1. Poti interpreta personajele
Nimic nu este mai frumos ca o poveste spusa cu patima. Fa-l pe copilul tau sa intre in atmosfera, sa simta blandetea sau mania unui anumit personaj. Poti sa faci lucrul acesta schimbandu-ti tonul vocii sau mimica. Daca mai introduci si cateva animale in poveste, pe care sa le intrepretezi cat mai colorat, cu atat mai amuzanta va fi povestea.
2. Pasiunile copilului sunt prezente si in povesti
Indiferent daca micutului tau ii plac camioanele, tractoarele, printesele sau robotii, fa-le parte din poveste. El va fi si mai incantat sa afle ca lucrurile care-i plac atat de mult au devenit peste noapte eroi si eroine. Si nu-ti face griji ca se va plictisi daca-i vei spune o poveste cu tractoare trei zile la rand. Le va adora la fel de mult pentru ca este vorba despre obiectele sale preferate.
3. Fara povesti lungi
Chiar daca tie iti face mare placere sa spui o poveste lunga, cu o intriga complicata si cu multe personaje, nu uita cine este de fapt “audienta” ta: un copil prescolar care nu are rabdare sa urmareasca o actiune incalcita. Respecta urmatoarea regula: problema, problema devine mare, problema se rezolva. Iar daca povestea se repeta si seara urmatoare, nu-i nimic, in general, copiilor le place acest lucru.
|
4. Spune povesti cu talc
Povestile au rostul lor! Din fiecare invatam cate o lectie: cum sa fim buni, cum sa nu mai fim tristi sau cum sa reactionam in anumite situatii. Daca astazi copilul tau a fost mai posesiv cu jucarioarele lui, atunci nu strica sa-i spui o poveste cu inteles seara, despre o printesa care nu suporta sa lase pe nimeni sa se joace cu papusile ei, dar care in final invata bucuria de a imparti.
5. Inversati rolurile
Il vezi ca este fascinat ori de cate ori ii spui aventurile personajelor sale preferate. Ce-ar fi ca intr-o zi sa-l lasi pe el sa fie povestitor, sa continue el actiunea dintr-un anumit punct? Cu siguranta o sa-i placa sa “scrie”povestea dupa bunul plac.
6. Amintirile din copilarie - nepretuite
Cu nimic nu se compara aventurile din copilarie, traite pe pielea ta, reale si inca vii in memorie. Este amuzant sa-ti aduci aminte de nazbatiile pe care le faceai, iar copilului tau o sa-i placa la nebunie sa vada ca si tu ai fost ca el candva.
7. Zei si eroi mitologici
Din cand in cand poti sa schimbi printi si feti frumosi cu eroi si zei din mitologia greceasca. Pentru copil va fi interesant sa afle despre o alta lume, in care zeii se coboara pe pamant, eroii au puteri fantastice, iar caii pot zbura. Si nu trebuie sa te limitezi la minunata Grecie. Poti oricand sa spui povesti din mitologia egipteana, africana sau indiana.
8. Pictura ca inspiratie
Poti incepe o poveste avand ca inspiratie chiar un desen al copilului tau. Intreaba-l ce reprezinta, cine sunt si ce fac personajele. Apoi puteti “fabrica” impreuna o poveste frumoasa. In plus, asta il va determina ca data viitoare sa deseneze de la bun inceput o poveste. Cine stie ce talent de povestitor zace in trupul lui micut, asteptand latent sa iasa la suprafata…
9. Stand-up comedy
Te-ai gandit vreodata de ce spectacolele de stand-up comedy au atata succes? Raspunsul este simplu: publicul este implicat. Poti sa folosesti si tu acest truc! Spune-i copilului tau sa furnizeze un nume de personaj, un loc si o profesie, iar tu vei “impleti”o poveste frumoasa pe baza lor.
10. Copilul tau e vedeta
Tuturor ne place, fie ca recunoastem sau nu, sa fim in centrul atentiei. Evident ca ii va placea si copilului tau sa fie chiar el personajul principal al povestii. Ofera-i puteri supraomenesti sau trimite-l intr-o aventura pe luna, va fi captivat complet!
Tu ce povesti ii spui copilului tau? Ce faci cand ramai fara inspiratie?