De-a lungul timpului, Halloween-ul a fost influentat de diverse culturi, asa ca nu si-a pastrat forma initiala, ci "s-a adaptat" vremurilor. In zilele noastre, aceasta sarbatoare este atat de populara incat aproape toate statele lumii o sarbatoresc. De ce? Motivul este unul foarte simplu: este ceva distractiv, inofensiv, potrivit pentru copii, parinti si bunici deopotriva. Se sarbatoreste pe data de 31 octombrie, iar toata familia poate participa la jocurile de Halloween.
Originea numelui de Halloween
Trebuie sa stii ca Halloween-ul nu a fost denumit astfel inca de la inceput. Prima varianta a fost All-Hallows-Even, iar in secolul XX, aceasta sarbatoare apare sub numele de Hallowe'en. Mai tarziu oamenii au dorit sa il simplifice, asa ca au ajuns la numele de Halloween.
Originea sarbatorii de Halloween
Originea acestei sarbatori nu este foarte clara intrucat nu exista documente scrise din care sa reiasa locul de provenienta. Exista insa cateva detalii pastrate de-alungul timpului. Halloween-ul a fost sarbatorit in Imperiul Otoman sub numele de "Sarbatoarea Pomona", iar in cultura crestina este cunoscut ca "Sarbatoarea Sfintilor".
Tosusi, se crede ca Halloween-ul isi are radacina in festivalurile Celtice "Samhain". In cultura celtilor, festivalului "Samhain" insemna sfarsitul verii, momentul in care oamenii terminau de cules recolta si incepeau sa se pregateasca pentru iarna. In aceasta perioada, celtii se adunau, isi taiau animalele si le depozitau pentru iarna. Totodata, in amintirea celor trecuti in nefiinta, oamenii aprindeau focuri pentru a lumina calea spiritelor bune si pentru a le impiedica pe cele rele sa vina pe pamant.
Focul era si el o parte importanta in aceasta traditie. Atat oase cat si parti ale animalelor sacrificate erau aruncate in acel foc "sacru" ca un semn de multumire pentru recolta adus zeilor. De cele mai multe ori, in cadrul sarbatorii Samhain vechii celti faceau doua focuri de tabara unul langa altul, iar oamenii impreuna cu animalele lor treceau prin el ca ritual de purificare.
Vechii celti credeau ca data de 31 octombrie este o delimitare slaba intre lumea celor vii si lumea celor trecuti in nefiinta. Oamenii credeau ca in ziua de Samhain, spiritele celor decedati sunt libere pentru a veni pe pamant si pentru a se intalni cu cei vii. Spiritele bune erau "invitate" la masa si "servite" cu cele mai bune bucate, iar cele rele erau alungate. Oamenii credeau ca duhurile malefice vin pe pamant si pot provoca haos si aduce cu ei boli.
Festivalul dura trei zile, iar oamenii se imbracau in costume facute din piei de animale intruchipand diferiti zei ai naturii.
Traditii de Halloween
Halloween-ul este cunoscut in zilele noastre ca fiind sarbatoarea in care toata lumea se costumeaza si pleaca din usa in usa pentru a cere bomboane. Totodata, ziua de 31 octombrie este un prilej bun de a te intalni cu prietenii si de a va uita impreuna la filme de groaza. Dar de unde vin aceste traditii?
Ne dati sau nu ne dati?
De Halloween, pe strazile din toata lumea se aude "Trick or Treat? - Ne dati sau nu ne dati?". Copiii merg costumati din casa in casa si cer proprietarilor cateva bomboane. Ei ii ameninta pe cei mari ca in cazul in care nu vor primi ceea ce isi doresc, vor juca o festa tuturor celor aflati in casa. Este obligatoriu pentru cei care stau intr-un cartier in care locuiesc si copii sa isi faca provizii "zdravene" pentru aceasta sarbatoare. Cei mici trebuie sa primeasca ceva dulce pentru a nu "le face rau" adultilor.
|
|
Costume de Halloween
De Halloween se obisnuieste ca oamenii sa poarte costume si masti in ideea de a alunga spiritele rele. Vechii celti credeau ca de Samhain, spiritele rele vin pe pamant si tebuie sa fie indepartate. Tocmai de aceea ei se costumau cat mai ciudat pentru a imita duhurile malefice.
In trecut, nu toata lumea avea voie sa se costumeze. De exemplu in Scotia, rolul spiritelor era interpretat de tineri imbracati in alb care aveau fetele acoperite de masti.
O legenda spune ca mergand pe un drum de tara, un preot a vazut un foc arzand pe un deal. In jurul lui erau mai multi oameni costumati, cu torte in maini care dansau. Avand luna in spate, oamenii pareau ca zboara. Preotul a fugit in sat pentru a spune ca vrajitoarele zboara, iar diavolul este foarte aproape de ei. Probabil de aici se trage mitul ca vrajitoarele zboara pe o matura de Halloween.
Dovleci scobiti de Halloween
Cel mai cunsocut simbol al sarbatorii de Halloween este dovleacul scobit care are o lumanare inauntrul lui. Dovleacul, sau Jack-o`-lantern asa cum este cunoscut de americani, nu a fost prima varianta in cee ce priveste traditia culinara a acestei sarbatori. Traditia spune ca felinarele trebuie modelate doar din napi pentru a lumina asa cum se cuvine sufletele celor din purgatoriu. Imigrantii veniti in America de Nord au venit insa cu o alta idee mai practica - au ales dovleacul in locul napului pentru ca este mai usor de modelat.
Simboluri de Halloween
Pe langa dovlecii luminati, costumele si mastile infricosatoare, Halloween-ul este plin de multe alte simboluri. De exemplu, traditia spune ca fiecare om trebuie sa aiba casa decorata cu sperietori si coceni de porumb, altfel omul este o tinta sigura pentru spiritele rele.
Luna plina este si ea un simbol puternic al Halloween-ului pentru ca in credinta populara, luna este locul in care sufletele se retrag. Serile cu luna plina sunt perfecte pentru povesti de groaza cu varcolaci sau vrajitoare. Imaginea Halloween-ului este compusa din negru si portocaliu, iar tema raului si a mortii se ragaseste pretutindeni.
Liliecii sunt considerati a fi simboluri ale acestei sarbatori intrucat traiesc in locuri izolate, departe de ochii oamenilor. Se spune ca si vrajitoarele se transforma in aceste creaturi ale noptii pentru a se deplasa mai mult si mai repede si pentru a face rau.
Pisica neagra este si ea prezenta ca simbol al Halloween-ului. In trecut, oamenii aveau credinta ca aceasta felina simte energiile pozitive sau negative, iar spiritul omului se va reincarna in pisica. Stim ca in jurul datei de 31 octombrie spiritele coboara pe pamant, iar oamenii credeau ca pisica este cea care face tranzitia intre viata si moarte.
In zilele noastre, sarbatoarea de Halloween este vazuta de adulti si de copii deopotriva ca o buna ocazie de se costuma cat mai traznit cu putinta. Multi parinti isi decoreaza cat mai infricosator casele si curtile si impart bomboane copiilor care le spun "Ne dati ori nu ne dati?"Din pacate de cativa ani buni, Halloween-ul nu mai este o sarbatoare traditionala, ci mai degraba ea a devenit una comerciala. In jurul datei de 31 octombrie vanzarile de bomboane explodeaza, oamenii cumparand dulciuri in valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari. Dar chiar si asa Halloween-ul ramane o sarbatoare a copilariei, a basmelor, a imaginatiei si bucuriei inocente.
Surse: infoplease.com, history.com, pumpkinpatchesandmore.org, halloweenhistory.org, wikipedia.com