Sfatul cadrului didactic
Doamna Violeta Dascalu, director al Scolii Gimnaziale Ferdinand I, profesor de geografie, dar si administrator al Centrului de resurse pentru elevi si parinti din sectorul 2 a avut amabilitatea de a ne raspunde la urmatoarele intrebari:
1. Ce indicii trebuie sa urmareasca parintii cand aleg o invatatoare pentru copilul lor?
Cred ca ar fi potrivt sa intrebe la scoala sau printre cunoscuti despre invatatoarea care are cele mai bune rezultate sau care este iubita de copii. Ar trebui sa fie o persoana comunicativa, cu experienta, creativa, care lucreaza interactiv. Ar fi bine sa aiba si activitati in afara spatiului scolar!!
2. Ce surse sunt de incredere/nu sunt de incredere in acest sens?
In nume personal, spun ca directorul ar trebui sa fie prima sursa. Pot fi si secretarul sau surse din afara scolii. Ar fi potrivit sa se aiba in vedere gradul de subiectivism!!
3. Cum trebuie sa procedeze concret parintii pentru a alege invatatoarea potrivita?
La inscriere ar trebui sa anunte ca optiunea lor este .... In cazul in care este posibil (la noi este!!) poate asista la o activitate sau la Ziua portilor deschise poate sa interactioneze direct cu invatatoarea vizata.
4. S-a intamplat sa refuzati inscrierea unui copil la clasa dumneavoastra? Daca da, de ce si cum ati explicat asta parintilor?
Nu am refuzat niciodata pe nimeni, chiar daca nu intrunea conditiile legii. Exista o structura, Consiliu de administratie, care analizeaza fiecare caz in parte, deci corectitudinea demersului. Sunt criterii generale si specifice fiecarei scoli, care sunt postate pe site-ul scolii sau afisate la avizier.
5. Ce sfaturi le puteti oferi parintilor in calitate de cadru didactic?
Sa aiba incredere in scoala! Institutia scolara a evoluat odata cu societatea. Este dinamica si ofera un spatiu ofertant de invatare. Cadrele didactice participa la formari permanente, schimburi de experienta si proiecte interne si internationale.
Sfatul psihologului
Doamna Mirela Horumba, psiholog MD, psihoterapeut consiliere individuala, cuplu si familie, www.mirelahorumba.ro, www.forumuldeparenting.ro ne-a oferit urmatoarele sfaturi pretioase:
1. Ce anume trebuie sa urmareasca parintii cand doresc sa aleaga o invatatoare pentru copilul lor?
In momentul in care alegi invatatoare pentru copil este necesar sa tii cont de mai multe criterii, printre care pot enumera: scoala unde isi desfasoara activitatea, varsta, aspectul fizic si poate cel mai important lucru sa fie foooarte atenti la ceea ce simt cand o intalnesc (conditie obligatorie !!!)
2. Cat de mult conteaza prima impresie in acest sens?Prima impresie intotdeauna este cea corecta. Este de preferat ca atunci cand alegi invatatoarea sa fie si copilul sa o vada. Daca esti atent la reactia copilului la intalnirea cu Doamna poti face alegerea corecta. Si prima impresie a parintelui iti va spune multe daca stai sa o analizezi.
3. Sunt si situatii in care cadrul didactic se comporta in mod diferit fata de parinti si respectiv de copii. Ce pot face parintii pentru a face alegerea corecta?
Cred ca daca sunteti atenti la ceea ce am precizat anterior si urmam pasii corecti aceasta situatie practic nu apare. Parintii este necesar sa fie atenti daca doamna invatatoare este autentica sau joaca un rol de om bun. Toate aceste indicii apar inca de la prima intalnire.
4. Ce sfaturi aveti pentru parinti in acest sens?
Recomandarea mea ESENTIALA pentru parinti este ca atunci cand alegi invatatoarea pentru copilul tau sa o cunosti inainte, sa ai o intalnire fata in fata cu ea. Este important de asemenea sa stai de vorba cu cativa parinti care au avut copii la clasa dumneaei si, poate cel mai important aspect, este sa intalnesti copii care i-au fost elevi si sa auzi cu urechile tale, fara filtrul altor persoane, cu ce impresia au ramas. Nu in ultimul rand, este bine sa ai un schimb de cuvinte cu personalul de serviciu (ingrijitoare, femeie de servicu, bodyguard), poti afla multe informatii valoroase de la ei.
Citeste si: Mergem la scoala? Trucuri ca sa accepte schimbarea de la gradinita la scoala
Ce spun mamele
Ilinca, mama de baiat:
Sincer, in cazul nostru a fost o situatie cel putin bizara. Nu am avut probleme cu domiciliul (n.r.-in functie de domiciliu se realizeaza repartitia elevilor in cadrul unei scoli, respectiv a unei clase) pentru ca mi-am pastrat buletinul cu vechea adresa care din fericire este la doi pasi de scoala. Dar, desi am discutat in prealabil, mai exact in primavara de dinaintea inceperii anului scolar cu invatatoarea care ne interesa, am fost repartizati la alta. Alegerea initiala a fost motivata de faptul ca o cunosteam in prealabil pe aceasta, iar stilul sau de predare il consideram cel mai potrivit cu personalitatea baietelului meu. Acum, privind in urma, nu-mi pare rau ca lucrurile au iesit asa. Invatatoarea pe care o are (o stiam si pe aceasta de ceva vreme) s-a dovedit a fi un cadru didactic exceptional, capabil sa-si motiveze elevii pentru a obtine performanta intr-un mod inedit (prin joc si cooperare). Sfatul meu pentru alti parinti este nu sa tina cont doar de recomandari, ci si de propria intuitie care nu prea da gres.
Nicoleta, mama de baieti:
Pe primul baiat l-am inscris la o invatatoare despre care auzisem lucruri bune, insa recunosc ca principalul criteriu in alegerea scolii a fost apropierea de casa si eventualii prieteni din scoala. La al doilea baiat lucrurile au stat altfel pentru ca s-a dovedit foarte interesat de invatatura si am dorit, evident, un cadru didactic care sa-l poata valorifica la maxim. Am gasit o scoala despre care stiam ca e buna si relativ aproape de casa, insa a trebuit sa imi fac mutatie pentru a-l putea inscrie acolo (n.r. schimbarea adresei din buletin). Pana in prezent sunt multumita de modul in care au evoluat lucrurile si ii pot sfatui pe parintii care cauta o invatatoare buna sa intrebe mai intai rudele si prietenii despre propriile experiente si apoi sa poarte o discutie cu persoanele pe care le au in vedere.
Florina, mama de fata si baiat
Desi mai aproape de blocul nostru era o alta scoala, am cautat sa-l inscriem pe Bogdan la o invatatoare despre care auzisem numai lucruri bune. Este un cadru didactic cu o reputatie atat la nivelul scolii, cat si cred la nivel de tara, extrem de inteligenta si foarte implicata; este efectiv tot timpul in scoala, dornica sa lucreze cu si pentru copii. Este adevarat ca a trebuit sa il inscriu mai devreme la clasa respectiva, adica e cu un an mai mic decat majoritatea colegilor sai, insa ii merge mintea, asa ca nu-mi fac probleme. Ii sfatuiesc pe parintii care urmaresc o invatatoare buna sa se intereseze la prieteni, rude si chiar pe internet. Gasesti o gramada de impresii utile care te pot ajuta sa iei decizia corecta care, din punctul meu de vedere, se poate dovedi cruciala. Anii de scoala primara sunt definitorii pentru dezoltarea si educatia unui copil.
Tania, mama de fata
Am urmarit in primul rand scoala si abia apoi invatatoarea. Ne doream sa o inscriem pe cea mica la scoala de langa noi, asa ca m-am interesat ce invatatoare au experienta si se descurca bine cu copiii. Principalele "surse" de informatii au fost vecinele si prietenele de la bloc. Dupa ce mi-am format o parere, m-am intalnit si fata in fata cu invatatoarea care era prima pe lista noastra de preferinte. Mi-a placut de ea de la bun inceput si s-a dovedit ca nu ne-a inselat asteptarile. Ca sfat pentru alti parinti ar fi sa nu se lase influentati de varsta invatatoarei; nu este cel mai bun indicator al competentei sale (cel mai bun exemplu este chiar in cazul nostru, cand e aproape de pensionare, dar am intalnit si situatii opuse in care o persoana extrem de tanara s-a descurcat foarte bine).
Manuela, mama de baiat
Liviu nu este inca la scoala, dar urmeaza de la anul sa intre in clasa pregatitoare, asa ca am inceput de acum sa ma interesez in stanga si in dreapta. Am intrebat alti parinti in care am incredere despre scoli de calitate, de fapt de aici incepe cautarea invatatoarei. Pentru ca intr-o scoala buna sigur se vor gasi si invatatoare bune. Bineinteles ca m-a interesat si sa fie aproape de noi pentru ca traficul de dimineata este infernal. Mi-am format un oarecare clasament, mai ramane doar sa vorbesc si personal cu cele doua invatatoare care mi-au placut. Consider ca este important ca si copilului sa-i placa invatatoarea, nu doar parintelui pentru ca pana la urma el va sta zi de zi cu ea.
Citeste si: Clasa pregatitoare: tot ce trebuie sa stie parintii
Multumim doamnelor Violeta Dascalu, Mirela Horumba si mamicilor pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.