De ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”
Cât de conștienți suntem, oare, cât de mult îi afectează pe cei mici anumite cuvinte sau expresii pe care le folosim, uneori, fără să ne dăm seama că să îi disciplinăm? Oare la ce se gândesc când aud fraze precum „Te las aici și plec fără tine”, „Stai să vezi când o să vină taică-tu acasă” sau „Dacă nu încetezi acum, te las în stradă”?
„Te las aici și plec fără tine” este o expresie pe care foarte mulți o folosesc în speranța că astfel copiii lor se vor trezi la realitate și vor reacționa așa cum își doresc ei. Experții în parenting susțin, însă, că această frază face mai mult rău decât bine și că părințîi ar trebui să fie mai atenți la cuvintele pe care le scot pe gură când își disciplinează copiii.
Citește și: 7 fraze care îți vor distruge copilul. Tu i le spui?
La un copil mic, expresia „Te las aici și plec fără tine” se poate transforma într-o panică reală. Ei pot ajunge să trăiască cu impresia că dacă nu se ridică la înălțimea așteptărilor părinților lor, pot fi părăsiți în orice moment. Dacă astfel de amenințări sunt însoțite și de punerea în practică a unei îndepărtări, îi vor induce teama de abandon și îl vor face anxios.
„Când le spunem copiilor noștri „Am plecat, te las aici”, le transmitem, de fapt, următorul mesaj: „Sentimentele tale nu au importantă pentru mine. Dorința ta de a rămâne nu contează. Eu plec acum, treci peste asta”. Dacă ne mai și îndepărtăm de ei, din dorința de a le arâta că vorbim serios, nu facem altceva decât să le transmitem că într-o zi chiar o să îi părăsim cu adevărat. Iar acest lucru este destul de înfricoșător pentru creierul micuților”, explică experții în parenting de la Big Little Feelings.
Citește și: Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului
Ei au mai precizat că cel mai bine este să empatizam cu sentimentele celor mici, în loc să îi speriem că îi părăsim. De asemenea, ei sugerează că în loc de „Dacă nu te miști acum, plec și te las aici” să le spunem copiilor noștri: „Știu că e distractiv, și mami ar mai vrea să stăm, dar e timpul să plecăm acasă. Ce vrei să facem împreună când ajungem acasă?”.
„Amintindu-le că pot face lucruri distractive și acasă, vei ușura semnificativ procesul”, spun experții în parenting. „De asemenea, nici nu le vei ignora emoțiile și sentimentele. Ceea ce un părinte trebuie să își amintească este că e perfect firesc ca cei mici să se simtă supărați atunci când pleacă de undeva unde se distrează. E ceva prin care trecem până și noi, adulții”, au mai adăugat aceștia.
Citește și: 7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
- Surse: herfamily.ie, facebook.com
Surse foto: istockphoto.com