Momente „magice” când crești un copil, care sunt, de fapt, greu de îndurat

Momente „magice” când crești un copil, care sunt, de fapt, greu de îndurat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De îndată ce devenim părinți, suntem conștienți de faptul că al nostru copil va cunoaște diverse etape de dezvoltare, marcate de tot felul de probleme. În articolul de mai jos veți vedea care sunt cele mai speciale momente din procesul de dezvoltare al copilului, care, chiar dacă în realitate sunt „magice", ne pot pune adesea în dificultate.

Când copilul începe să meargă de-a bușilea

Deși ne bucurăm nespus că al nostru copil a atins și această etapă a dezvoltării sale și că începe să devină tot mai independent și mai apt să cunoască lumea din jur, nu putem să nu ne gândim și la creșterea riscurilor pentru siguranța sa.

Astfel, fie că este vorba despre pericolul de a ingera tot felul de obiecte de pe jos, de a se lovi mai ușor, de a aluneca, de a cădea etc. ne dăm seama că a venit momentul în care va trebui să ne supraveghem mai atent copilul. În plus, va trebui să avem grijă să ne „echipăm" casa cu tot felul de „dispozitive" necesare protecției , precum covorașe antiderapante, portiță pentru scări, dispozitive suplimentare pentru siguranța dulapurilor ș.a.

Când copilul face primii pași

Încă din primele clipe când ne ținem copilul în brațe ne imaginăm cum este când va face primii pași, când va alerga spre noi.

Cu toate acestea, experții ne avertizează că, odată ce va începe să meargă, al nostru copil nu va mai avea parte de la fel de multă siguranță ca în perioada în care stătea mai mult în pătuț. Astfel, căzăturile pe care le poate lua pot fi mai mult sau mai puțin serioase, ceea ce trebuie să ne determine să fim mult mai atenți la copilul nostru. Practic, nu va trebui să-l scăpăm nicio clipă din ochi!

Când începe să folosească olița

Oricare dintre noi așteptăm cu nerăbdare ca al nostru copil să scape de scutece și să utilizeze olița. Dar până vom ajunge la momentul în care acest fapt să se transforme într-adevăr într-o rutină, avem nevoie de ceva răbdare.

Un prim pas important în această direcție este să ne urmărim cu atenție copilul și să vedem când este într-adevăr pregătit să începem să-l „antrenăm" pentru a folosi olița.

În același timp, când vom pleca de-acasă trebuie să avem grijă să avem schimburi la noi, întrucât nu se știe niciodată când ne putem trezi cu „surprize". Ca să nu mai punem la socoteală faptul că al nostru copil poate fi tentat să nu țină cont mereu de indicațiile noastre privind utilizarea toaletei/oliței și să-și facă nevoile acolo unde ne-am aștepta mai puțin (de pildă, pe jos).

Nu în ultimul rând, trebuie să știm că, oricât de greu ni se pare, este indicat să ne menținem calmul și să nu ne certăm copilul când are câte un „accident". Vei vedea că acestea se vor petrece tot mai rar, pe măsură ce micuțul crește.

Fetita pe olita, imprastiind hartie igienica

Citește și: Mărturii de mămici: la ce vârstă ai început să pui pe bebe pe oliță?

Când micuțul începe să-și schimbe dinții

Într-adevăr, poate fi un moment magic să vezi că al tău copil începe să-și schimbe schimbe dinții. Este încă o dovadă a dezvoltării sale.

Nu te bucura însă prea mult, în condițiile în care vei începe „goana" după Zâna-Măseluță sau când vei deveni „inamicul numărul 1" al copilului pentru că tu ai fost cea care i-ai tras afară dintele „buclucaș”.

Când îți lași copilul cu altcineva

Chiar dacă inițial te poți bucura pentru că în sfârșit ai mai multe clipe de libertate, când nici nu te aștepți poți fi cuprinsă de tristețe și de anxietate. Care mamă, când a trebuit să-și lase copilul în grija altcuiva, nu și-a pus de mii de ori întrebări precum „Oare se va descurca fără mine?", „Oare îi e dor de mine?", „Cât de capabilă este persoana cu care l-am lăsat să se ocupe de el așa cum trebuie" etc.
Nu va fi ușor să treci peste aceste gânduri, dar timpul va rezolva și această problemă, chiar dacă nu total.

Citește și: Intrebam specialistii: Cum gasesc bona perfecta pentru copilul meu?

Când copilul începe să-și exprime voința

Care părinte poate spune că nu și-a dorit ca al său copil să crească și să-i poată spune ce vrea la un moment dat, fără a mai fi nevoie să ghicim noi?

Dar trebuie să luăm în calcul și următorul aspect: copilul își va exprima punctul de vedere și va lua și decizii cu privire la aspecte ceva mai indezirabile, precum: să plece într-un loc fără să te anunțe, să refuze mâncarea pe care i-ai lăudat-o atât, să nu se joace cu jucăria aleasă de tine etc. Și atunci nu va fi tocmai plăcut să faci față voinței copilului!

De tine va depinde însă cum vei gestiona lucrurile astfel încât al tău copil să conștientizeze că tu ești cea care ai autoritate și că va trebui să țină cont  de ceea ce îi spui tu.

Vacanțele cu copilul

De îndată ce devenim părinți, așteptăm cu nerăbdare să petrecem vacanțe minunate alături de copiii noștri. Când însă momentul așteptat se apropie, începem să ne punem serioase semne de întrebare, iar gândurile noastre negative se materializează în realitate.

Cu alte cuvinte, făcutul de bagaje, plictiseala copilului de pe drum, dificultatea acestuia de a dormi, mâncarea ce poate să nu-i fie pe plac, oricare dintre acestea ne pun în dificultate și ne fac să ne întrebăm la ce bun am mai plecat de-acasă: să cheltuim bani și să ne chinuim?

Pe măsură ce timpul va trece, iar copilul se va mări, toate acestea vor deveni simple amintiri și veți avea toate șansele să aveți vacanța mult visată.

Întâlnirile cu prietenii

La prima vedere poți fi cuprinsă de un sentiment de mândrie că al tău copil a crescut și este dornic să fie în preajma altor copii de vârsta lui. Iar întâlnirile cu prietenii sunt ocazia perfectă pentru așa ceva!

Dar când stai și te gândești că vei fi în preajma unor femei cu care poate nu ai nimic în comun, care sunt gata oricând să-ți dea sfaturi de educație pentru copilul tău, iar acesta va alerga de colo-colo în căutarea prietenului perfect, nu mai ești la fel de entuziasmată. Ba dimpotrivă, o întâlnire cu prietenii a copilului tău poate fi ceva insuportabil pentru tine.

Sărbătoril fericite!

Pregătirile de sărbători implică oricum stres și oboseală, iar când devenim părinți acestea sunt și mai dificil de gestionat. Unul dintre lucrurile dificile este să împăcăm tradițiile de sărbătoare din familia noastră cu dorințele copilului, care poate avea doleanțe care de care mai neobișnuite. Ca să nu mai spunem că nu de puține ori se poate întâmpla să fim nevoiți să ne schimbăm tot programul, să facem tot felul de „artificiii" de organizare pentru a împăca toate părțile, mai puțin pe noi înșine.

Important este să știm că toate acestea vor trece, că peste ani ne vom aminti cu drag de ele, iar copilul va crește. Și atunci vor începe alte griji!

Când „se dă în spectacol" la propria petrecere aniversară

Încă de când copilul începe să-și dorească să aibă petrecere de ziua lui (cam începând de la 3-4 ani), vom petrece o grămadă de timp cu organizarea acesteia.

Vom fi cei mai fericiți când vom vedea entuziasmul de pe chipul copilului, dar ne vom îngrozi la gândul că va trebui să facem curat după petrecere sau că al nostru copil va începe „să se dea în spectacol" când nici nu ne așteptăm. Acest lucru va fi și mai deranjant dacă vom ține cont de faptul că putem fi „judecați ”de părinții micilor invitați.
Este firesc să trecem însă prin astfel de momente, care, în fond, vor face parte din cele mai preț amintiri ale noastre și ale copiilor noștri!

Când merge la petrecerile aniversare ale prietenilor săi

În mod cert că este o bucurie pentru un părinte să vadă că al său copil este îndrăgit de alți copii și este chemat la petreceri aniversare.

Dar dincolo de clipele magice pe care le trăiești la acest gând, ia în calcul că poți ajunge să te simți de-a dreptul îngrozitor în oricare dintre următoarele situații: copilul tău va începe să strige în gura mare că vrea și el jucării precum cele primite de sărbătorit, va începe să facă o „criză emoțională" sau pur și simplu se va înfrupta cu prea multe dulciuri și va vomita pe unde apucă.

Când se îndrăgostește de un desen animat/de o poveste

Să vezi că al tău copil prinde drag de o poveste/de un desen animat poate fi un moment magic, în care vei realiza că a crescut, că și-a format niște preferințe.

Bucuria aceasta nu va dura pentru că poți fi pusă în situația de a fi „torturată" de mai multe ori pe zi de desenul/povestea respectivă, fără „drept de apel"!

Când vrei să-i faci o surpriză

În general, copiilor le plac surprizele. Cu toate acestea, ei sunt și imprevizibili, așa că poți să te aștepți oricând ca planurile tale să fie date peste cap.

De pildă, dacă îi spui copilului că azi îi vei face o surpriză și veți merge undeva unde își dorea el demult, el îți poate răspunde că „E mai bine în parc. Așa vreau eu!".
În loc să ai parte de un moment magic, în care să citești bucuria din ochii copilului tău, vei avea parte de unul ce ți se poate părea îngrozitor, cu atât mai mult cu cât știi că ai făcut unele sacrificii pentru a face surpriza respectivă.

Când întâlnește pentru prima dată personajele preferate din desenele animate

Mai exact, este vorba despre momentele în care copilul va întâlni oameni costumați în personajele respective. În acest caz, trebuie să fim pregătite și pentru următoarea situație: cel mai probabil copilul va râde de ele, va face tot felul de comentarii sau chiar să vrea să le șicaneze. Nu va fi deloc plăcut să fii martoră la așa ceva!

Din acest motiv, este bine să amâni cât mai mult astfel de întâlniri, până când te vei asigura că al tău copil este suficient de mare, ți-a ascultat instrucțiunile și nu va râde de niciun astfel de personaj.

Voi pe care dintre aceste momente magice le-ați considerat ca fiind, din anumite puncte de vedere, groaznice pentru noi, părinții?

Surse:
www.babycenter.com; www.thebabybumpdiaries.com

Articolul urmator
Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O bunică i-a lăsat moștenire nepotului ei o simplă Biblie, cu biletul „deschide-o când dai de greu". Ce a descoperit, de fapt
    O bunică i-a lăsat moștenire nepotului ei o simplă Biblie, cu biletul „deschide-o când dai de greu". Ce a descoperit, de fapt

    Singura moștenire lăsată de o femeie în vârstă nepotului ei drag a fost o... Biblie. Cartea Sfântă avea să se dovedească de mare folos în clipele grele ale...

    Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde
    Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde

    Să îi stabilești copilului tău o rutină de somn care să te asigure că o să doarmă suficient este o adevărată provocare, în special în primul său an de viață....

    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat
    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

    Și copiii pot fi stresați. Uite ce poți să faci, în calitate de părinte, pentru a-l ajuta pe micuțul tău atunci când este stresat.

    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar
    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar

    Ca orice altă relație din viața noastră, relația cu partenerul trebuie hrănită și îngrijită, ca cea mai prețioasă floare. Uite 7 moduri prin care poți avea grijă de...

    Fug când dau de greu! Zodiile care ies din relații când simt că lucrurile devin complicate
    Fug când dau de greu! Zodiile care ies din relații când simt că lucrurile devin complicate

    Consultă astrologia dacă vrei să afli care sunt punctele slabe, dar și calitățile unei persoane. Fii atent/ă la comportamentul partenerului/ partenerei de cuplu atunci când...

    Zodiile care primesc întotdeauna ajutor de la Divinitate când trec prin momente grele
    Zodiile care primesc întotdeauna ajutor de la Divinitate când trec prin momente grele

    Nativii care primesc semne divine, sincronicități, vise premonitorii și ajutor divin în situații delicate, fiind protejate de Univers și de forțele cosmice. Tu te numeri printre...

    Reușesc cu greu să rămân calmă când copilul meu are o criză de furie. Am fost un copil traumatizat și încerc să-mi educ copilul cu blândețe, dar e al naibii de dificil
    Reușesc cu greu să rămân calmă când copilul meu are o criză de furie. Am fost un copil traumatizat și încerc să-mi educ copilul cu blândețe, dar e al naibii de dificil

    Când ajungi părinte, dar copilul interior este rănit, este tot mai dificil să faci față situațiilor delicate. O mamă care a rămas cu traume din copilărie cunoaște cel mai...

    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?
    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?

    Să crești doi copii de la naștere și până la majorat în România te costă nici mai mult, nici mai puțin de ... un milion de lei! Datele calculate de experți,...

    © 2025 Qbebe