Cum alegi locul potrivit de campare pentru familie
Unul dintre „secretele” unei vacanțe reușite cu familia în mijlocul naturii este alegerea celor mai potrivite locuri de campare cu cortul. Pentru a nu ajunge să realizezi, odată ce ajungi într-o anumită locație, că lucrurile nu stau deloc așa cum îți dorești, că nimeni nu este mulțumit, ține seama și de aceste sfaturi:
Gândește-te la ce fel de experiență căutați
Acesta este principalul aspect de luat în calcul când intenționezi să te orientezi spre un loc de campare cu cortul. De aceea, întreabă-te dacă:
- Vreți să aveți parte de o experiență într-un loc mai retras, liniștit, în care să puteți auzi cântecul păsărilor, vântul și susurul unei ape: în acest caz, caută locuri de campare în zone mai izolate, fără prea multe facilități. Evitați-le pe cele care găzduiesc și rulote;
- Vă doriți să vă relaxați, dar să nu renunțați la confort: dacă vă place să vă distrați, să nu vă faceți griji cu gătitul sau cu procurarea hranei și să nu aveți senzația că sunteți „rupți” de civilizație, vezi unde găsești un loc cât mai central, cât mai populat, unde sunt permise și rulotele sau unde sunt amplasate căsuțe de camping;
- Sunteți în căutarea unei vacanțe care să îmbine ambele așteptări menționate: în această situație, interesează-te de locații aflate în locuri pitorești, unde aveți ocazia să admirați peisaje spectaculoase, dar care, totodată, să fie cât mai aproape de hoteluri, pensiuni, restaurante, cabane etc.
Stabilește cât de mare ar trebui să fie suprafața locului de campare
Atât locurile ce ocupă suprafețe mari, cât și cele ce ocupă unele mai restrânse, au avantaje și dezavantaje, astfel:
- Cele întinse pe suprafețe ample: dau posibilitatea de a socializa mai mult, de a avea acces la mai multe facilități. În același timp, dezavantajul este că se poate crea aglomerație, că nu mai există intimitate și poate fi gălăgie;
- Cele aflate pe spații mai restrânse: sunt mai bune pentru o experiență autentică în natură, mai liniștite și oferă intimitate. Pentru a găsi ceea ce vreți, încercați să vă alegeți o perioadă care să nu fie foarte aglomerată.
Terenul locului de campare nu trebuie ales la întâmplare
Esențial este să amplasați cortul într-un loc sigur pentru toți membrii familiei tale. Nu neglijați următoarele aspecte:
- Terenul nu trebuie să fie perfect plat, ci puțin ridicat: ca să nu aveți de suferit din cauza ploilor;
- Pe teren nu trebuie să se afle: pietre ascuțite, rădăcini de copac foarte noduroase, sol compactat, tasat (are o capacitate redusă de retenție a apei), mușuroaie de furnici sau ascunzători ale animalelor;
- De pe suprafața de teren lipsesc bucăți de sticlă, de metal sau alte obiecte ascuțite;
- Nu așezați cortul pe un teren aflat sub un copac bătrân și uscat, ce se poate prăbuși ușor în caz de vânt sau furtună;
- Evitați terenurile aflate la altitudini ridicate, care creează probleme din cauza vântului și a temperaturilor foarte scăzute noaptea.
Ia în calcul nivelul de confort pe care îl așteptați
Confortul de care vreți să vă bucurați depinde mult și de vârsta copilului/copiilor. Printre principalele facilități pe care trebuie să le luați în considerare pentru locul de campare cu cortul se regăsesc:
- Prezența unei surse de apă potabilă;
- Accesul la toalete, la băi;
- Accesul la prize;
- WiFi;
- Distanța față de locurile de depozitare a gunoiului: un loc de campare prea apropiat de containere este dezagreabil din pricina mirosurilor neplăcute, a gălăgiei. Totodată, dacă este vorba despre un loc în care sunt și animale sălbatice, gunoaiele sunt o sursă de atracție pentru acestea;
- Apropierea de un restaurant/ de o pensiune la care se poate lua masa, de un magazin;
- Un loc în care să spoți spăla rufe;
- Locuri special amenajate pentru a prepara grătarul;
- Mese de picnic;
- Distanța față de locurile cu trafic foarte intens.
Interesează-te de activitățile pe care le puteți face, de atracțiile zonei
Este un demers cu atât mai necesar cu cât în vacanța cu cortul merg copii de vârste diferite. Din acest motiv, pentru ca nimeni să nu se plictisească, sunt binevenite activități precum:
- Drumeții;
- Plimbări cu bicicleta;
- Mersul într-un parc de aventuri sau într-un parc tematic;
- Vizitarea unei rezervații naturale, a unui castel, a unui muzeu, a unei mănăstiri sau a unei peșteri;
- Lecții de escaladă;
- Plimbări pe un lac/pe un râu;
- Organizarea unui foc de tabără etc.
Cele mai frumoase locuri de campare cu cortul
În țara noastră există numeroase locuri minunate în care poți merge cu familia ca să vă bucuraț, câteva zile, de o „evadare” cu cortul. Fie că iubiți muntele, fie că îndrăgiți marea sau Delta Dunării, aveți posibilitatea să vă delectați cu peisaje încântătoare și în oricare dintre următoarele locuri de campare cu cortul.
În satul Breb, județul Maramureș
În acest sat, de la poalele Munților Gutâi, se află un loc inedit pentru vacanța cu cortul: într-o grădină dintr-o gospodărie cu livadă. Suprafața de 6000 de metri pătrați permite camparea atât cu rulota, cât și cu cortul. Avantajele acestei locații sunt liniștea, aerul curat și accesul la facilități precum:
- 10 puncte de electricitate;
- Închiriere de biciclete și corturi;
- WiFi;
- Hamace.
Prețul pentru a campa cu cortul este de 15 lei pe noapte. Ca să te asiguri că poți să faci acest lucru, străduiește-te să faci rezervări cât mai din timp, în condițiile în care perioada 15 iulie- 15 august este foarte solicitată.
Dacă optezi pentru a campa în satul Breb, ține cont de faptul că acesta se află la 605 km distanță de București, la 164 km de Cluj-Napoca și la 51 km de Baia Mare. Ai mai multe posibilități să ajungi acolo, dacă ești cu mașina:
- Din Sighetu-Marmației: mergi pe DN18 în direcția Baia Mare până la intersecția de lângă satul Berbești. Ia-o spre Cavnic, pe drumul 109F și la 4 km după Ocna Șugatag, ajungi în Breb;
- Din Bârsana: mergi pe drumul 185 spre Cavnic. Din intersecția cu Călinești, o iei la stânga, tot spre Cavnic. Mergi prin Sârbi și prin Budești, până vezi un indicator spre Ocna Șugatag;
- Din Baia Mare: cel mai rapid este să mergi pe drumul 184 din Baia Sprie spre Cavnic. De acolo ajungi în Budești și o iei la stânga spre Ocna Șugatag. După 2 km, intri în Breb;
- Din Cluj- Napoca: mergi spre Baia Mare pe drumul 1C. La scurtă distanță de orașul Dej, găsești satul Cășeiu, de unde o iei pe drumul 18B spre Târgu Lăpuș. De aici urmezi drumul 109F spre Cavnic, apoi prin Budești, prin Ocna Șugatag și apoi la Breb.
În Roșia, județul Bihor
Satul Roșia este la 540 km de București, fiind ideal să ajungi acolo pe drumul E81. Poți găsi un loc de campare cu cortul pe un deal de unde se văd Munții Bihor și Depresiunea Beiușului. Aici este amenajat un spațiu ce permite:
- Camparea pentru 20 de corturi și rulote: prețul este de 20 lei/persoană pe zi;
- Acces la toalete și băi;
- Acces la sală de mese, la bucătăria din pensiunea ce găzduiește locul de campare;
- Folosirea zonei speciale pentru grătar.
Alegând o vacanță la Roșia, te poți relaxa alături de familie plimbându-te printre fânețe și păduri în cătunul Runcuri. Cei mici au ocazia să vadă aspecte ale vieții de la țară, întrucât localnicii se ocupă cu: păstoritul, cositul, culesul ciupercilor, aratul cu plugul, secerișul etc.
La Cheia, în județul Alba
În cazul în care familia ta preferă intimitatea și liniștea deplină, o vacanță într-un sat din Munții Apuseni este o alegere numai bună. Cortul poate fi amplasat într-un loc de campare dintr-o gospodărie cu două case tradiționale moțești și cu panoramă spre Piscul Vulturului. Prețul pentru un cort este de 5 lei/zi și există acces la: toalete, dușuri, un duș în aer liber, apă potabilă.
Satul Cheia se află la 531 km de București și la 33 km de Alba Iulia. Accesul în sat se realizează doar pe jos, din Brădești. Drumul până la Cheia durează cam 1 oră. Petrecând acolo câteva zile, merită să vedeți Rezervația Naturală Cheile Pravului și o mănăstire care datează din secolul al XIV-lea: Râmeț.
În satul Runc, în județul Alba
Tot în Munții Apuseni există și un alt loc în care să stai cu familia cu cortul. Este vorba despre un spațiu de campare exclusiv pentru corturi, aflat în curtea unei foste șure, transformată în hostel. Dacă ai o rulotă mică, trebuie să contactezi proprietarii, ca să te asiguri că este suficient loc. Prețul pentru cort/autorulotă este de 30 lei/persoană pe zi. Referitor la facilități, se poate folosi baia comună din hostel, ce oferă apă caldă.
Ajungând în satul Runc, profitați de aerul curat, de priveliști și de formațiuni geomorfologice deosebite. Printre obiectivele pe care le puteți vizita se numără:
- Peștera Scărișoara;
- Cheile Turzii;
- Satul Rîmetea: aflat în patrimoniul UNESCO;
- Salina Turda;
- Biserici și mănăstiri din lemn pe valea Arieșului.
La Runc se poate ajunge cu mașina din București, venind pe drumul E60 sau E81. Distanța este de aprox. 450 km.
În Lunca Bradului, județul Mureș
Amatorii de peisaje montane și de drumeții se pot bucura de o vacanță cu cortul în zona Lunca Bradului, din Munții Gurghiului. O pensiune de acolo permite accesul turiștilor cu propriul cort, prețul fiind de 50 lei/persoană pe noapte. Facilitățile sunt: parcare, toalete cu dușuri, zonă grill, loc de joacă, hamace.
În afară de faptul că oaspeții pot participa la diverse activități organizate de pensiune (drumeții, concerte, rafting pe râul Mureș etc.), se poate vizita Parcul Natural Defileul Mureșului Superior.
Dacă vii dinspre București, distanța până în Lunca Bradului este de 394 km, pe drumul E578. În același timp, se poate ajunge acolo și cu trenul: îl schimbi la Deda și cobori în gara Lunca Bradului.
La Plaiul Foii, în județul Brașov
O variantă de loc de campare cu cortul mai aproape de București este în Munții Piatra Craiului, în zona Plaiul Foii. Astfel, mergi cu mașina până la Predeal și de acolo o iei pe drumul 73A până la Poiana Mărului, apoi prin Șercaia. Alte variante pot fi:
- DN 73 (apoi 73A) dinspre Brașov (25 km) sau Pitești (120 km);
- Drumul județean 112H: din Bran (7 km) prin Predeluț și apoi prin Tohănița;
- Drumul județean 112G: din Măgura (7 km) și Peștera (12 km);
- Drumul județean 112E: dinspre Râșnov (15 km) sau Bran (10 km), prin Tohanul Nou și Tohanul Vechi.
Ajungând la Plaiul Foii, locurile de campare pentru cort sunt:
- La 100 m de Cabana Plaiul Foii: ai acces la apă curentă, duș cu apă caldă, toalete, curent electric. Prețurile sunt de 10 lei/pe zi pentru un cort mic, de 20 lei/zi pentru un cort mare, de 15 lei/persoană pentru a avea acces la dușuri;
- Lângă o cunoscută pensiune din zonă: facilitățile sunt curentul electric și accesul la apă. Pentru un cort 1 zi de campare costă 10 lei și se plătesc și câte 10 lei/persoană.
Stând cu cortul la Plaiul Foii, puteți vizita:
- Parcul Național Piatra Craiului: cu o floră unică, remarcabilă datorită garofiței Pietrei Craiului și a bujorului de munte;
- Cheile și Peștera Dâmbovicioarei: în apropierea lor se află Peștera Stanciului, dar și izbucurile Fântâna lui Botorog și Fântânile Domnilor.
La Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării
Și în locul în care Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră există un loc de campare pitoresc, foarte aproape de mare. Campingul dispune de o capacitate de a găzdui aprox. 500 de corturi. Ajungi la el cu barca din orașul Murighiol, aflat la cca. 360 km de București.
Facilitățile pe care le poți avea sunt:
- Acces la băi, la toalete;
- Dușuri în aer liber;
- WiFi;
- Pontoane de pescuit;
- Acces la restaurant, terasă și bar;
- Acces gratuit la cinema în aer liber;
- Loc de joacă pentru copii.
Prețurile pentru camparea cu cortul variază în felul următor:
- Pentru un cort de 1-3 persoane, în perioada iulie-septembrie: 11 euro/zi;
- Pentru un cort de 4-6 persoane, în aceeași perioadă: 18 euro/zi.
La Gura Portiței, unde se întâlnesc Dunărea și Marea Neagră
Dacă vrei să îmbini clipele petrecute la Malul Mării cu vizitarea Deltei Dunării, poți să optezi pentru un loc de campare cu cortul de pe plaja de la Gura Portiței. Tariful este de 30 lei/persoană pe noapte. Dotările la care ai acces sunt baia comună cu dușuri și toalete.
Plecând din București, ajungi la Gura Portiței străbătând mai întâi distanța de aprox. 300 km până la Jurilovca, în județul Tulcea. Dacă mergi cu mașina pe drumul E87 dintre Constanța și Tulcea, după ce ajungi în comuna Baia o iei la dreapta spre Jurilovca. Pe faleza din Tulcea sunt vaporașe care fac croaziere pe Dunăre și care merg la Jurilovca. În ceea ce privește prețul vaporașului ce pleacă spre Gura Portiței, acesta este, în perioada verii, în jur de 50 lei de persoană.
Campând cu cortul pe plaja de la Gura Portiței, se poate pescui și se pot face plimbări cu hidrobicicleta, cu barca sau cu șalupa, inclusiv pe Canalul Sulina, unde se află o bucată de plajă sălbatică.
La Corbu, în județul Constanța
Înainte de orice, trebuie să știi că, întrucât plaja face parte din „Rezervația Biosferei Delta Dunării”, turiștii au acces acolo pe baza unui permis special. Se plătește și o taxă, ce poate fi achitată și online sau prin SMS.
Locul de campare cu corturi se află la aprox. 100 m de plajă, oferind facilitățile de mai jos:
- Apa caldă cu sistem antibacterian;
- Toalete;
- Borne de alimentare cu apă și pentru alimentare curent electric;
- Punct de evacuare ape uzate;
- Spațiu pentru grătare;
- Iluminat public noaptea;
- Locuri pentru luat masa cu vedere la mare;
- Supraveghere video;
- Ieșire individuală la drumul comun de acces.
Tarifele pentru campare sunt:
- Adult: 30 lei/zi
- Copil (2-12 ani): 10 lei/zi;
- Cort mic: 10 lei/zi;
- Cort de mărime medie: 20 lei/zi;
- Cort mare: 30 lei/zi;
- Autoturism: 10 lei/zi
Plaja este în apropiere de comuna Corbu, la 8 km de Mamaia, spre nord. În dreptul indicatorului de intrare în comună, există un drum betonat care duce la plajă.
Printre activitățile pe care le poți desfășura acolo cu familia se numără:
- Vizită la cetățile Histria și Enisala;
- Excursii de o zi în Delta Dunării din Jurilovca sau Tulcea;
- Plimbare cu barca pe Lacul Sinoe;
- Vizitarea zonei protejate grindul Chituc: aici pot fi admirate diferite specii de păsări;
- Snorkeling.
6 lucruri de care să ții cont când mergi cu cortul
Când planifici o minivacanță sau o vacanță cu cortul, un aspect esențial de care trebuie să ții mereu seama este acesta: oricând poate interveni neprevăzutul. Fie că este vorba despre schimbările vremii, fie că este vorba despre pericole ce pot surveni chiar la locul de campare, printr-o organizare minuțioasă poți preveni situațiile nedorite. Iată ce trebuie să ai în vedere:
Cum se poate dormi în cortul vostru
Înainte să achiziționezi un cort, trebuie să știi înălțimea celor care urmează să stea în el și ce suprafață vrei să ocupe acesta. Având aceste date, poți urmări și detalii ce te ajută să ai o imagine mai clară asupra interiorului cortului, precum:
- Care este cel mai înalt punct al cortului;
- Dimensiunile podelei;
- Volumul: este mai mic dacă laturile formează unghiuri mai ascuțite.
După aceea, gândește-te la cum vă puteți organiza când dormiți. Spre exemplu, 2 adulți ce dorm în saci de dormit ocupă mai puțin loc decât dacă stau pe saltele gonflabile, 2 copii mici ocupă mai puțin loc decât 2 adulți, cu excepția situației în care dorm amândoi pe o singură saltea. În același timp, gândește-te și la acest aspect: cum sunt pereții cortului. Cei verticali permit o mai bună valorificare a spațiului decât cei foarte înclinați. Ține seama de acest detaliu mai ales dacă în cort dorm copii mici, obișnuiți să se miște mult în timpul nopții.
Care este rezistența la apă a cortului
Este un amănunt vital pentru a nu strica vacanța întregii familii în momentul în care o ploaie torențială vă ia prin surprindere. Astfel, trebuie să știi valoarea impermeabilității. Aceasta se referă la cât de mare este presiunea cu care apa este „presată” prin țesătura materialului, cât rezistă la coloana de apă până când începe să absoarbă. De exemplu, un cort rezistent la apă trebuie să aibă o coloană de apă de 2000-3000 mm. O coloană de apă de aprox. 800 mm înseamnă că este bine ca un cort să fie amplasat în zone cât mai adăpostite pentru a evita scurgerile mari de apă.
Schimbările vremii pot fi bruște
Nu poți controla vremea, dar te poți pregăti pentru capriciile ei. În acest scop, când mergi cu cortul, nu neglija nici aceste sfaturi:
- Pentru a fi în siguranță în cazul creșterii debitului unei ape curgătoare din cauza ploilor abundente, un cort trebuie amplasat la cel puțin 100 m distanță de aceasta;
- Cortul nu trebuie pus sub un versant întrucât, în cazul unei alunecări de teren, se pot prăbuși pietre și copaci;
- Niciodată nu se așează un cort în vârful unui deal sau pe culmea unui munte care sunt despădurite: este o măsură de protecție contra fulgerelor;
- Pentru ca vremea umedă și rece să nu dea bătăi de cap, este foarte importantă o garderobă adecvată: jachete, pantaloni și încălțăminte care să fie impermeabile. În același timp, toată îmbrăcămintea trebuie să se poată usca rapid și atât cei mari, cât și cei mici, trebuie să aibă articole vestimentare care să poată fi purtate în straturi;
- Ține seama de direcția vântului când alegi locul de campare cu cortul: intrările în cort nu trebuie să fie localizate astfel încât vântul să poată pătrunde prin ele și să deterioreze structura. Dacă locul în care stă cortul este într-o zonă muntoasă de exemplu, cel mai bine este să fie în spatele pietrelor sau a tufișurilor, pentru ca vântul să nu bată direct pe el.
Ține cont că orice loc din natură are și pericole
Pentru o vacanță sigură și reușită în mijlocul naturii, nu uita de:
- Animalele sălbatice: de pildă, în zone în care de obicei sunt urși, respectă întocmai regulile ce țin de depozitarea alimentelor și a gunoaielor;
- Șerpi: când alegi un loc de campare cu cortul, ocolește zonele cu copaci prăbușiți sau cu pietre mari, în condițiile în care șerpii își pot găsi ascunzătoare acolo;
- Țânțari: de pildă, dacă așezi cortul pe o plajă, preferă locurile mai apropiate de malul mării, chiar dacă nu este umbră. În schimb, locurile cu vegetație mai densă sunt perfecte pentru adăpostirea insectelor;
- Plantele otrăvitoare: mai ales dacă ai copii mici trebuie să verifici cu atenție plantele din imediata apropiere a cortului. În cazul în care nu ești sigură dacă acestea sunt periculoase sau nu, încearcă să întrebi pe cineva. De asemenea, evită zonele cu multe ciuperci otrăvitoare.
Asigură-te că există o sursă sigură de apă
Înainte să mergi cu cortul, informează-te dacă trebuie să ai la tine apă sau dacă în locul respectiv este disponibilă o sursă din care poți lua. Dacă nu ești sigură de ceea ce ai la dispoziție, cel mai bine este să ai la tine un filtru și/sau un purificator de apă. În același timp, poți recurge și la tablete dezinfectante, care pot elimina și ele bacteriile, virusurile sau Giardia.
Nu pleca de acasă fără să verifici echipamentul
Înainte de toate, cortul trebuie verificat, cu atât mai mult cu cât este nou. Spre exemplu, montează-l într-o încăpere mai mare sau în grădină. Vezi dacă nu lipsesc: podeaua, folia de sol, bețele pliabile, plasele de insecte, cuiele pentru ancorare, ciocanul pentru cuie, clema fixă, pompa de mână (pentru cort și saltele), husa de compresie pentru sacii de dormit, husele impermeabile pentru depozitare.
După aceea, verifică și:
- Lanternele: inclusiv pe cele de cap;
- Saltelele gonflabile;
- Butelia/aragazul pentru camping;
- Sacii de dormit;
- Trusa de prim-ajutor;
- Aprinzătorul;
- Chibriturile rezistente la apă;
- Încărcătoarele solare;
- Dacă sunt disponibili cât mai mulți saci de plastic pentru depozitare.
În afară de alegerea unor locuri de campare cu cortul care să fie adecvate familiei tale, pregătirea echipamentului esențial este deosebit de importantă pentru siguranță și pentru a avea parte de momente minunate. Nu uita că principalul avantaj al unei vacanțe cu cortul este libertatea de a schimba locația și de a avea, astfel, parte de experiențe noi, de care fiecare membru al familiei să se bucure și din care să aibă ceva de învățat.
Surse foto:
- istockphoto.com;
- facebook.com/taranomada/; facebook.com/GreenDolphinCamping/, facebook.com/SatulCheia/;
- youtube.com.
Surse articol: adventure.howstuffworks.com, backpackingman.com, baboumaramures.com, calatorinbascheti.ro, cucortu.ro, campingsage.com, campingfain.ro, dolphincamping.ro, infoturism.net, infoghidromania.com, malulmarii.ro, momgoescamping.com, sfaturi.decathlon.ro, takethemountside.com, taranomada.ro, thecampingmum.com, tripit.com, visitzarnesti.ro, 4camping.ro