Nu, limitele nu înseamnă îngrădirea libertății. De fapt, iată cum ar putea impunerea limitelor să sporească imaginația copilului și să îl ajute în dezvoltarea sa pe mai multe planuri.
Cel mai simplu mod de a începe să impunem limite este simplul cuvânt „nu”. Nu am să îți iau această jucărie; nu am să îți dau voie să mergi acolo și nu am să te las să faci asta! Se va supăra tare... foarte, foarte tare. Dar îi va trece. Apoi îți va cere din nou și tu din nou, îi vei spune nu, acolo unde este cazul.
Copiii, spre deosebire de adulți, se nasc cu câteva super-puteri incredibile. Dacă îi oferi unui copil o tigaie, el va găsi un milion de întrebuințări pentru ea, în vreme ce noi, adulții, o vom folosi strict pentru gătit. Dacă îi spui unui copil că nu va primi jucăra pe care o dorește, nu se va bloca pe starea de tristețe. Cel mai probabil, va descoperi alte jucării mai vechi sau se va folosi de imaginație și se va distra mult mai tare, jucându-se. Când îi spui copilului că nu îi dai voie să rezolve o situație într-o anumită modalitate, el va fi nevoit să găsească o altă soluție.
A-i spune unui copil „nu” este o binecuvântare care aduce cu sine o mulțime de beneficii. Pe lângă faptul că al tău copil nu va crește răsfățat, impunerea limitelor îș va ajuta să acceseze o mulțime de resurse și să se dezvolte armonios. Cu alte cuvinte, vei crește un copil grozav! Din ce în ce mai multe studii demonstrează importanța impunerii limitelor în educația celor mici și beneficiile cuvântului „nu”. Știm că de multe ori poate fi greu să refuzi copilul, însă gândește-te că un beneficiu temporar pălește în fața zecilor de beneficii care voi dăinui alături de el, veșnic. Ia-ți inima în piept, spune-i „nu”, ai răbdare și observă magia care va avea loc! Vei fi uimit!
Surse foto: istockphoto.com