Disciplina sau invatarea poate fi sau mai degraba trebuie definita ca un proces prin care copilul este ajutat sa invete ce comportament este potrivit si cum sa faca o alegere buna.
Cu alte cuvinte prin disciplina un copil ajunge sa isi puna la punct exercitiile de autocontrol, de responsabilitate si de respect mutual.
Asadar printr-o disciplina potrivita fiul sau fiica ta invata cum sa actioneze in cadrul familiei sau in societatea plina de legaturi interumane, reguli si legi pe care cu totii trebuie sa le respectam.
Cu ajutorul ei, el capata un sentiment de siguranta si protectie, iar de cele mai multe ori si un sentiment de desavarsire.
Pe de alta parte, fara aceasta invatatura copii sunt expusi unui risc de a dezvolta comportamente diferite si variate sau de a avea probleme emotionale.
Cand trebuie sa incepi sa il disciplinezi pe fiul sau fiica ta
|
Disciplinarea unui copil ar trebui inceputa inca de cand este bebelus. Ar trebui sa iti placa sa il iei pe cel mic in brate, sa il dezmierzi si sa vorbesti cu el deoarece studiile au aratat ca nou-nascutii raspund la vocea umana.
Vorbind cu cel mic inca de la inceput il poate ajuta in dezvoltarea creierului si sa se obisnuiasca cu ceea ce vrei mai ales prin tonalitatea glasului tau, de exemplu „mami, te iubeste!"sau „este timpul de culcare!". |
Cei mai multi dintre noii parinti si nu numai, considera ca disciplina trebuie inceputa abia dupa ce are loc comportamentul negativ, insa trebuie sa tineti minte ca un copil nu stie ce se asteapta de la el, de aceea este necesar sa petreci timp invatandu-l.
In timp ce il incurajezi sa invete sa ia decizii cu privire la actiunile sale, ei au in egala masura nevoie si de ghidare sau sfaturi date de tine.
Cateva tehnici si instructiuni eficiente pentru disciplinarea copilului tau
1. Rosteste limitarile si „comenzile" clar si precis, deoarece, ca parinte nu trebuie sa te codesti sau sa dai inapoi cand incearca sa negocieze, mai ales ca de cele mai multe ori asa vor face, pentru ei nu este decat un simplu test pentru a vedea cat de slaba si de usor poti fi convinsa sa faci ca ei.
2. Trebuie sa spui instructiunile folosind un ton calm, dar neclintit si nu ca pe o rugaminte, fiind mult mai eficient daca spui „Nu te duce in strada. Stai in curte." decat „Mami nu vrea ca tu sa parasesti curtea, da?" pentru ca ei trebuie sa isi dea seama cand vorbesti serios.
3. Autoritatea pe care o ai trebuie sa fie clar si consistent realizata, utilizand doar cuvinte necesare si invatandu-l pe cel mic cum sa isi dezvolte capacitatea de a lua contact cu ochii si de a asculta; este bine daca, de exemplu, ii arati ca il asculti pentru ca in acel moment iti arata si el respect, ascultandu-te.
4. Tine minte sa il recompensezi sau sa il pedepsesti nu numai dupa varsta pe care o are, ci si dupa indatorirea potrivita, astfel incat sa nu dai o pedeapsa prea mare pentru o greseala minora. 5. Invata-ti copilul faptul ca toate actiunile pe care le face au anumite consecinte si in acest fel il poti incuraja cand face o alegere buna; el trebuie sa cunoasca beneficiile ascultarii si alegerii deciziei corecte atat cat si consecintele negative in cazul unei obraznicii. |
6. Este bine sa dai directive prompte si sa le si urmezi in cazul in care are loc o incalcare a lor, niciodata sa nu faci amenintari false, ci trebuie sa te tii mereu de ele.
7. Invata-l pe copil comportamentul moral oferindu-te pe tine drept exemplu de bun comportament moral, intrucat el intr-un final iti va oglindi purtarea.