuni plăcute alături de copii, pe care aceștia să le aștepte și să înțeleagă că acele moment sunt speciale pentru a petrece timp împreună. De exemplu, pot să ia micul dejun, în loc să îi însoțească la cumpărături apărute în ultima clipă “copiii trebuie să știe că au acest interval de timp programat și este important ca tații să respecte programul cât mai mult posibil. Dacă tații nu pot participa la o anumită activitate, este important să explice copilului de ce s-a întâmplat acest lucru și cum influențează familia viața sa profesională”.
Atunci când nevoile de bază ale copiilor trec neobservate, vor recurge la un comportament negativ prin care caută atenție pentru a aduce lumina pe nevoile lor. Adeseori, acest comportament negativ și agresiv este rezultatul modului în care sunt tratați de părinți. De aceea, este important ca și tații să se bucure de acest timp pe care izolarea îl oferă pentru a se conecta cu copiii lor și a le oferi atenție. Chiar și câteva ore pe zi pot să aibă un impact important!
Sursa:www.smartparenting.com.ph