Din grijă pentru planetă! Cum îi învățăm pe cei mici să recicleze corect

Din grijă pentru planetă! Cum îi învățăm pe cei mici să recicleze corect

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce micuțul tău devine tot mai curios și mai dornic să descopere lumea, poți începe să-l familiarizezi cu obiceiuri care vor face parte din rutinele sale. Printre asemenea obiceiuri se regăsește și cel de a recicla. Străduindu-te să-l obișnuiești să recicleze de la o vârstă fragedă, de fapt te asiguri că învață să fie receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul său, că devine tot mai responsabil și că face primii pași în a înțelege ce înseamnă respectul față de natură. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi câteva metode, simple și eficiente totodată, binevenite să-ți ajute copilul să se familiarizeze cu reciclarea și să-și păstreze acest obicei sănătos și în viața de adult.

Spune-i care sunt materialele ce pot fi reciclate

Primul demers legat de cum să îți înveți copilul să recicleze corect este acesta: să-i spui care sunt materialele și ambalajele care pot fi reciclate și, de asemenea, să aduci în discuție și deșeurile care nu se pot recicla (reziduale). Referitor la acestea din urmă, ai în vedere deșeurile reziduale precum șervețelele folosite, resturile de alimente (vegetale, de ouă, de carne, de lactate), ambalajele foarte murdare, conținutul sacului aspiratorului după curățenie, vasele de unică folosință murdare etc.

În ceea ce privește materialele care se reciclează, copilul tău trebuie să știe că acestea sunt: plasticul, cartonul, hârtia, sticla, metalul. De asemenea, spune-i că, pentru fiecare dintre ele, anumite produse nu se reciclează. Iată câteva exemple pe care să le aduci în discuție:

În cazul plasticului

Se reciclează produse cum ar fi:

  • PET-urile;
  • Sticlele de lapte;
  • Sticlele de șampon;
  • Sticlele de detergent lichid, de balsam de rufe;
  • Caserolele transparente;
  • Jucăriile de plastic;
  • Găletușele în care se află iaurtul și smântâna etc.

Nu se reciclează produse precum pungile de plastic, recipientele colorate și mate, folia alimentară transparentă de plastic etc.

femeie care colecteaza diverse deseuri in pungi de plastic

În cazul cartonului și hârtiei

Pentru a veni cu exemple de materiale care se reciclează, cel mai bine este să mergi cu copilul în diverse încăperi din casă, unde poate să găsească produse din materialele respective. De pildă, mergeți în camera lui pentru a-i arăta că se pot recicla caiete, cărți, reviste. În același timp, puteți merge în bucătărie și să-i amintești, de exemplu, de: cutii de cereale, cutii de pizza curate, ambalaje de sucuri, ambalaje de produse lactate, diverse cutii, pungi de hârtie, cartoane de ouă etc.

Dintre produsele de hârtie/carton ce nu se reciclează, menționează, spre exemplu, șervețelele folosite, hârtia cerată sau plastifiată, prosoapele de hârtie, rolele de hârtie igienică, cutiile de carton murdare, paharele de hârtie plastifiată. 

În cazul sticlei

Printre cele mai cunoscute produse de sticlă ce se pot recicla se numără borcanele (fără capac), sticlele pentru băuturi, produsele cosmetice aflate în recipiente de sticlă. În schimb, printre cele care nu se pot recicla se numără, de exemplu, oglinzile, lentilele ochelarilor sau becurile (când sunt predate ca sticlă).

În cazul metalului

Copilul va reține mai ușor ce produse din metal se reciclează dacă faceți un tur al casei și vă opriți în locurile în care se găsesc astfel de produse. Spre exemplu, dacă mergeți în bucătărie, puteți găsi: doze provenite de la băuturile răcoritoare sau de la bere, capace de borcane, cutii de conserve etc. În plus, dacă ajungeți în baie sau într-un dormitor, puteți vedea recipiente provenite de la deodorante.

Vorbește-i despre colectarea selectivă a deșeurilor și despre ce se întâmplă cu ele după colectare

Pentru a reuși să îți înveți copilul să recicleze corect, este foarte important să porți cu el discuții care țin de colectarea selectivă a deșeurilor. În funcție de vârsta pe care o are micuțul tău, poți să îi spui, de exemplu, că datorită colectării selective scade cantitatea de deșeuri, că putem păstra natura curată, că așa vom respira un aer mai curat și, în plus, vom fi sănătoși și ne asigurăm că avem grijă de planeta noastră.

Cel mai la îndemână este să-i arăți care sunt pubelele ce trebuie folosite pentru aruncarea diferitelor tipuri de deșeuri, astfel:

  • Pubelele galbene: destinate pentru plastic și dozele de aluminiu pentru băuturi;
  • Pubelele albastre: pentru hârtie și carton;
  • Pubelele verzi: pentru sticlă;
  • Pubelele negre: pentru deșeurile reziduale.

După aceea, explică-i ce se întâmplă cu deșeurile ajunse în pubele. Mai întâi, acestea sunt duse la o stație de sortare, unde ambalajele sunt separate de restul materialelor. Ulterior, ambalajele ajung la o fabrică de reciclare, unde sunt curățate de impurități, sunt sortate din nou și apoi sunt valorificate în diferite moduri pentru a se obține noi produse. Pentru a capta atenția copilului, puteți viziona și un videoclip precum este cel de mai jos:

De asemenea, te poți folosi de un produs din gospodărie cu care copilul se întâlnește adesea pentru a aduce în prim-plan ce se întâmplă cu ambalajele care sunt reciclate. Mai exact, este vorba despre cutiile de lapte. Pentru a veni cu detalii despre procesul de reciclare și despre ce se poate obține în urma lui, ia în calcul laptele aflat în ambalaj Tetra Pak aseptic, special pentru produsele UHT care se păstrează la temperatură ambientală.

Dacă ai un copil mai măricel, care este deja la școală, începe prin a-i spune că un ambalaj Tetra Pak conține atât plastic, cât și carton și aluminiu, așa că poate fi aruncat în pubela galbenă. După ce este luat din pubelă, acest ambalaj ajunge la stația de sortare și într-o fabrică de reciclare a hârtiei, unde au loc procesele de mai jos:

  • Ambalajul de carton este înmuiat în apă: pentru ca fibra de carton să se poată separa de restul materialelor;
  • Fibrele de carton provenite din procesul de separare se vor amesteca și cu alte fibre obținute din hârtie: așa se obțin produse pe care le putem folosi zi de zi, ca de exemplu cofraje de ouă sau hârtie igienică.

În privința restului de materiale din componența ambalajelor Tetra Pak, plasticul și aluminiul, care sunt separate de carton, acestea sunt incinerate controlat în fabrica de reciclare (cu recuperare de energie). 

Învață-l cum să procedeze cu ambalajele înainte să le arunce

Ca să te asiguri că puiul tău învață cum să recicleze corect, nu scăpa din vedere nici acest detaliu: învață-l să curețe ambalajele înainte să le arunce pentru ca acestea să fie acceptate în centrele de reciclare selectivă. Practic, trebuie să știe că, în funcție de materialul din care sunt confecționate ambalajele ce vor fi aruncate, este indicat să procedeze după cum urmează:

  • Pentru ambalajele din plastic: acestea se clătesc cu apă rece. După aceea trebuie să se scoată dopul și să fie presate, astfel încât să se economisească spațiu;
  • Pentru ambalajele din hârtie sau carton: pentru economisirea spațiului din găleată/pubelă, este preferabil ca acestea să fie împăturite. Dacă este vorba despre cutii de carton, cel mai bine este ca acestea să fie tăiate bucăți ori să se îndoaie pentru a deveni cât mai compacte. În cazul în care există bandă adezivă, folie de plastic sau capse, acestea trebuie să fie scoase;
  • Pentru ambalajele din sticlă: acestea trebuie golite și clătite bine;
  • Pentru ambalajele din metal: mai întâi se spală cu apă, iar după aceea se presează.

Întrucât cei mici învață lucrurile noi cu mai multă plăcere și sunt mai tentați să le pună în aplicare în viața de zi cu zi dacă știu că și un personaj îndrăgit procedează așa, nu greșești dacă mizezi pe un personaj simpatic pentru a-l stimula pe copilul tău să recicleze corect. De pildă, drăgălașa văcuță Fulga, cu zâmbetul ei generos, îi invită pe toți copiii să o urmeze și să se apuce de reciclat pentru o planetă mai curată și pentru un viitor mai bun. De aceea, ea însăși face o demonstrație, structurată pe pași ușor de pus de practică, pentru reciclarea corectă a unei cutii de lapte de carton.

Cu alte cuvinte, urmând exemplul oferit de Fulga, tot ce aveți de făcut se poate realiza cât ai bate din palme și include următoarele demersuri:

  • Clătirea cutiei;
  • Presarea cutiei pentru economisirea spațiului;
  • Înfiletarea capacului de plastic al cutiei: pentru a ne asigura că acesta nu se pierde și ajunge la fabrica de reciclare. În același timp, în situația în care capacul se pierde, există riscul să ajungă în natură și să devină o sursă de poluare. Capacele cutiilor de lapte „Fulga” sunt „salvatoare”, în condițiile în care pot rămâne atașate de ambalaj și apoi, prin apăsare și rotire, se închid la loc, ajutându-ne să reciclăm totul odată;
  • Aruncarea ambalajului la pubela adecvată. 

Pregătiți coșuri de gunoi speciale pentru reciclare

Sortarea ambalajelor pentru reciclare se poate transforma într-o activitate distractivă pentru cei mici dacă li se creează condiții pentru ușurarea demersului de separare a deșeurilor. În acest scop, propune-i copilului să personalizați coșurile de gunoi pentru a ști exact unde trebuie să ajungă deșeurile. Fie că îl încurajezi să-și confecționeze singur stickere pe care să le lipească de coșuri, fie că apelează la stickere cumpărate, oricare dintre aceste metode sunt numai bune pentru ca, treptat, să se obișnuiască să recicleze corect. Odată ce are la dispoziție coșurile personalizate, oferă-i câteva ambalaje din casă și roagă-l să le pună în coșurile corespunzătoare.

mama si copii confectionand impreuna semne distinctive pentru a recicla corect deseurile

Fii întotdeauna un model pentru copilul tău

Nu este o noutate faptul că un copil, în special în primii săi ani de viață, învață numeroase lucruri imitându-i pe adulții din preajma sa. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre părinți, care sunt primele modele ale copiilor, tendința de a-i imita pe aceștia este prezentă permanent. Practic, imitându-și părinții, un copil poate să deprindă comportamente și abilități ce vor deveni parte din rutinele sale. Printre asemenea abilități se numără și cea care ține de reciclarea corectă. Ținând cont de acest aspect, ai grijă să-i oferi mereu un model pozitiv copilului tău în privința reciclării. De exemplu, acesta trebuie să te vadă cum selectezi deșeurile, cum le pui în coșul de gunoi adecvat, cum le arunci în tomberonul potrivit etc. Stai de vorbă și cu alți membri familiei pentru a proceda toți la fel, oferindu-i copilului modele demne de luat în seamă. 

baietel care isi ajuta mama sa sorteze diferite deseuri de hartie si carton acasa

În plus, poți să fii un model pentru copilul tău și să-l înveți cum să recicleze corect și dacă te vede că urmărești documentare care dezvăluie, spre exemplu, impactul deșeurilor asupra poluării unor zone și care pun accentul pe importanța reciclării deșeurilor pentru un mediu mai curat, mai sănătos.  

Nu în ultimul rând, pentru a-ți motiva copilul să devină dornic să recicleze, străduiește-te, când îl vezi că reușește de mai multe ori să pună ambalajele în coșurile de gunoi adecvate pentru colectarea selectivă, să-i oferi mici recompense. De pildă, îi poți dărui stickere steluțe, un grafic magnetic de recompense cu steluțe sau, de ce nu, dăruiește-i un obiect confecționat de tine, din materiale reciclabile. Printre asemenea obiecte se numără, de exemplu:

  • Un suport pentru creioane dintr-o doză de aluminiu sau din cartonul provenit de la o rolă de hârtie igienică;
  • O cutie pentru depozitarea jucăriilor realizată dintr-o cutie de carton;
  • Un puzzle confecționat din coperta de carton a unei cărți vechi;
  • O brățară confecționată dintr-un pai de plastic și din bucăți de reviste vechi etc.

4 trucuri care te vor ajuta să înveți copilul să recicleze

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by Freepik, youtube.com,  lumeafulga.ro

Surse articol: earth911.com, marathonepr.rp, reciclare.declic.ro, wikihow.life

Articolul urmator
Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect
Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am refuzat să am grijă de cei șase copii ai surorii mele pentru că fură și sunt răutăcioși. Am procedat corect?
    Am refuzat să am grijă de cei șase copii ai surorii mele pentru că fură și sunt răutăcioși. Am procedat corect?

    ”Refuz să am grijă de copiii surorii mele pentru că mușcă, fură și mint”, scrie o femeie pe Reddit, supărată pentru că familia o judecă pentru refuzul ei de a avea...

    S-au născut la 22 de săptămâni, dar au luptat să trăiască. Cum arată acum cei mai mici gemeni prematuri din Marea Britanie
    S-au născut la 22 de săptămâni, dar au luptat să trăiască. Cum arată acum cei mai mici gemeni prematuri din Marea Britanie

    Harry și Harley Crane, doi gemeni din Marea Britanie au venit pe lume la doar 22 de săptămâni. La naștere, nu li s-a dat nici o șansă de supraviețuire, dar iată-i acum, un an...

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Faceți cunoștință cu primul bărbat bonă din România. Are 22 de ani și adoră să petreacă timpul cu cei mici
    Faceți cunoștință cu primul bărbat bonă din România. Are 22 de ani și adoră să petreacă timpul cu cei mici

    Provine dintr-o familie cu 11 copii, are studii superioare, nu fumează, adoră să gătească, să aibă grijă de copii și are un canal de YouTube în care cântă cântece...

    Activitatea perfectă alături de cei mici: cum faceți acasă soluție pentru baloanele de săpun
    Activitatea perfectă alături de cei mici: cum faceți acasă soluție pentru baloanele de săpun

    Micuții sunt înnebuniți după baloanele de săpun. Dacă vreți să duceți împreună această activitate mai departe și să vă distrați și mai mult, vă arătăm cum...

    Dacă ești din București, trebuie să mergi cu cei mici la o plimbare cu metroul lui Moș Crăciun. Pe ce magistrale circulă
    Dacă ești din București, trebuie să mergi cu cei mici la o plimbare cu metroul lui Moș Crăciun. Pe ce magistrale circulă

    Începând cu data de 6 decembrie, metroul din București pregătește o surpriză inedită pentru copii. Este vorba despre metroul lui Moș Crăciun.

    Sfatul unei bone cu experiență de 19 ani: Cum pot părinții să „negocieze” cu cei mici pentru a evita crizele de furie
    Sfatul unei bone cu experiență de 19 ani: Cum pot părinții să „negocieze” cu cei mici pentru a evita crizele de furie

    Orice părinte beneficiază de un sfat din când în când, nu-i așa? Ei bine, o femeie de peste hotare, care lucrează ca bonă de 19 ani, te învață cum poți să...

    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice
    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice

    Se fac interviuri de angajare la un azil de bătrâni din Japonia. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații: să poarte scutece, să aibă maxim 3 ani...

    © 2025 Qbebe