Cum să faci slime acasă

Cum să faci slime acasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Slime-ul este una dintre cele mai îndrăgite jucării, fiind apreciată de copiii de toate vârstele. Fascinant datorită texturii, elasticității, culorilor sau chiar aromelor, acest produs se găsește tot mai mult pe piață. Pentru a le oferi copiilor noștri oportunitatea de a învăța lucruri noi și de a-și crea această „jucărie", putem să facem slime și acasă. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla o rețetă de slime, pe care o puteți urma cu ușurință.

Cum a apărut slime

Specialiștii spun că istoria slime-ului începe la începutul secolului trecut, când compușii chimici numiți polimeri au fost descoperiți. Cercetările ulterioare au dus la introducerea acestora în fabricarea diferitelor produse. Odată cu descoperirea formulei moleculare a acestora, în anul 1930 aceștia au fost folosiți pe scară tot mai largă.
De altfel, se spune că polimerii similari sau chiar identici cu aceia din slime au fost des utilizați încă de atunci. Dacă la jumătatea secolului trecut și în jurul decadei anilor 1970-1980 nu se putea încă vorbi de prezența pe piață a unor jucării similare slime-ului, ci doar de anumite tipuri de plastilină sau de gelatine, după anul 1980 vor apărea primele slime. Acestea erau formate din materiale care de care mai neobișnuite, cum ar fi anumite tipuri de alcool, de cauciuc, de gume, dar până și lapte fortificat (cel care este îmbogățit de producători cu un plus de nutrienți, cum ar fi vitamina A, E sau calciu).
Denumirea de slime a apărut oficial puțin mai devreme, în anul 1976, când un om de știință a vorbit despre existența unei „jucării" care se poate modela în tot felul, care poate sări și care avea de obicei culoarea verde.
În anii următorii, slime a evoluat considerabil, de la culoare, aspect, textură și până la posibilitatea de a-l obține. S-a constatat că poate fi produs fără probleme și acasă, fără a mai fi nevoie să se apeleze doar la acel produs pe cale industrială.
„Rețetele" de slime homemade variază foarte mult, dar în general acest produs nu este dificil de obținut, iar demersul prin care va rezulta va fi distractiv și va putea implica lucrul în echipă.

Cum poți să faci slime homemade

Următoarea variantă de slime nu se prepară cu dificultate și va constitui o atracție pentru cei mici grație sclipiciului. În privința culorii, opțiunile sunt nelimitate!
Iată care sunt ingredientele ce vă pot ajuta să pregătiți slime:
• 3 sticluțe de lipici transparent (din acela care se poate îndepărta cu ușurință prin spălare)
• colorant alimentar
• soluție pentru curățarea lentilelor de contact (3 linguri)
• 4 vârfuri bicarbonat de sodiu
• sclipici
După ce le veți avea la îndemână pe acestea, veți lucra în felul următor:
Pregătiți baza slime-ului
Ca să puteți să aveți parte de un slime transparent, prin care să se distingă bine sclipiciul, optați pentru lipiciul transparent. Acesta va fi pus într-un vas mare.

Adăugați colorant alimentar
Veți avea un slime în culori vibrante dacă veți turna cel puțin 2-3 picături din colorantul preferat. Acesta va fi turnat peste lipiciul din castron.
Pentru a evita ca slime-ul să devină opac, aveți grijă să amestecați cât mai ușor colorantul în lipici.

Puneți sclipiciul
Orice fel de sclipici poate fi ales pentru slime. Condiția este să fie cât mai fin și mai mărunt, ca să se poată amesteca bine în lipici.
După adăugarea acestuia, continuați să amestecați încet.

Slime de doua feluri

Adăugați o substanță care va conferi consistența specifică de slime
În vederea obținerii unui slime elastic și ușor de modelat, va trebui să puneți peste compoziția cu lipici, colorant și sclipici și praf de copt și soluția pentru curățarea lentilelor de contact. Aceasta din urmă conține borat, cu rol esențial pentru o bună consistență.

Continuați să amestecați
Când terminați de adăugat toate ingredientele menționate, veți mai amesteca pentru ca slime-ul vostru să fie mai consistent. Dacă vi se pare că este încă prea subțire, mai adăugați praf de copt și soluție pentru curățarea lentilelor de contact.
Pe măsură ce slime-ul se îngroașă, cel mai bine va fi să-l frământați cu mâinile, până când vi se pare că este elastic, consistent și ușor de întins.

Copil ce face un experiment cu slimeBeneficii ale preparării de slime

Dacă alegeți să pregătiți slime acasă, trebuie să știi că acest demers va fi benefic atât pentru copil, cât și pentru voi, cei mari. Să aflăm de ce:
Copilul va avea parte de o experiență senzorială complexă
Prepararea de slime poate implica folosirea tuturor simțurilor. Când un copil va avea ocazia să experimenteze așa ceva, va putea să exploreze, să inventeze, să-și dezvolte noi abilități.

Când faceți slime, dezvoltarea cognitivă a copilului va fi stimulată
Pentru slime va fi nevoie să se măsoare cantități, să se amestece, să se facă ordine după ce s- a lucrat cu anumite ingrediente. În plus, copilul își va putea îmbunătăți abilitatea de a găsi soluții la rezolvarea problemelor, când va fi nevoit să toarne sau să frământe.

Copilul va deveni mai perseverent și va avea mai multă încredere în sine
Implicându-se în „fabricarea" de slime, copilul va învăța să persevereze în a-și atinge scopul (acela de a crea slime) și va dobândi mai multă încredere în sine, știind că poate să participe și el la obținerea „jucăriei" îndrăgite.

Prepararea slime-ului va stimula dezvoltarea motricității fine a copilului
Când veți face slime, micuțul va trebui să amestece, să apuce, să toarne, să frământe, toate acestea îmbunătățindu-i motricitatea de la nivelul mâinilor.
De asemenea, va fi mai capabil să deprindă și mișcări mai complexe, cum ar fi „apucarea sub formă de pensetă", de mare ajutor când copilul va merge la școală.

Implicându-te în obținerea de slime, vei petrece mai mult timp cu copilul
Specialiștii sunt de părere că inclusiv faptul că vei participa alături de copil la pregătirea de slime va fi o excelentă oportunitate de a sta mai mult de vorbă, de a avea o conexiune tot mai strânsă cu acesta. În același timp, veți putea și să vă distrați. În acest context, relația dintre voi va deveni mai strânsă, mai frumoasă.

Slime-ul homemade va fi o opțiune excelentă contra plictiselii
Cu atât mai mult cu cât veți desfășura această activitate în zilele în care vremea nu permite să ieși pe-afară sau micuțul are probleme de sănătate ce împiedică acest demers, să începeți să pregătiți slime va fi o activitate binevenită.
Copilul poate fi fascinat de așa ceva, iar satisfacția că a putut să participe și el la făurirea unei „jucării" îndrăgite va fi mare.

Citește și: Singurele jucării pe care trebuie să i le dai copilului tău, potrivit psihologilor

Demersul de producere a slime-ului îl poate calma pe copil
Studiile din domeniu au arătat că pur și simplu lăsându-l pe copil să se implice în obținerea slime-ului îl vei ajuta să se calmeze, să se relaxeze, să scape de eventualele efecte ale stresului.
Alege un moment bun și invită-l să faceți slime împreună. Astfel, veți avea șansa să vă liniștiți  și să faceți o „pauză" activă.

Producerea de slime homemade poate constitui un adevărat experiment științific pentru cei mici
În funcție de vârsta copilului, în timp ce faceți slime poți să-i vorbești despre diferite procese implicate în obținerea acestui produs. De pildă, poți să-i spui despre reacția ingredientelor combinate, precum și despre caracteristici ale slime-ului, cum ar fi elasticitatea sau vâscozitatea.
Aceste explicații îi pot stârni curiozitatea și îl pot face dornic să mai facă asemenea „experimente".

Citește și: Stiinta prin joaca: 10 idei de jocuri simple pentru copii

Voi ați pregătit până acum slime acasă?

Surse:
www.buildingallchildren.org, www.encyclopedia.com,www.goodhousekeeping.com,www.girlguiding.org.uk, www.littlebinsforlittlehands.com

Articolul urmator
Homeschooling-ul a împărțit părinții în două tabere. Tu din care faci parte?
Homeschooling-ul a împărțit părinții în două tabere. Tu din care faci parte?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum faci acasă maia naturală?
    Cum faci acasă maia naturală?

    Maiaua este un ingredient fundamental în panificație, cunoscut și sub denumirea de drojdie sălbatică. Maiaua este o pastă fermentată alcătuită din făină și apă, care...

    Cum faci acasă cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. 3 rețete delicioase
    Cum faci acasă cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. 3 rețete delicioase

    Brânza de vaci este un aliment care oferă nutrienți valoroși, cum ar fi proteine, calciu și fosfor și, mai mult decât atât, face parte dintre cele mai populare...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    Am judecat foarte mult nașterile acasă. Accidental, am ajuns să nasc și eu acasă
    Am judecat foarte mult nașterile acasă. Accidental, am ajuns să nasc și eu acasă

    Dacă anumite femei îmbrățișează ideea de a-și aduce pe lume copiii acasă, pentru altele așa ceva este inacceptabil. Mai mult, acestea din urmă le critică adesea pe cele care...

    Am fost trimisă acasă de la spital, iar 30 de minute mai târziu am născut în baia de acasă
    Am fost trimisă acasă de la spital, iar 30 de minute mai târziu am născut în baia de acasă

    Chiar dacă nu ești la prima naștere și știi deja cum decurg lucrurile, nu este exclus să fii pusă în situații cu totul neașteptate. O tânără mamă de peste hotare a...

    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile
    Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile

    O zi de iarnă 2021 Italia, 15 mai exact, aflu că sunt însărcinată cu al 3-lea copil.... Așa începe povestea mea...

    Fiul meu s-a mutat înapoi acasă și nu știu cum să-i spun că vreau să plece…
    Fiul meu s-a mutat înapoi acasă și nu știu cum să-i spun că vreau să plece…

    Din cauza crizei economice, mulți oameni se mută înapoi în casa părintească. Acesta este și cazul unui bărbat din Marea Britanie. La început, i-a spus mamei lui că...

    M-am săturat ca mama să-și aducă mereu iubiții acasă. Cum să-i spun?
    M-am săturat ca mama să-și aducă mereu iubiții acasă. Cum să-i spun?

    Nu numai alegerile făcute de copii reprezintă adesea un motiv de dispută cu părinții. Astfel, în anumite cazuri, nici alegerile părinților nu sunt pe placul copiilor și,...

    © 2025 Qbebe