Lecție pentru copilul tău: Gloria ta nu trebuie să se nască niciodată din umilința altuia

Lecție pentru copilul tău: Gloria ta nu trebuie să se nască niciodată din umilința altuia

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricine își dorește să devină cât mai bun, să se bucure de apreciere, de recunoaștere din partea celorlalți, iar în acest scop va face tot ce îi stă în putere. Uneori însă, pentru a obține succesul, poți fi tentată să nu te mai gândești deloc la cei din jur, să nu mai ții cont de nimeni și să ai în față doar ceea ce îți dorești, fără să ai în vedere impactul comportamentelor tale asupra lor. Întrucât ești primul și cel mai important model din viața copilului tău, ar trebui să îl înveți că obținerea gloriei, a succesului, nu trebuie să se bazeze pe umilirea celorlalți, pe punerea lor într-o lumină defavorabilă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce mesaje ar trebui să-i transmiți copilului tău astfel încât să-l pregătești pentru viață, să te asiguri că va deveni un adult puternic, independent, dar empatic și generos, care va învăța să lupte pentru a-și atinge obiectivele fără a-i răni pe cei din jur.

Dacă vei face pe cineva de rușine nu îți va garanta gloria

Una dintre lecțiile esențiale pe care va trebui să i le dai copilului tău pe măsură ce va crește este și aceasta: să nu își dorească să obțină succesul umilindu-i pe ceilalți, determinându-i să se simtă rușinați. Psihologii consideră că printre principalele motive care stau la baza dorinței unor persoane de a umili este senzația că vor deține puterea, că își vor manifesta superioritatea.

Ceea ce va trebui să înțeleagă un copil, prin modelul transmis de la părinți, este că, deși este firesc să-și dorească să exceleze, să se bucure de cât mai multă apreciere, acest obiectiv nu va fi îndeplinit urmărind evidențierea „punctelor slabe” ale celor din jur, încercarea de a le arăta că nevoile lor, calitățile lor, nu contează. Dacă ar proceda așa, ar dovedi că nu vrea decât să dețină puterea, să profite de ceilalți, fără să se gândească la faptul că umilința de care va avea parte o persoană poate avea un impact permanent asupra ei. Aceasta, odată ce se va simți rușinată, umilită, va considera că nu este valoroasă, că nu merită lucrurile bune, se va simți inferioară etc..

doua-fetite-rad-si-arata-cu-degetul-un-baiat-care-sta-pe-o-canapea

În schimb, lecția pe care i-o vei oferi copilului tău, din acest punct de vedere, este că nu doar nevoile sale sunt cele mai importante și că, în situația în care va efectua demersuri pentru a umili pe cineva pentru propriul succes, nu înseamnă că va avea parte de reușită. În schimb, ca să poată să devină tot mai bun, va trebui să creadă în el însuși, să-și conștientizele calitățile și defectele, să se străduiască să găsească soluții pentru a rezolva probleme și să nu ezite să ceară și să accepte ajutorul venit din partea celor din jur. Chiar dacă nu ar putea să ajungă la rezultatele așteptate în intervalul dorit, se va putea bucura de „călătoria” spre succes, din care a avut șansa să învețe câte ceva nou de la persoane la care nici nu s-ar fi gândit.

Când obții ceea ce vrei, dar știi că ai umilit pe cineva, nu vei mai avea parte de bucurie

Încă de când va începe să simtă „gustul” competiției cu ceilalți, un copil ar trebui să învețe că: poate deveni o persoană plină de succes, faimoasă, dar dacă a fost crud și egoist, umilindu-i pe ceilalți pentru a-și atinge scopul, nu se va simți împlinit. Astfel, starea de bine, sentimentul că este „deasupra” celorlalți sunt trecătoare, iar cu timpul își va da seama că a făcut un rău cuiva umilindu-l, creându-i impresia că nu este suficient de bun/ă, că nu merită să i se întâmple și lucruri bune etc..

Mesajul transmis copilului este că o asemenea abordare nu face altceva decât să arate o stimă de sine scăzută, o dorință obsedantă de a fi pe placul altora, de a obține laudele, aprecierile lor, în acest scop recurgându-se chiar și la demersuri care pot face mult rău.

„Lecția” primită de copilul tău va fi că întotdeauna ar trebui să se gândească și la ceilalți înainte de a demara o acțiune,  încercând să se pună în locul lor. Dezvoltarea empatiei este cea care îl va îndepărta în viața de adult de nepăsarea față de cei din preajmă pentru a obține succes doar pentru el și, în situația în care va greși, va fi mai dornic să se străduiască să găsească soluții pentru a remedia lucrurile.

Umilința pe care ai provocat-o se va întoarce împotriva ta

Așa cum emoțiile și acțiunile pozitive se întorc la un moment dat la noi, la fel se întâmplă și cu cele negative. Nu va face excepție nici obiceiul de a umili pe cineva pentru a ieși tu în evidență, pentru a arăta că nimeni nu este ca tine. Din contră, odată cu trecerea timpului, emoțiile negative se vor întoarce precum un bumerang, lovind când nici nu ne-am aștepta, cu o intensitate care nu va putea fi ignorată. Mai mult decât atât, în viață se poate întâmpla ca, din motive asupra cărora nu aveam niciun control, ceea ce s-a construit să fie distrus în câteva clipe.

Ca părinte, se recomandă să-i explici unui copil că, în loc să se lupte continuu pentru a dovedi că poate obține succesul, să se gândească și la modul în care acțiunile și deciziile sale vor avea impact asupra celorlalți. Va fi binevenit să-l înveți să nu neglijeze, înainte de a porni pe drumul despre care va considera că îi va duce succes, glorie, nici aceste aspecte:

  • Care îi sunt temerile- Va fi util să se răspundă la întrebări precum: „Pot să fac într-adevăr asta?”, „Ce se va întâmpla dacă nu reușesc totuși?”, „Dar dacă voi reuși?” etc..
  • Identificarea unui scop care să fie mai presus de reușita dorită (Pentru a vedea dacă într-adevăr merită să facă eforturi pentru obiectivul stabilit inițial)
  • Concentrarea asupra forței interioare (Străduința de a depăși momentele dificile, efortul de a acumula cât mai multe cunoștințe utile, analizarea cât mai obiectivă a deciziilor etc.)

fetita-stand-cu-capul-pe-banca-in-clasa-in-timp-ce-cateva-colege-rad-de-ea-si-o-arata-cu-degetul

Timpul irosit pentru a face pe cineva de rușine ar fi putut fi valorificat în pregătirea pentru a deveni mai bun

Printre lecțiile pe care le-ai putea oferi copilului tău se numără și aceasta: să nu se lase prins în „capcana” de a găsi acele metode prin care să-i umilească pe ceilalți, să-i determine să se simtă inferiori, pentru a fi el pe primul loc. Nu numai că acest demers îl va face la un moment dat să se simtă plin de vinovăție dar, așa cum s-a precizat anterior, nu este exclus ca acțiunile sale să se întoarcă la el precum un bumerang.

Ca să aibă mai multe șanse să obțină succesul, indiferent de forma acestuia, ar trebui să se concentreze pe demersuri precum:

  • Întocmirea unei liste clare cu obiective, cu soluții posibile pentru a le atinge
  • Cât mai mult timp alocat cu pregătirea pentru un anumit domeniu (Educația este cea care va oferi mai multe abilități și deprinderi utile pentru atingerea potențialului la cel mai înalt nivel)
  • Planificarea minuțioasă nu va fi suficientă, va conta enorm și respectarea angajamentelor luate
  • Concentrarea asupra eforturilor, nu doar asupra rezultatelor finale (Procedându-se așa, motivația va crește și nu se va ajunge ușor la descurajare în caz de eșec)
  • Deschiderea spre a învăța lucruri noi și din experiența celorlalți
  • Aprecierea muncii, a eforturilor celorlalți
  • Renunțarea la gândul de a sabota pe cineva (Copilul trebuie să înțeleagă faptul că mai important este să se autodepășească, nu să saboteze pe cineva pentru a demonstra că el este cel mai bun)
  • Conștientizarea faptului că întotdeauna va apărea cineva mai bun ca el (Este important să învețe să-și atingă potențialul și să știe să se bucure și de micile victorii)

Poți să câștigi cu adevărat doar dacă te confrunți cu cineva

În acest sens, lecția pe care o va primi copilul tău este că o competiție „sănătoasă” presupune să fii pus față în față cu un competitor. Cel mai mult nu va conta să câștigi, ci să găsești acele soluții care să te ajute să devii tot mai bun, să-ți impui anumite standarde la care să ajungi treptat.

Pe parcursul copilăriei, un copil ar trebui să învețe să nu gândească în acest mod: pentru a câștiga eu trebuie să-i determin pe ceilalți să piardă, să rateze, iar în acest scop îi pot umili. Dimpotrivă, pe măsură ce va înainta în vârstă, va învăța că de fiecare dată poate să aducă îmbunătățiri față de „data trecută”, bucurându-se și de micile victorii. În plus, competiția este binevenită pentru copii întrucât:

  • Îi ajută să-și mențină motivația
  • Îi determină să fie mai creativi
  • Îi determină să învețe să-și fixeze clar obiective
  • Îi motivează să reflecteze mai mult asupra unui plan și să-și mențină concentrarea
  • Le îmbunătățește autocontrolul
  • Îi motivează să fie mai deschiși în a coopera

Surse: mentalhelp.net, momspresso.com, news.autmillenium.org, npr.org, perabeats. lk, success.com, wikihow.com, welldoing.org

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    10 vedete care urmează să nască în 2023
    10 vedete care urmează să nască în 2023

    Unele dintre cele mai îndrăgite vedete din showbiz-ul românesc și nu numai numără zilele până când își vor putea strânge pentru prima oară...

    O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor
    O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor

    Când aveam 13 ani, tata m-a dus la bancă pentru o etapă financiară importantă: deschiderea unui cont și obținerea unui card de debit. Aveam 100 de dolari în portofelul meu...

    Ce au învățat zodiile din fostele relații. Tu cu ce lecție ai rămas?
    Ce au învățat zodiile din fostele relații. Tu cu ce lecție ai rămas?

    Ieșirea dintr-o relație poate fi dificil de suportat și poate trece mult timp până când vei simți că te-ai „vindecat” în urma ei. Cu toate acestea,...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    Am învățat cea mai bună lecție de viață când l-am văzut pe tata plângând
    Am învățat cea mai bună lecție de viață când l-am văzut pe tata plângând

    Cea mai prețioasă lecție de viață a învățat-o o tânără femeie de la tatăl ei, atunci când acesta și-a arătat vulnerabilitatea și a plâns în fața...

    Studiu: mamele stresate au de două ori mai multe șanse să nască fetițe
    Studiu: mamele stresate au de două ori mai multe șanse să nască fetițe

    Un studiu recent, realizat la Universitatea din Granada (Spania) susține că mamele care sunt stresate înainte de sarcină au de două ori mai multe șanse să nască o fetiță....

    De ce bebelușii nu trebuie să poarte niciodată încălțăminte
    De ce bebelușii nu trebuie să poarte niciodată încălțăminte

    Piciorușele unui bebeluș sunt irezistibile și, de aceea, în afara faptului că le-ai mângâia și le-ai săruta cât mai mult, ți-ar plăcea să le...

    © 2025 Qbebe