20 de idei inedite pentru activitățile copilului dupa școală

20 de idei inedite pentru activitățile copilului dupa școală

Irina Olteanu - Redactor Senior

Energia și curiozitatea copiilor sunt resurse inepuizabile ce pot fi direcționate de adulții din jurul acestora, spre nenumărate tipuri de activități, optime pentru dezvoltarea lor prezentă și viitoare. Iată în acest articol 20 de idei inedite pentru activitățile copilului de școală prezentate de către Andreea M. Stoica și îndrăgita echipă a Profesorilor Trăsniți.

Pentru că iubim știința și o considerăm esențială în existența fiecărui om din spațiul și timpul pe care îl trăim, vă propunem să descoperiți alături de juniori lucruri uimitoare despre universul apropiat. Poate că noțiunile pe care urmează să le întâlniți vi se vor părea complicate, noi suntem însă de-acord cu principiile montessoriene care spun că nu există „cunoștinte ușoare și cunoștinte grele". „Mintea absorbantă" a copiilor poate asimila cu aceeași ușurintă atât concepte simple, cât și complicate, ei nu au prejudecăți și atâta timp cât li se prezintă totul ca o joacă, sunt deschiși la toate informațiile ce vin la pachet cu distracția, așadar vă invit la distracție:

I. Chimia distractivă

1. Distracție cu polimeri - Mâzga

Una dintre cele mai îndrăgite activități pe care am desfășurat-o alături de copii cu Profesorii Trăsniți, a fost fabricarea unei substanțe pe nume Mâzgă.
Cum se face:

Puteți folosi adeziv lichid PVA, colorant alimentar și apă. Amestecați. Adăugați apoi amidon lichid, se folosește la secțiunea de spălătorie, poate fi utlizat la călcat. Nu adăugați mult, doar câteva linguri. La sfârșit puteți testa textura substanței formate și apoi o puteți introduce într-un balon. Copiii vor descoperi astfel ce înseamnă o reacție chimică, am folosit mai multe lichide din care a rezultat un solid.

idei inedite pentru activitatile copilului

2. Distracție cu polimeri- Absorbantul

Pentru această activitate aveți nevoie de un scutec, o foarfecă, o pungă zipp, o foaie de hârtie și un pahar de unică folosință.
Tăiați scutecul deasupra foii de hârtie, culegeți conținutul în punga zipp cu grijă să nu se piardă praful. Închideți punga, scuturați bine, adunați tot conținutul într-un colț separând praful de resturile din scutec, adunați praful în colț și tăiați colțul deasupra unui pahar cu apă ½. Amestecați praful cu apa din pahar. Priviți ce se întămplă. Apa se solidifică. Din nou are loc o reacție chimică.

3. Amestec simplu

Pentru că tot ați experimentat reacțiile chimice, amestecați apă cu ulei și priviți ce se întâmplă. Oricât amestecați substanțele, ele rămân la fel. Faceți asta cu sare și un ibric cu apă. Puneți apa la fiert, veți observa că după evaporare sarea rămâne în ibric. Chiar dacă sarea s-a dizolvat în apă, de fapt nu s-a amestecat. Acest fenomen se numește amestec simplu și diferența dintre el și o reacție chimică este aceea că în amestecul simplu substanțele nu se amestecă, iar într-o reacție chimică formează o altă substanță.

4. Cerneală invizibilă

Aveți nevoie de:
1 bețișor de urechi, o foaie de hârtie, o placă de păr și substanțele (coca cola sau/și zeamă de lămâie). Înmuiați bețișorul de urechi în unul dintre cele două lichide, scrieți un mesaj secret, lăsați să se usuce și apoi treceți hârtia prin placa de păr încălzită. Mesajul va deveni vizibil.

5. Reacție chimică cu lapte și coca-cola

Amestecați puțin lapte într-o sticlă cu coca-cola. Observați ce se întâmplă.

II. Fizica Distractivă

6. Presiunea atmosferică

Testați presiunea atmosferică astfel. Folosiți un pet de 0,5 l, găuriți-l în 4 locuri în partea de jos a petului. Umpleți-l cu apă sub jet de apă și puneți-i capacul. Țineți petul cât mai de sus și evitați să exercitați presiune prin apăsare. Cât timp are capacul strâns, apa nu va curge. Deschideți capacul și veți vedea cum apa curge. Este un exercițiu sugestiv pentru a observa și înțelege efectele presiunii aerului.

7. Testați stările materiei

Luați un cub de gheață din frigider și puneti-l pe foc într-un ibric sub ochii copilului, observați pe rând cum acesta devine lichid (se topește) și apoi dispare, devine gaz (se evaporă). Observați alături de copil difența dintre cubul de gheață care este solid, are formă proprie și volum, apa dintr-un pahar care este lichid, nu are formă proprie, dar are volum și gazul care este invizibil, nu are nici formă proprie, nici volum.

8. Magie cu apă

Deasupra unui lighean cu apă, luați un pahar cu apă și întoarceți-l invers. Bineînțeles ca apa va curge în lighean, spuneți-i copilului că este vorba despre gravitație care acționează și face apa să curgă. Puneți din nou apă în pahar și acoperiți gura paharului cu o carte de joc. Întoarceți paharul acoperind cu mâna cartea și gura paharului, întrebați copilul ce crede că se va întâmpla dacă luați mâna, acesta va răspunde că va curge apa. Luați mâna și surpriză, apa nu curge deoarece cartea nu cade, rămâne prinsă de gura paharului. Explicați copilului că acest lucru este posibil datorită faptului că moleculele de apă (părticele fff mici) din apă se lipesc între ele, iar apoi se lipesc de carton și acest lucru învinge gravitația.

9. Să observăm difuzia

Turnați o picătură de colorant într-un pahar cu apă, urmăriți ce se întâmplă. Multe firișoare colorate se împrăștie în apă. În câteva minute, apa s-a colorat. Acest fenomen se numește difuzie și înseamnă pătrunderea moleculelor (părticele mici de colorant) dintr-un corp în moleculele altui corp (apa)

10. Electricitate statică

Umflați un balon și frecați-l bine de haine, apoi apropiați-l de părul copilului și uitați-vă împreună în oglindă. Veți observa cum părul celui mic se ridică. Acest lucru este posibil deoarece balonul se încarcă cu electricitate statică după ce este frecat de haine și această electricitate se descarcă în firele de păr ale copilului.

idei inedite pentru activitatile copilului

11. Densitatea

Aveți nevoie de 2 pahare pline cu apă, un ou crud sau fiert, sare. Adăugați 4 linguri de sare într-unul dintre paharele cu apă. Amestecați și lăsați să se limpezească. Puneți oul în apa dulce, veți observa că se duce la fund. Puneți oul în apa sărată, veți observa că plutește. Acest lucru este posibil datorită diferenței de densitate dintre apa sărată și cea dulce. Apa sărată este mult mai densă decât cea dulce.

12. Balanță pentru aer

Aveți nevoie de 2 baloane, un umeraș și ață. Umflați unul din baloane și celălalt nu. Agățați-le de câte un capăt pe fiecare dintre ele și țineți umerașul de cârlig. Vedeți spre care parte înclină balanța. Balonul umflat este mai greu pentru că are în plus aer, iar acesta aduce un plus de greutate.

III. Astronomia distractivă

13. Care este diferența dintre stele și planete

Luați 7 obiecte diferite rotunde (ex: un măr, o nucă, o boabă de strugure, o pietricică, un capac, un dop, un nasture, piper) și o veioză/lampă/lanternă rotundă mare aprinsă. Puneți-l pe copil să facă diferența dintre obiecte. Explicați-i că asta este diferența dintre stele și planete, stelele produc lumină, planetele primesc lumină. Spuneți-i că unele stele de pe cer pot fi planete și ele strălucesc datorită stelelelor (în cazul de față Soarele, care este și el tot o stea).

14. Sistemul nostru solar

Aprindeți lanterna și aranjați obiectele în ordinea planetelor. Prima planeta de la lanternă (Soarele) este Mercur, apoi Venus, Pământ, Marte, apoi boabele de piper care reprezintă centura de asteroizi, apoi Jupiter (cea mai mare planetă), Saturn, Uranus și Neptun. Povestiți-le copiilor că primele patru planete (printre care și a noastră) sunt formate din rocă și următoarele patru, după centura de asteroizi, sunt formate din gaze. Toate planetele se învârtesc în jurul Soarelui.

idei inedite pentru activitatile copilului

15. Luna este stea sau planetă?

Nici una, nici alta, nu este stea pentru că deși pare, nu produce lumină, ea este luminată de soare. Folosiți o oglindă și luminați-o. Se învârtește în jurul Pământului și este prea mică pentru a fi planetă.

16. Sistemul solar într-un tablou

Provocați-l pe copil să picteze sistemul solar așa cum l-a înțeles în urma activității 14.

17. Luna și Soarele

Realizați împreună cu copilul o pictură care să sugereze relația și diferența dintre Soare și Lună.

IV. Ce se întămplă dacă ?

Vă invit ca la această secțiune să descoperiți chiar voi anumite curiozități științifice:

18. Ce se întâmplă dacă lăsați un ou în oțet, complet acoperit, 24 ore?

19. Ce se întâmplă dacă pui un balon umflat în apă fierbinte?

20. Ce se întâmplă dacă amestecăm oțet cu bicarbonat de sodiu?

Mai multe experimente puteți realiza împreună cu noi pe canalul nostru de YouTube/ProfesorulTrăsnit/Tv. De asemenea, ne puteți urmări activitatea pe www.funscience.ro. Și vă invităm in fiecare an la SCIKiDS Festivalul Științei. Mai multe despre aceasta pe pagina noastră de facebook/SCIKiDS România

Cu drag de Știință,

Andreea M. Stoica

Mulțumim Andreea M. Stoica și echipei Profesorilor Trăsniți pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articolul urmator
Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiul meu s-a întors la școală după ce s-a vindecat de Covid. A fost pedepsit, fiind exclus de la activitățile de Crăciun
    Fiul meu s-a întors la școală după ce s-a vindecat de Covid. A fost pedepsit, fiind exclus de la activitățile de Crăciun

    O mamă din Marea Britanie este nemulțumită după ce fiul ei în vârstă de 6 ani, care a lipsit o perioadă de la școală întrucât a fost infectat cu noul...

    15 idei simple de coafuri pentru fetițe care nu transformă pregătirile pentru școală/grădiniță în episoade de coșmar
    15 idei simple de coafuri pentru fetițe care nu transformă pregătirile pentru școală/grădiniță în episoade de coșmar

    Pentru fetițele cochete și mămicile care doresc să țină pasul cu moda, aceste modele de coafuri simple și explicate pe îndelete vor fi de mare folos pentru diminețile agitate...

    Studiu: copiii cu tați implicați în activitățile lor au performanțe academice mai mari
    Studiu: copiii cu tați implicați în activitățile lor au performanțe academice mai mari

    Câteva minute de joacă și hârjoneală între tată și copii în fiecare zi le aduc mari beneficii micuților. Notele obținute la școală vor fi mai mari, iar...

    Studiu: Copiii care au mame implicate în activitățile lor au șanse să ajungă mai inteligenți
    Studiu: Copiii care au mame implicate în activitățile lor au șanse să ajungă mai inteligenți

    Cum s-au format trăsăturile noastre de personalitate? Le-am moștenit genetic de la părinți, sau ele s-au dezvoltat sub influența mediului în care am crescut? Un studiu din 2023...

    Ce s-a întâmplat cu fiul lui Nadine după ce acesta a cerut să fie complet indepent cu școala. „Noah, fiul meu de 14 ani, a decis anul trecut că nu mai vrea să fie bătut la cap de noi cu lecțiile și școala"
    Ce s-a întâmplat cu fiul lui Nadine după ce acesta a cerut să fie complet indepent cu școala. „Noah, fiul meu de 14 ani, a decis anul trecut că nu mai vrea să fie bătut la cap de noi cu lecțiile și școala"

    Fiul vedetei TV care a debutat în „Școala vedetelor” i-a cerut mamei sale independența din punct de vedere educațional. Nadine a acceptat, nu l-a mai „bătut la...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege
    Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege

    Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment special și important pentru părinți. Este o decizie care va influența identitatea și viața micuței pentru tot restul vieții....

    Un tată a anulat petrecerea fiicei sale adolescente după ce aceasta a băut pe ascuns alcool la școală
    Un tată a anulat petrecerea fiicei sale adolescente după ce aceasta a băut pe ascuns alcool la școală

    Un tată de peste hotare i-a anulat petrecerea aniversară fiicei sale adolescente, din cauză că aceasta a consumat alcool, pe ascuns, la școală. Apoi i-a dat și prieteni sale, căreia...

    © 2024 Qbebe