Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului

Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului

Cosmina Ionita

"Eu te-am facut, eu te omor!" imi rasuna in urechi din strafundul copilariei mele. Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu mi-au fost niciodata adresate. Doar ca le-am auzit atat de des ca au devenit parca laitmotiv. Sunt cuvinte pline de incarcatura pe care, uneori, parintii le rostesc cu prea multa usurinta. Expresii preluate care au devenit o traditie in familiile din Romania, la a caror insemnatate nu au gandit prea mult. Numai ca vorbele dor! Intotdeauna mai mult decat palmele. Si lasa urme adanci!

Stau si ma gandesc daca mama care a rostit aceste cuvinte, a gandit vreo clipa ca are drept de viata si de moarte asupra copilului? Prefer sa cred ca nici macar nu a constientizat vreodata ce spunea la nervi. Dar tocmai aici apare problema. Faptul ca nu ai vorbit serios, nu te absolva de vina, mami! Le-ai rostit si nu le mai poti lua inapoi. Dincolo de asta, mi se pare odios sa-ti ameninti copilul cu moartea!

Pentru parintii care se infurie usor si adreseaza copiilor vorbe grele, nedrepte si complet gratuite, Qbebe a facut un inventar al cuvintelor care nu trebuie niciodata rostite in prezenta celor mici:

1. "Eu te-am facut, eu te omor"

Nu pot sa incep altfel. Sunt vorbele care mi-au marcat copilaria. Mi se par monstruoase si, totodata, cele mai periculoase cuvinte pe care un parinte le poate spune copilului sau. Repet, parintele nu are drept de viata si de moarte asupra copilului. Este doar purtatorul vietii, nu si creatorul ei. Cu siguranta, nu se mai sterg din sufletul celui caruia i-au fost adresate.

2. "Mai bine nu te faceam"

"Ce mi-o fi trebuit mie copil", "mai bine nu te faceam" sau "noi nici macar nu te-am vrut" sunt incalificabile si impardonabile. Oricat de mult ar fi gresit copilul fata de tine, asemenea cuvinte sunt interzise parintilor. Ele provoaca traume.

mama in umbra care cearta o fetita ghemuita rezemata de perete

3. "Potoleste-te sau iti dau eu motiv de plans"

Este una din expresiile nelipsite de pe buzele parintilor. Atunci cand copilul incepe sa planga dintr-un motiv care adultilor li se pare neintemeiat, reactioneaza: "Potoleste-te sau iti dau eu motiv de plans". Nimic mai neinspirat! In afara faptului ca nu-l va face pe copil sa inceteze sau sa se simta mai bine, ii creeaza impresia ca emotiile lui nu sunt valide, ca nu e bine sa fii trist si speriat sau sa plangi.

4. "Esti rau (insuportabil, nesuferit, tampit)"

Parintii folosesc atat de des aceasta expresie incat pentru ei a devenit ceva inofensiv. Dar tot repetandu-i copilului ca este rau (insuportabil, nesuferit, tampit)", chiar il programezi sa devina asa. Copilul nu este niciunul din aceste atribute, doar comportamentul lui lasa uneori de dorit. Si este foarte bine sa-l atentionezi ca a procedat gresit intr-o anumita situatie, dar folosind cuvinte constructive, nu demoralizatoare.

5. "Pentru ca asa spun eu!"

Este replica cel mai des folosita de parinti atunci cand nu gasesc raspunsul potrivit sau nu au "chef" de explicatii. Dar nu-si dau seama ca, astfel, ii zdruncina copilului increderea in sine si capacitatea de a lua singur decizii. Mai mult decat atat, este foarte probabil sa repete greseala, din simplul motiv ca i s-a explicat si, deci, nu a inteles unde a gresit.

silueta de copil striga parca ajutor

6. "Esti prea mic ca sa intelegi!"

Aceasta expresie face parte din acelasi repertoriu cu cea de mai sus. Pentru parinti este mai simplu si mai comod sa spuna "esti prea mic ca sa intelegi" in loc sa ofere niste argumente solide. Dar copiii inteleg mai multe decat si-ar putea inchipui. Iar faptul ca nu primesc un raspuns, nu face decat sa Ie creasca sentimentul de frustrare si nesiguranta.

7. "Ma faci de rusine!"

De multe ori auzim in locuri publice parinti care-si tempereaza copiii neastamparati trangandu-i de maneca si spunandu-le: "Stai locului ca ma faci de rusine". Sunt cuvinte grele care provoaca multa suferinta. "Rusine" poate suna banal, dar inseamna necinste, dezonoare, umilita. Sa-l faca de rusine, inseamna ca nu s-a ridicat la standardele lui. Oare s-au gandit ca niste cuvinte "aruncate" pot sa-l destabilizeze si sa ii stirbeasca respectul de sine?

8. "Misca-te odata!"

Sunt nelipsite din orice familie atunci cand parintii se grabesc, iar copiii se mocaie. Aparent nevinovate, aceste cuvinte rostite si pe un ton nepotrivit, ii vor crea copilului un sentiment de frustrare si vinovatie.

9. "Nu te sufar cand..."

Nu mai are nicio importanta ce urmeaza. Subconstientul reactioneaza deja la prima parte a frazei fara macar sa mai proceseze continuarea. Cu alte cuvinte, "m-am saturat de tine". Niciun adult nu are taria sa auda asemenea vorbe, d-apoi un copil.

10. "Te omor cu bataia"

Amenintarile cu bataia sunt total inutile si ineficiente. Nu fac decat sa trezeasca teama, nicicum sa ii corecteze comportamentul. Iar daca sunt rostite la nervi si nu sunt puse in aplicare, isi pierd valoarea, iar tu credibilitatea. Pentru ca, in niciun caz, nu pot sa pui in practica astfel de amenintari. 

fetita care se ascunde sub patura

Alege-ti cu grija cuvintele!

"Nu sunt adepta interzicerii anumitor cuvinte, dar stiu sigur ca cuvintele au o puternica incarcatura. Cuvintele dor, lovesc si pot lasa urme adanci. Fraze ca "nu te-am dorit", sau "nu esti copilul pe care mi-l doream" pot sa marcheze viata copilului si a viitorului adult. Blestemele, cuvintele incarcate de ura, pot fi duse in viata si se pot adeveri pentru ca in mintea noastra sunt vii si reale. Cuvintele pot deveni reale in mintea copilului si atunci sa avem grja sa ii construim o realitate frumoasa. Sintagme ca "esti prost" sau "nu esti suficient de bun" sau "nu esti la fel de bun ca si..." devin realitati pentru ca un copil nu isi poate "contrazice" parintele si va lua de buna caracterizarea pe care acesta i-o face. S-a vehiculat mult timp teoria conform careia sa nu ii spui copilului "nu". S-a dovedit ca este si complicat si inutil. Adevarul insa din aceasta teorie era de fapt "sa nu il negi pe copil". Bineinteles ca nu vei scoate cuvantul "nu" din vocabular, dar niciodata sa nu negi valoarea copilului de genul "nu poti" sau "nu stii". Un "nu ai voie" poate fi permis pentru ca negam de fapt actiunea. "Nu esti in stare" neaga, de fapt, fiinta copilului", avertizeaza psihoterapeutul Catalina Hetel.

Cuvintele au o putere impresionanta asupra copiilor. Pentru ca nu au capacitatea de a diferentia binele de rau, copilul se va increde total in spusele tale! Daca nu vrei sa ai un copil traumatizat si cu increderea si respectul de sine zdruncinate, este timpul sa folositi un limbaj pozitiv, sa aveti o atitudine constructiva atunci cand atrageti atentia copilului ca agresit, sa vobiti clar pentru ca el sa va inteleaga. Ganditi-va de doua ori inainte sa rostiti cuvintele. Puneti-va in locul lui, cum v-ati simti auzind vorbele pe care tocmai le-ati rostit? Regretul ulterior nu mai are nicio importanta. Raul a fost deja facut! Sa stii ca si violenta verbala ramane, totusi, o forma de violenta!

Citeste si: Cum trebuie sa le vorbim copiilor


Surse: http://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/10-things-you-should-never-say-to-your-kids/
http://www.parenting.com/article/things-you-shouldnt-say-to-your-child
http://www.womansday.com/sex-relationships/family/10-things-you-should-never-say-to-your-kids-124227

 

Articolul urmator
Cum își liniștește această mamă copilul agresiv: „2 cuvinte sunt de-ajuns”
Cum își liniștește această mamă copilul agresiv: „2 cuvinte sunt de-ajuns”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu
    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu

    Și învățătoarele pot deveni faimoase pe TikTok. Asta demonstrează Emily Glankler, o profesoară de istorie care are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok și care a...

    Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească
    Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească

    Nu folosește cuvinte, dar îmi spune de o sută de ori pe zi că mă iubește, în sute de moduri diferite. Îmi spune cu ochii, când se trezește și sunt prima...

    Mantrele fiecărei zodii pentru un 2024 de excepție! Ce cuvinte trebuie să rostești ca să-ți meargă bine de acum înainte
    Mantrele fiecărei zodii pentru un 2024 de excepție! Ce cuvinte trebuie să rostești ca să-ți meargă bine de acum înainte

    Repetă zi de zi mantra care îți este destinată în funcție de elementul zodiacal în care te încadrezi, (apă, pământ, aer, foc), astfel încât...

    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede
    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede

    Copiii sunt diferiți și își dezvoltă limbajul într-un mod diferit. Unii vorbesc mai devreme, alții mai târziu. Important este ca micuții să învețe cuvintele...

    De ce bebelușii nu trebuie să poarte niciodată încălțăminte
    De ce bebelușii nu trebuie să poarte niciodată încălțăminte

    Piciorușele unui bebeluș sunt irezistibile și, de aceea, în afara faptului că le-ai mângâia și le-ai săruta cât mai mult, ți-ar plăcea să le...

    4 zodii care nu își pot exprima prin cuvinte sentimentele. Lasă faptele să vorbească pentru ele
    4 zodii care nu își pot exprima prin cuvinte sentimentele. Lasă faptele să vorbească pentru ele

    Fie că este vorba despre teama de a-și dezvălui latura vulnerabilă, fie că este vorba despre dorința de a evita o confruntare, fie pentru că pur și simplu nu se simt în largul...

    Ai grijă ce-i promiți copilului de ziua lui! Pot trece ani de zile, dar el nu uită niciodată promisiunea
    Ai grijă ce-i promiți copilului de ziua lui! Pot trece ani de zile, dar el nu uită niciodată promisiunea

    I-ai făcut vreodată o promisiune copilului tău, dar ai uitat să o respecți? Ei bine, sunt șanse mari ca cel mic să nu fi uitat. Această mămică sfătuiește părinții să fie...

    © 2025 Qbebe