Dezvoltarea bebelușului până la 1 an: 5 etape peste care orice mamă trebuie să treacă

Dezvoltarea bebelușului până la 1 an: 5 etape peste care orice mamă trebuie să treacă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Primul an al bebelușului este plin de provocări pentru orice mamă. Pentru a le putea depăși mai ușor este esențial să știi cât mai exact în ce constau acestea, precum și ce ai putea face pentru a le  gestiona cât mai bine. În articolul de mai jos vei găsi detalii legate de cele mai importante etape prin care va trebui să  treci dacă ai un bebeluș de până la 1 an. De asemenea, vei primi câteva sugestii privitoare la „instrumentele" concrete, necesare oricărei dintre aceste etape, astfel încât bebelușul tău să aibă parte de tot ce este mai bun pentru o dezvoltare optimă.

Somn ușor

Specialiștii sunt de părere că problemele de somn ale bebelușului sunt prezente mai ales în cea de-a doua jumătate a primului an de viață al bebelușului. În general, un bebeluș doarme cam 12-16 ore pe zi, alături de „reprizele" scurte de somn de pe timpul zilei (acestea variază cam între 30 de minute- 2 ore).
Mai ales pentru primele 6 luni de viață medicii recomandă ca ai noștri bebeluși să doarmă în cameră cu noi (dar nu în același pat cu noi) pentru că riscul de „moarte subită" este mai ridicat. După aceea îi putem lăsa să doarmă și separat, într-o altă cameră, cu condiția să fim cât mai aproape de ei și să-i monitorizăm permanent. Tocmai din acest motiv ne putem confrunta cu următoarea problemă: bebelușul va începe să resimtă „anxietatea de separare" față de noi și va avea tendința să se trezească brusc și să înceapă să plângă, până când vei intra la el în cameră și îl vei liniști.
Pentru ca bebelușul să doarmă cât mai bine și în primul an de viață, poți încerca să iei mai multe măsuri, care îi vor oferi un somn mai ușor, mai liniștit, iar tu te vei putea odihni mai mult:

Patut de bebelus

Asigură-te că pătuțul bebelușului este cât mai confortabil

Lenjeria de la pătuțul bebelușului să fie confecționată din materiale de calitate, care să permită pielii să respire

Salteaua ar trebui să fie cât mai pe măsura pătuțului, să fie fermă, densă, să conțină și un material capabil să fie rezistent la apă (așa va fi numai bună în caz de scutece ude, dar și mai puțin expusă deteriorării), să fie dotată cu găuri care să permită circulația aerului prin ea.

Nu lăsa diferite obiecte (pernuțe, jucării, pături etc.) în pătuțul bebelușului

Nu numai că așa îl vei proteja de riscul „sindromului morții subite", dar va fi mai puțin distras de acestea. Lasă-i la îndemână doar o jucărie/un obiect de confort, care să-l ajute să adoarmă mai ușor.

Ai grijă ca în dormitorul bebelușului să nu fie prea cald

O cameră supraîncălzită va perturba somnul bebelușului și îl va face să fie mai agitat.

Pernute in forma de norisoriAlături de asemenea măsuri, trebuie să iei în calcul că, în primul an de viață, bebelușul va avea și colici. De obicei, acesția încep cam la 6 săptămâni și durează cam până pe la 3-4 luni.
Chiar dacă va avea colici, bebelușul tău poate dormi mai bine dacă vei încerca să faci următoarele demersuri:
• Îi vei face un masaj pe burtică
• Vei mișca bebelușul (îl poți plimba sau îl poți muta în alt loc în care să doarmă)
• Schimbă poziția bebelușului
Folosește o pernă anticolici- De obicei, pernele anticolici se pot încălzi și au rolul de a mai calma durerile. De pildă, poți încerca unele umplute cu sâmburi de cireșe sau unele cu orez, grâu și lavandă care-l vor liniști pe bebeluș și îl vor ajuta să adoarmă mai ușor.

Joaca

Un bebeluș se va dezvolta foarte rapid în primul an de viață. Vei observa faptul că va dobândi noi și noi abilități, ceea ce îi va permite să se transforme, din bebelușul „neajutorat", în cel ce se va rostogoli, se va târî, va sta în funduleț, va sta în picioare nesusținut și apoi va merge. În plus, se va dezvolta tot mai mult din punct de vedere senzorial, ceea ce-l va face tot mai receptiv la lumea din jur.
„Misiunea" noastră va fi să-l antrenăm în tot felul de jocuri și activități, menite să-i asigure o dezvoltare optimă, atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional.
 • Cântă-i și jucați-vă cu diverse părți ale corpului
Pune-l într-un țarc și oferă-i cât mai multe jucării, de forme, texturi și culori diferite, ajutându-l să le descopere. Datorită următorului model de țarc („Play-My Doggie") micuțul își poate dezvolta abilități tactile și vizuale. În plus acest țarc este prevăzut și cu inele interioare ce îl vor ajuta să se ridice, are 4 plase transparente ce îți permit o bună vizibilitate și se poate monta și demonta foarte ușor (poate fi folosit atât acasă, cât și în călătorii).

Vorbește-i cât mai mult și ai grijă să folosești un limbaj nonverbal cât mai expresiv

 Jucați-vă „CucuBau"- Acest joc are rolul de a-l familiariza pe bebeluș cu așa-numita „permanență a obiectelor"
Implică-l în activități care să-i permită să se joace pe burtică, dar și să-și dezvolte coordonarea mână-ochi- De pildă, dacă vei achiziționa o saltea de joacă precum „Playmat Pink Fairies”, îi vei da micuțului posibilitatea să fie atras de tot felul de jucării, pe care va dori să le manipuleze în tot felul. Ai însă grijă ca un asemenea covoraș să fie confecționat din materiale hipo-alergenice.

Dă-i posibilitatea să aibă parte de o „cursă cu obstacole" (de pildă, îi vei pune pe jos pernuțe, păturele etc. pe care va trebui să le ocolească)

Construiți cu ajutorul cuburilor
Pe măsură ce stă în picioare, încercați să dați cu piciorul într-o minge
Acestea sunt doar câteva exemple de activități pentru bebelușul de până la 1 an. Opțiunile sunt însă numeroase, important fiind să le alegi pe cele mai adecvate stadiului său de dezvoltare.

Mersul

În primul său an de viață, bebelușul va deprinde acele mișcări coordonate și va dobândi forța musculară necesară pentru a câștiga încrederea și echilibrul ce-l vor ajuta să meargă.
Astfel, în jurul vârstei de 9 luni, bebelușul va încerca să se susțină singur în picioare, cel mai probabil ținându-se de diverse piese de mobilă.
După vârsta de 10 luni, micuțul tău va fi din ce în ce mai capabil să se miște dintr-un loc în altul fără a fi susținut, să stea în picioare fără sprijin și să aibă mai multă siguranță în picioare.
Pentru a-l ajuta pe bebeluș să aibă mai multă mobilitate până să învețe să meargă, dar și pentru a-l sprijini să învețe mai ușor mișcările ce-l vor ajuta să pășească, poți achiziționa un premergător. Datorită acestuia, va putea învăța să aibă o poziție a corpului care-i va facilita o mai bună fixare a tălpilor pentru a face primii pași.
Iată câteva exemple de premegătoare, recomandabile bebelușilor mai mari de 6 luni:

 Premergătorul Bambi este fabricat din plastic netoxic, este echipat cu limitator de viteză, are un opritor de siguranță la marginea scărilor și un scaun reglabil (cu 3 poziții). De asemenea, este echipat și cu un panou cu jucării muzicale ce funcționează cu baterii. Nu în ultimul rând, are și o husă de bumbac, ce se poate spăla la 30 de grade. Premergătorul nu este recomandat pentru bebelușii ce cântăresc mai mult de 12 kg.

 Premergătorul Chicco „Walky Talky" este adecvat bebelușilor începând cu vârsta de 6 luni, dispunând de o arcadă ajustabilă cu jucării întruchipând animăluțe din junglă. Acest model de premergător este dotat și cu suport dublu pentru pahar/cănuță/biberon.
„Walky Talky" are un sistem de reglare pe înălțime (3 poziții), opritoare pentru siguranță, roți pivotante pentru o manevrare ușoară și devine ultra-compact când este pliat. Modelul este disponibil în culoarea verde și poate fi personalizat cu numele copilului.

Siguranța

Întrucât în primul an de viață bebelușul va deveni din ce în ce mai independent și va dobândi o serie de abilități motorii, va trebui să fim foarte atente și să-l supraveghem permanent. De cele mai multe ori, așa cum ne asigură și experții, bebelușii riscă să se accidenteze întrucât părinții nu conștientizează pe deplin noile abilități ale acestora. În plus, micuții se vor mișca tot mai rapid, pe măsură ce învață să se rostogolească, să se târască, să stea în picioare. Totodată, devenind tot mai curioși să descopere lumea din jur, ei se vor obișnui și să se cațere, ceea ce va crește pericolul accidentelor.
Printre măsurile pe care ar trebui să le luăm pentru a reduce pe cât posibil riscul accidentărilor bebelușilor noștri, este indicat să luăm măsuri precum:
Folosește porți speciale și uși, pe care să le pui în fața locurilor periculoase, precum scările
• Încearcă să folosești dispozitive de protecție, menite să împiedice ferestrele să se deschidă
Îndepărtează din calea bebelușului piesele de mobilier prea masive, ce ar putea cădea sau de care acesta s-ar putea lovi
• Ai grijă ca suprafețele din casă să nu fie prea alunecoase (de pildă, poți apela la mochete)
• Nu uita să pui dispozitive de protecție la obiectele ascuțite (cum ar fi colțurile de la mese), dar și la cele ce s-ar putea deschide ușor (precum ușile dulapurilor).

Protectie pentru colturi  Protectie pentru usile unui dulap
   

Răcelile

Sistemul imunitar al bebelușului tău are nevoie de timp pentru a se maturiza. De aceea, cu precădere până la vârsta de 1 an bebelușul tău poate răci adesea. De aceea, este esențial să-l observi cu mare atenție pentru a-ți da seama dacă este vorba despre o răceală comună sau dacă este una mai complicată. În cazul în care ai un bebeluș de 2-3 luni sau chiar mai mic, este necesar să te consulți totuși cu un medic, chiar dacă simptomele  nu sunt foarte severe.

Dintre toate aceste simptomele, febra este cea care trebuie monitorizată în mod deosebit. Pentru a evita folosirea unui termometru pe bază de mercur (care este foarte toxic dacă s-ar sparge) vei recurge la unul digital sau la unul cu infraroșii.
Termometrul digital este ușor de citit și poate fi folosit atât când este pus la subrațul bebelușului, cât și rectal, oral sau în ureche. Pentru bebelușii sub 1 an se recomandă mai ales luarea temperaturii pe cale rectală, pentru o mai mare precizie.

termometru cu infrarosuTermometrul cu infraroșu îți va permite să iei precis și rapid temperatura bebelușului. Principiul pe baza căruia funcționează un asemenea termometru este că se ține la o anumită distanță de fruntea bebelușului, iar laserul îți va indica, pe un ecran, temperatura.
Pentru a obține rezultate cât mai exacte este necesar să citești cu multă atenție instrucțiunile unui termometru cu infraroșu, despre care specialiștii spun că sunt indicate mai ales pentru bebelușii de până la 1 an, neprovocându-le niciun disconfort.

nebulizatorCând însă bebelușul tău este mai mic de 1 an și nu are simptomele ce necesită neapărat ajutor medical,  îl poți ajuta să treacă mai ușor peste o răceală dacă vei utiliza un nebulizator. Rolul acestuia este nu numai de a dilata căile respiratorii și a ușura respirația, ci și de a fluidiza mucoasele.

Puteți folosi nebulizatorul fără probleme acasă, dar este neapărat nevoie să consulți un medic pediatru pentru a vedea dacă este nevoie să-l folosești cu un lichid ce nu este medicament (de pildă, poți utiliza doar ser fiziologic sau o soluție salină) sau dacă este indicat să folosești un medicament (de regulă, acesta se prescrie în caz de simptome mai severe sau dacă bebelușul este diagnosticat cu afecțiuni precum rinită alergică).

Venim în ajutorul tău și îți spunem că aceste produse se găsesc în magazinele Carrefour și sunt menite să-ți facă viața mai frumoasă. Mai mult decât atât, aici găsești și hăinuțe adorabile ce poartă semnătura Tex ce sunt certificate Best Buy de către consumatori. Vizitezi magazinele Carrefour, vezi și testezi produsele, după care le poți comanda. Astfel, procesul de cumpărare devine mult mai simplu. 

Voi ați auzit până acum de principalele probleme pe care trebuie să le depășească mama unui bebeluș mai mic de 1 an?

Surse:
www.babycentre.co.uk; www.healthychildren.org ; www.kidshealth.org; www.kingtill.com; www.livestrong.com; www.nhs.uk; www.popsugar.com;www.safetyed.org

Articolul urmator
Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău
Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte
    Cum ne învățăm copiii să treacă peste traume. Pași de urmat pentru orice părinte

    Toți părinții își doresc să-și protejeze copiii, însă nu reușesc mereu să-i protejeze și de traume. Tocmai de aceea, este important să știm cum ne ajutăm copiii să...

    Gestionarea eșecului la copil: cum îl înveți să treacă peste impas
    Gestionarea eșecului la copil: cum îl înveți să treacă peste impas

    Printre provocările pe care le ai de înfruntat când ești părinte se regăsește și aceasta: să găsești soluții pentru a-l învăța pe copilul tău să facă față...

    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

    O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți
    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți

    Atunci când urmează să se nască un copil, cea mai multă atenție se îndreaptă către rolul mamei. Articolul de astăzi vorbește despre importanța ambelor roluri –...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani
    „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani

    Să devii mamă pentru prima dată este o provocare în sine, dar a deveni mamă pentru prima dată în timpul „celei de-a doua jumătăți” a vieții tale vine la...

    Am fost nevoită să-mi iau adio de la primul meu copil, în timp ce eram în travaliu. Nicio mamă nu ar trebui să treacă prin asta!
    Am fost nevoită să-mi iau adio de la primul meu copil, în timp ce eram în travaliu. Nicio mamă nu ar trebui să treacă prin asta!

    O mamă și-a luat rămas bun de la primul său fiu, după ce acesta și-a pierdut viața în urma unui accident. În același timp, se afla în travaliu, pregătindu-se să-l...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    © 2024 Qbebe