„Sânge de pui”, noul stil toxic de parenting care distruge copilăria celor mici
Stilul de parenting „sânge de pui” este o combinație între parentingul de tip elicopter și cel de tip incubator. În cazul parenting-ului tip elicopter, părinții sunt super-protectori cu micuții lor, „planează” constant în jurul copiilor, devenind, practic, umbra acestora.
Părinții-incubator vor să aibă supercopii, așa că îi forțează pe aceștia să învețe și să scrie mai devreme decât ar fi cazul. Din dorința de a face din copiii lor mici genii, părinții-incubator ii înscriu pe aceștia de mici la diferite sporturi sau cursuri, de cele mai multe ori fără să țină cont de abilitățile și talentele naturale lor naturale sau de etapa de dezvoltare în care micuții se află.
Citește și: Cum îți poți distruge copilul cu un stil de parenting autoritar
Aceste două stiluri parentale sunt considerate toxice de către psihologi, care au ajuns la concluzia că micuții cu părinți „elicopter” au dificultăți în a-și dezvolta încrederea în propriile capacități și le este foarte greu, odată ajunși adulți, să depășească și să rezolve singuri anumite probleme de care se lovesc. Pe de altă parte, copiii asupra cărora a fost aplicat stilul de parenting tip incubator au mari șanse să sufere de tulburări de anxietate sau chiar de depresie.
Chiar și așa, în rândul părinților din China s-a conturat un nou stil toxic de parenting și anume parenting-ul „sânge de pui”. Pentru acești părinți, nimic nu trebuie să stea în calea succesului copiilor lor. Cei mici sunt „împinși” să învețe cât mai mult, să aibă cele mai bune rezultate la învățătură și să performeze cât mai bine la activitățile extrașcolare.
Termenul „sânge de pui” este folosit pentru a descrie parenting-ul agresiv de tip elicopter și provine de la un tratament medical chinezesc nedovedit folosit în anii 50, în care copiii erau injectați cu sânge proaspăt de pui, despre care se credea că stimulează energia, previne și vindecă multe boli.
Chiar dacă, odată cu trecerea anilor, practică a dispărut, termenul „parenting sânge de pui” a rămas și este folosit pentru a descrie părinții care își doresc obsesiv că micuții lor să reușească în orice își propun. Unii angajează cei mai buni meditatori și cei mai buni antrenori de sport, alții ajung chiar să își cumpere case lângă cele mai bune școli publice din oraș.
Citește și: 7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting
Potrivit unui raport recent, pentru părinții care practică această formă de educație parentală, nu este suficient că micuții lor să meargă doar la școală, ci îi înscriu la cât mai multe activități extrașcolare. Nu sunt suficiente notele bune, deoarece toți ceilalți au performanțe la fel de bune. Părinții „sânge de pui” au așteptări exagerat de mari de la copiii lor și nu țîn cont de sănătatea mentală a acestora. Nu contează dacă micuții lor sunt suprasolcitati sau copleșiți de atât de multe teme, cursuri sau activități.
Părinții care își cresc copiii conform metodei „sânge de pui”, își trimit micuții la instituții de formare unde aceștia pot învăța engleză, matematică, chineză sau alte materii. Și, la fel ca omologii lor din SUA, copiii din China se ocupă, de asemenea, de sport, muzică, cultură și alte activități de acest gen și fac voluntariat în comunitate.
Cam așa arată programul pe o zi al unui copil de clasa a cincea, crescut în stilul „sânge de pui”:
8.30 - 9.50: Citire
9.50-10.30: Jocuri de socializare cu ceilalți copii crescuți în același stil
10.30: Exerciții pentru ochi
11.00: Prânz în timp ce se ascultă diferite podcasturi educative
13.00-16.00: Meditații pentru olimpiada de matematică
4.00-5.30: Plimbare cu bicicleta în aer liber
5.30: Cină
5.50-8.30: Lecții de engleză online
8.30-9.00: Pauză pentru gustare
9.00-10.00: Teme pentru acasă
10.00: Ora de culcare
De asemenea, raportul precizează că rată miopiei infantile din China este printre cele mai ridicate din lume, din cauza faptului că aceștia își obosesc mult prea tare ochii, nu numai în ecrane, ci și atunci când scriu sau citesc. Comisia Națională pentru Sănătate din China a constatat că 71% dintre elevii de gimnaziu și 81% dintre elevii de liceu sunt miopi.
Depresia în rândul adolescenților chinezi este, de asemenea, în creștere. Raportul național de dezvoltare a sănătății mentale 2019-2020 a constatat că 25% dintre adolescenții chinezi suferă de depresie și 7,4% au depresie severă.
Tu ce părere ai despre acest nou stil de parenting?
Citește și: Stilul de parenting care primește medalia de aur. S-ar putea să îl practici și tu fără să știi
- Surse: SupChina.com, indianexpress.com, npr.org
Surse foto: istockphoto.com