Ce este reciclarea?
În termeni oficiali, reciclarea este procesul prin care anumite deșeuri sunt colectate și trec printr-un proces de transformare spre a deveni noi obiecte. Mai pe înțelesul celor mici, în orice gunoi există acea parte ce poate fi salvată și reutilizată sub altă formă. Atât tu, cât și copiii, trebuie să știți că reciclarea nu ne ajută doar să sortăm corect gunoiul, dar și să protejăm resursele ce sunt direct afectate: pădurea, apele și aerul. De exemplu, dacă s-ar recicla toate ziarele, s-ar putea salva aproximativ 250 de milioane de copaci în fiecare an. Pungile de plastic ce ajung în ocean ucid anual peste un milion de creaturi marine, iar un recipient din sticlă are nevoie de 4000 de ani pentru a se descompune...și lista poate continua.
Foarte important de reținut este faptul că nu tot ceea ce aruncăm la gunoi este reutilizabil. Așadar, trebuie să vă îndreptați atenția spre sticlele de plastic, conservele de aluminiu, hârtii/ziare/reviste, borcane și recipiente din sticlă, pungi din hârtie sau plastic. Atenție, fără cutii de pizza sau ambalaje în care se transportă mâncarea și bucăți de oglindă sau ambalaje de lactate, hârtie igienică, scutece.
Cum stârnești interesul copiilor pentru a recicla?
Nu este un secret faptul că cei mai mulți dintre copii nu știu ce este reciclarea, pentru că nici părinții lor nu sunt informați corect în această direcție. Cei mici învață întotdeauna prin puterea exemplului, ceea ce înseamnă că primul pas spre a-ți aduca micuțul este să practici și tu ceea ce încerci să-i înveți. Ești exemplul viu pe care îl vor imita timid la început, urmând ca pe parcurs să dețină controlul și să facă progrese semnificative. Vrei să vezi ce trucuri ți-a pregătit Copăcescu? Hai să le descoperi și vei vedea cum tu și prichindelul tău vă veți transforma în ajutoarele lui principale.
Stabilește un program pentru reciclare. Deși nu se arată tocmai fani ai tabelelor și programelor bine organizate, cei mici reușesc să funcționeze eficient în cele din urmă. Puteți privi reciclarea ca pe o activitate ce implică toți membri familiei, ce se desfășoară într-o anumită zi a săptămânii și într-un interval bine stabilit. Astfel, chiar și mezinii familiei vor înțelege cât este de importantă reciclarea, pentru că-și vor vedea părinții implicați activ, exemplu cel vor urma îndeaproape.
Tratează reciclarea ca pe o activitate amuzantă. Cei mici adoră jocul și distracția și reușesc de fiecare dată să se concentreze mai bine asupra unui lucru dacă li se pare suficient de interesant și amuzant. Asta nu înseamnă altceva decât că-ți aduce ție un avantaj, pentru că vei transforma reciclarea într-o joacă fără de final. De exemplu, setați competiția pe termen bine stabilit, la finalul căruia să aveți un premiu pentru cel mai eficient agent de reciclare. Cine reciclează mai bine și mai mult este numit câștigător. Acesta va avea dreptul să seteze următoarele condiții de desfășurare ale viitorului concurs. Și uite așa, cel mic va înceta să privească mai puțin reciclarea ca pe o sarcină casnică și mai mult ca pe un joc captivant.
Fă reciclarea accesibilă. Copiii sunt destul de leneși când vine vorba despre sarcinile pe care trebuie să le desfășoare în casă. Obișnuiesc să-și arunce gunoaiele la același coș de gunoi universal, pentru că li se pare o eternitate să meargă să arunce sticla de plastic, de exemplu, în containerul specific de afară. Ei bine, le poți oferi mai multe posibilități de reciclare și în interiorul casei. Achiziționează mai multe coșuri de gunoi, de diferite culori, pe care să le "accesorizezi" cu semne destinate fiecărui deșeu reciclabil și amplasează-le în colțurile cheie din locuință. Vei vedea că având totul la îndemână, vor acorda de două ori mai multă atenție atunci când își aruncă gunoaiele.
Discutați despre consecințele reciclării și despre lipsa ei. Am stabilit deja că cei mici funcționează prin exemple clare și prin informații cu impact. Trebuie să le prezinți consecințele pe care deșeurile le au asupra calității vieții lor de acum și din viitor, despre ce modificări pot apărea asupra mediului înconjurător dacă nu se extinde practica reciclării și, de ce nu, chiar imagini și video-uri ce pot exprima mai mult decât sute de cuvinte. De exemplu, fără reciclare, minunatului Copăcescu îi vor fi epuizate toate resursele prin care ajută planeta să respire, iar aerul va deveni de nesuportat.
Surse: conserve-energy-future.com, plasticsmakeitpossible.com, purggo.com.