- Muzeul Ceasului din Ploiesti
- Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu", Iasi
- Muzeul National Brukenthal din Sibiu
- Muzeul de Istorie Naturala, Iasi
- Muzeul Zoologic din Cluj Napoca
- Muzeul de locomotive cu abur, Sibiu
- Muzeul de Arta Brasov
- Muzeul de Stiintele Naturii, Suceava
- Complexul muzeal Arad
- Muzeul Regiunii Portilor de Fier
Muzeul Ceasului din Ploiesti
Muzeul Ceasului, unic in reteaua muzeelor din Romania, si-a deschis portile in anul 1963, intr-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie intre anii 1954-1971. Ulterior, colectia de ceasornice a fost adusa intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, care a apartinut lui Luca Elefterescu, cunoscut politician conservator in primele decenii ale secolului al XX-lea, in mai multe randuri prefect al judetului Prahova.
Ce ii va placea copilului: Muzeul este cu adevarat fascinant pentru copii. Dincolo de faptul ca vor invata cateva lucruri interesante despre istoria si evolutia ceasurilor, cei mici vor fi interesati de frumusetea acestora, de faptul ca cele mai multe dintre acestea "fac ceva": unele au un mecanism care misca niste papusele, altele fac niste pasari sa cante, iar altele au mecanismul atat de stralucitor si expus incat ii va fascina pe cei mici.
Ce iti va placea tie: Acest muzeu te va face, probabil mai mult decat oricare altul, sa te gandesti la trecerea timpului si la iuteala cu care evoluam, admirand evolutia mijloacelor de masurare a timpului, de la primele "ceasuri" - cadranele solare, ceasurile arzatoare, cu apa sau cu nisip, pana la ceasornicele mecanice "antice" si cele moderne. Printre cele mai vechi piese din colectie vei putea admira pendulele tip tabernacol si cele Renaissance, realizate in bronz aurit, gravate sau taiate, uneori cu cadrane emailate.
Informatii utile
Muzeul poate fi vizitat, insa in 2012 a inceput restaurararea lui care se va finaliza in 2015.
Adresa: Ploiesti, str. Nicolae Simache nr. 1
Tel./fax: 0244 542 861
E-mail: mceasului@yahoo.com
Pagina web: www.cimec.ro/muzee/ceasuri/ceas/htm
Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu", Iasi
Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" din cadrul Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi, este gazduit de faimosul Palat al Culturii. Prima sectie a Muzeului a fost „Energetica", deschisa la 1 martie 1961 si reorganizata in anul 1980. Ea prezinta astazi publicului vizitator, principalele forme de energie utilizate de umanitate de-a lungul timpului si marcheaza prin panouri grafice si exponate originale contributii de excepte ale unor personalitati romanesti si mondiale la dezvoltarea domeniului energetic. Sectia „Telecomunicatii" prezinta publicului vizitator o serie de exponate originale ce ilustreaza evolutia istorica a sistemelor de transmitere a informatiei la distanta, si este structurata tematic in patru sectoare: telegrafie, telefonie, radio, televiziune.
Ce ii va placea copilului: Probabil ca nu exista copil care sa nu fi fost fascinat o vreme de pietrele cu forme sau culori neobisnuite si de aceea Muzeul de Stiinta si Tehnica va fi interesant si pentru micutul tau. Una din cele mai recente sectii, „Mineralogie-Cristalografie", adaposteste o inedita colectie de „flori de mina", donata de dl. Constantin Gruescu, din Ocna de Fier (jud. Caras-Severin) si care cuprinde 126 de esantioane reprezentand minereuri polimetalice, oxizi si hidroxizi de fier (hematit, magnetit, lemonit), precum si varietati de cuart (de la cuartul de stanca la macla japoneza). De asemenea, pentru ca micutii de astazi sunt pasionati de computere, trebuie sa stii ca cea mai recenta sectie este intitulata "Computere" si ilustreaza, in principal, evolutia acestora pe parcursul celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea.
Ce iti va placea tie: Sectia „Inregistrarea si redarea sunetului" prezinta cronologic evolutia inregistrarii si redarii sunetului, de la cilindrul cu stifturi la banda magnetica si te va interesa cu siguranta, mai ales daca te pasioneaza evolutia tehnica, la fel cum se va intampla si in cazul sectiilor: „Telecomunicatii", Muzeul Memorial „Poni-Cernatescu". Daca vei avea norocul ca in perioada in care vizitezi muzeul sa fie deschise si una dintre expozitiile temporare (masini de calcul, masini de scris, aparate de fotografiat, instrumente de meteorologie, precum si o platforma cu exponate din sfera arheologiei industriale), vei pleca incantata de la Muzeul Stiintei si Tehnicii.
Informatii utile:
Program de vizitare: zilnic, intre orele 10,00 si 17,00.
Preturi bilete: 1,5 ron
Adresa: Piata Stefan cel Mare si Sfant, nr. 1, loc. Iasi, jud. Iasi
Telefon: 0232/218.383
Pagina web: http://www.palatulculturii.ro/muzeustiinta.htm
Muzeul National Brukenthal din Sibiu
|
Unul dintre cele mai faimoase muzee din tara noastra, Muzeul National Brukenthal din Sibiu trebuie sa fie unul dintre muzeele pe care le vizitati cu cei mici. Colectiile initiale ale baronului von Brukenthal constand din pinacoteca si cabinet de stampe, biblioteca si colectie numismatica au luat nastere, in principal, in intervalul 1759-1774, perioada petrecuta, cu precadere, de acesta la Curtea Imperiala de la Viena. Dupa revenirea sa la Sibiu, in calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), baronul si-a adus si colectiile, iar Calendarul lui Hochmeister pe anul 1790 mentioneaza printre atractiile orasului, pinacoteca, formata din 800 de tablouri si dispusa in 13 sali ale Palatului Brukenthal.
Ce ii va placea copilului: Muzeul este incarcat de obiecte cu povesti minunate, cu forme si culori deosebite, pe care nu le mai poate observa nicaieri in realitatea zilelor noastre. Evident ca va fi fascinat de picturile, timbrele si cartile rare pe care va avea ocazia sa le admire, dar va aprecia si faptul ca in muzeul Brukenthal exista un magazin de suveniruri din care isi va putea achizitiona mici reproduceri ale unora dintre lucrurile interesante pe care le-a admirat.
Ce iti va placea tie: Cu siguranta, daca nu ai mai vizitat acest adevarat Palat te va fascina. Istoria sa si a obiectelor expuse, aerul aristocrat si farmecul de altadata te vor cuceri pentru totdeauna. In cazul in care ai mai vizitat muzeul, va fi o experienta interesanta sa il privesti din nou, prin ochii copilului tau.
Informatii utile
Program de vizitare: marti - duminica: 10,00 - 18,00.
Preturi bilete: 20 lei.
Adresa: Sibiu, Piata Mare nr. 4-5.
Telefon: 0369/101.780
Pagina web: www.brukenthalmuseum.ro
Muzeul de Istorie Naturala, Iasi
Muzeul de Istorie Naturala din Iasi a fost infiintat la data de 4 februarie 1834, din initiativa unui grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi. Este primul Muzeu de acest gen infiintat in Principatele Romane si, ca institutie culturala, avea drept scop sa prezinte publicului din Iasi "bogatiile pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii".
Ce ii va placea copilului: Fiind un muzeu in care principalele exponate sunt animale, copilul tau va hoinari cu placere prin expozitii. Trebuie sa stii ca, muzeul insumeaza peste 30.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colectiile de insecte, moluste, amfibieni, reptile, pasari, minerale si plante. Un interes deosebit il prezinta colectiile de cuiburi si oua, unice in tara.
Ce iti va placea tie: Cu siguranta vei aprecia cel mai mult Sectia Evolutia Omului, cea mai noua expozitie a muzeului, care prezinta aparitia si transformarea biologica si culturala a speciei Homo Sapiens.
Informatii utile
Program de vizitare: marti - duminica, intre orele 10,00 - 17,00.
Pret bilete: 3 lei.
Adresa: Bd. Independentei nr.16, Iasi 6600, Romania
Telefon: 0232/218.337
E-mail: grigore@uaic.ro
Pagina Web: http://www.bio.uaic.ro/muzeu
Muzeul Zoologic din Cluj Napoca
|
Muzeul Zoologic este adapostit la parterul cladirii Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, in care se afla Facultatea de Biologie, Biblioteca facultatii, Institutul de Speologie, Centrul de Cineficare al Universitatii si Centrul de Microscopie Electronica. Infiintat in 1859, ca o sectie a muzeului ardelean, Muzeul Zoologic al Universitatii Clujene si-a sporit treptat zestrea, numarand in prezent peste 300.000 de piese. Muzeul Zoologic este format din mai multe colectii stiintifice de animale (colectia malacologica Biltz, colectia lepidopterologica Franzenau, colectia de izopode Radu etc.).
Ce ii va placea copilului: Pe langa speciile autohtone, pe care, cu siguranta, a avut ocazia sa le admire si la gradina zoologica, o mare parte din exponate repezinta fauna exotica, cum este colectia de corali, scoica-de-perle, scorpionul african, fluturele migrator Monarh, o varietate intreaga de stele-de-mare, pesti Dipnoi, pestele-electric african, mana Sfantului Petru, o specie de sarpe marin, dropia-gulerata, gainusa de desert, pasarea paradisului, tucanul, cangurii, ursuletul-spalator, girafa, mangusta, grupul de feline mari (lei, tigri) si multe altele. La fel si exemplarele de colibri, vor atrage atentia celor mici prin variatia coloritului schimbator in functie de lumina care cade pe corpul lor cat si prin felul in care este aratat cum se hranesc.
Ce iti va placea tie: In cazul in care esti pasionata de zoologie sau doar ai avut ocazia sa afli cateva lucruri interesante prin intermediul filemlor documentare, aici vei afla ca in cadrul expozitiei de baza sunt expuse si animale care reprezinta raritati, specii disparute, sau endemisme, ca de exemplu nautilul, relict din era primara, care se gaseste doar in Oceanul Pacific, singura forma actuala din grupul demult disparut al Trilobitilor, asperetele, care se gaseste doar in apele raului Valsan si cativa afluenti , tuatara care traieste in Noua Zeelanda si care este ruda cu reptilele preistorice, pasarea kiwi din Noua Zeelanda, porumbelul-evantai, vulturul-barbos si vulturul plesuv, ambele specii disparute definitiv din fauna tarii noastre, ornitorincul si echidna din Australia.
Informatii utile
Program de vizitare: luni - vineri: 10,00 - 15,00, sambata si duminica: 10,00 - 14,00.
Preturi bilete: adulti - 3 lei, copii - 1,5 lei, elevi si studenti - 1 leu.
Adresa: Cluj Napoca, Str. Clinicilor nr. 5-7.
Telefon: 0264/595.739
Pagina web: http://ubbcluj.ro/ro/structura/muzee/muzeul_zoologic.html
Muzeul de locomotive cu abur, Sibiu
Muzeul Locomotivelor cu Abur din Sibiu a fost infiintat in august 1994 si cuprinde 35 de locomotive cu abur, pluguri si macarale cu abur care au circulat pe caile ferate din Romania in urma cu peste o suta de ani. In 31 decembrie 2000, locomotivele au fost declarate, prin ordin al Ministrului Culturii, bunuri de tezaur, fiind protejate de lege. Aici veti admira locomotive cu aburi pentru cale ferata normala, fabricate intre anii 1885 - 1959 in Romania la uzinele Domeniilor Resita si Uzinele Malaxa Bucuresti, dar si la uzinele Henschel, Borsig, Schwartzkopff din Germania, Baldwin din Sua si altele. Doua dintre aceste locomotive sunt functionale si folosite in diverse ocazii.
Ce ii va placea copilului: Indiferent daca micutul tau este obisnuit sa mearga cu trenul sau a avut ocazia sa vada trenuri numai la televizor, acest muzeu ii va placea cu siguranta. In favoarea acestui muzeu vor pleda nu doar locomotivele care sunt parca desprinse din raftul cu jucarii ale unui urias, dar si amplasarea acestuia in aer liber.
Ce iti va placea tie: Probabil ca dincolo de a admira locomotivele in sine, te va distra si sa citesti placutele cu specificatiile tehnice, unde vei afla ca "iuteala maxima" a respectivelor locomotive este de 30 kilometri pe ora sau 60 km/ora. Poate ca in urma vizitarii acestui muzeu vei aprecia mai mult mijloacele de transport din prezent si "iuteala" acestora...
Informatii utile
Program de vizitare: zilnic, intre orele 8,00 si 16,00.
Pret bilete: 3 lei.
Adresa: Strada Doroban?ilor nr. 22, Sibiu
Telefon: 0269/431.685
Pagina web: http://www.cultura.sibiu.ro/muzee/locomotive
Muzeul de Arta Brasov
|
Muzeul de Arta Brasov adaposteste in salile de la etaj o galerie nationala ce reuneste opere apartinand celor mai valorosi artisti romani, de aceea este unul dintre muzeele pe care trebuie sa le vizitezi cu micutii tai. Expunerea ilustreaza evolutia romanesti de la anonimii transilvaneni din secolele XVII-XVIII pana la creatiile unor artisti contemporani. Remarcabila prin valoarea sa este colectia Nicolae Grigorescu, a doua ca marime din tara. La subsolul muzeului este amenajata expozitia de Arta Decorativa Europeana si Orientala, ce infatiseaza vizitatorilor piese de portelan si sticlarie produse in vestitele manufacturi de la: Meissen, Delft, Sevres, Capo di Monte, Murano si atelierele din tara. La parter sunt organizate lunar expozitii temporare cu participare nationala si internationala.
Ce ii va placea copilului: In functie de varsta copilului tau, interesul sau pentru Muzeul de Arta din Brasov va putea fi influentat de cateva aspecte. In cazul in care copilul tau are o varsta pana in 8 ani, cu siguranta ca numele pictorilor nu ii vor ramane in memorie, insa cateva picturi mai simple, colorate si interesante pentru varsta lui cu siguranta il vor face sa staruiasca mai mult in fata lor. Dupa varsta de 10 ani, copilul tau va putea sa inteleaga cine a fost Nicolae Grigorescu si se va simti privilegiat sa priveasca picturile acestuia. Expozitia de portelan si sticlarie il vor fascina pe cel mic, indiferent de varsta, deoarece majoritatea sunt obiecte familiare pe care, identificandu-le, va putea sa le apreciezeca valoare estetica.
Ce iti va placea tie: Daca esti genul de persoana care merge in muzeu dornica sa cunoasca sau sa recunoasca, Muzeul de Arta din Brasov va fi unul dintre preferatele tale. Expozitia se deschide cu portrete apartinand unor anonimi transilvaneni din secolele XVII-XVIII. Pictorului vienez Franz Neuhauser jr., stabilit la Sibiu, precursor al peisagisticii transilvanene, ii apartine Panorama Sibiului in anul 1817. Mai sunt prezenti in expunere: Misu Popp, Gheorghe Tattarescu, Wilhelm Kamner, Theodor Aman si Carol Storck. O ampla si valoroasa colectie Nicolae Grigorescu, cuprinzand lucrari din toate etapele de creatie ale maestrului de la Campina, este expusa in primele doua sali de la etaj, locul unde, probabil, vei petrece cel mai mult timp. Printre cele mai reprezentative creatii se numara: Convoi de prizonieri turci, Femeie imbrobodita, Boi odihnindu-se, Plaja la ocean, Taranca franceza, Flori de cires etc. Dintre artistii activi in perioada de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX figureaza in expozitie Ion Andreescu si Stefan Luchian. Lucrari precum: Interior de padure, Case la marginea satului, Anemone, Tiganca sunt ilustrative pentru cei doi maestri ai picturii romanesti. Scoala romaneasca de pictura din prima jumatate a secolului XX este reprezentata prin operele lui Stefan Popescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Ion Tuculescu, Francisc Sirato, Alexandru Ciucurencu, Jean Al. Steriadi, Nicolae Darascu etc. Sunt incluse in expunere si creatiile lui Dimitrie Paciurea si Ion Irimescu, exponenti de seama ai sculpturii romanesti.
Informatii utile
Program de vizitare: marti-duminica, intre orele 10,00 si 18,00.
Preturi bilete: adulti - 4 lei, pensionari - 2 lei, copii, elevi si studenti - 1 leu.
Adresa: Brasov, bd. Eroilor nr. 21
Telefon: 0268/477.286
Pagina web: www.muzeulartabv.ro
Muzeul de Stiintele Naturii, Suceava
Cu o istorie nu foarte indelungata, Muzeul de Stiintele Naturii de la Suceava imbie vizitatorii cu exponate deosebite, dar si cu un stand de unde vizitatorii curiosi sau incantati vor putea achizitiona cateva mici amintiri.Ce ii va placea copilului: Evident ca micutii apreciaza cel mai mult genul acesta de muzee, cu animale! Cel mic va remarca, desigur, dioramele: „Turma de mistreti", „Ursul brun din Bucovina", „Boncanitul cerbilor" si „Haita de lupi - iarna ". Pe circuitul expozitional copiii vor observa ca sunt amplasate monitoare si alte mijloace audio pentru a reda animalele prezentate in diorame in mediul din natura.
Ce iti va placea tie: Vei aprecia abordarea unor notiuni fundamentale de ecologie, cu referire la ecosistem, principalele tipuri de ecosisteme terestre, aspecte sezoniere si, mai ales, tot ce vei putea invata aici, alaturi de copilul tau.
Informatii utile
Program de vizitare: de marti pana duminica, intre orele 10,00 -17,00.
Pret bilete: adulti - 6 lei (expozitia permanenta) si 4 lei (vivariu); copii - 1, 5 lei (expozitia permanenta) si 1 leu (vivariu).
Adresa: Str. Stefan cel Mare nr. 23, Suceava
Telefon: 0230/216.439
Pagina web: http://muzeulbucovinei.ro/component/k2/item/186?Itemid=767
Complexul muzeal Arad
Muzeul din Arad a fost deschis in 1893 ca expozitie de relicve al revolutiei pasoptiste, etalata in holul de la etajul II al Teatrului de Stat. Doua decenii mai tarziu, muzeul a fost mutat in nou construitul Palat Cultural (1913), alaturi de filarmonica si biblioteca orasului.
Ce ii va placea copilului: Alaturi de vechea expozitie de relicve, aici exista sali de expunere pentru colectia de arheologie si istorie medievala precum si o galerie de arta europeana, care il va tine ocupat pe cel mic o perioada, mai ales daca este pasionat de istorie sau macar povesti cu cavaleri si razboaie. In muzeu se afla o expozitie de etnografie, precum si doua camere memoriale dedicate oamenilor politici aradeni Vasile Goldis si Stefan Cicio-Pop (1934).
Ce iti va placea tie: Probabil ca daca stii istoria acestui muzeu si a exponatelor sale, cel mai mult vei aprecia sentimentul de libertate prin posibilitatea prezenta de expunerea a artei si istoriei zonei. Exponatele nu sunt, poate, la fel de spectaculoase precum cele admirate in alte muzee din tara, insa cu siguranta sunt unice.
Informatii utile
Program de vizitare: marti - duminica, intre orele 9,00 - 17,00.
Preturi bilete: adulti - 2 lei, copii - 1 leu.
Adresa: Arad, Piata George Enescu, Nr. 1
Telefon: 0257/281.847, 0357/401.780
Pagina web: www.museumarad.ro
Muzeul Regiunii Portilor de Fier
Muzeul Regiunii Portilor de Fier este unul dintre muzeele pe care trebuie sa le vizitezi impreuna cu micutul tau in vacanta de vara. Fascinant, plin de istorie si curiozitati nemaiintalnite, Muzeul Regiunii Portilor de Fier va ramane intiparit in memoria voastra multa vreme.
Ce ii va placea copilului: Dintre toate sectiile muzeului, copiilor le place cel mai mult Sectia de Stiinte ale naturii. Expozitia Stiintele naturii, inaugurata la 15 mai 1972, prezinta conditiile fizice si geografice ale Defileului Portile de Fier, flora si fauna terestra a Defileului Portile de Fier, ihtiofauna dunareana a lacului de acumulare Portile de Fier (acvariul), flora si fauna specifica mediului acvatic din zona Portile de Fier.
Ce iti va placea tie: Cel mai mult te va captiva Sectia de Etnografie si arta populara. Aici vei admira cateva aspecte ale vietii rurale din Mehedinti si zona Portile de Fier: tipuri de asezari rurale din Mehedinti (curtea si acareturile), locuinta si interiorul acesteia, comuniunea om-natura (agricultura, pastoritul, apicultura, dulgheritul, prelucrarea fibrelor vegetale si animale).
Informatii utile:
Program de vizitare: de marti pana duminica, intre orele 9,00 - 16,00.
Pret bilete: 5 lei.
Adresa: Str. Independentei nr. 2, Drobeta Turnu Severin
Telefon: 0252/312.177
Pagina web: http://www.cimec.ro/muzee/muzeulregiuniiportilordefier/Index.htm
Voi ce muzee ati vizitat sau a-ti vizita cu cei mici in tara noastra?