Replici de la copil care trebuie să te pună pe gânduri
Toți copiii adresează întrebări. Dar există momente în care replicile lor ascund adesea mai multe decât curiozitate; este vorba despre temeri, frustrări sau chiar frământări lăuntrice. Iată câteva exemple:
1. Suntem bogați?
Majoritatea copiilor nu cunosc semnificația conceptului de bogăție, prin urmare întrebarea lor se bazează pe comparație (cu prieteni, vecini care se laudă etc.) sau pe sentimentul de siguranță (de exemplu, dacă unul dintre părinți își pierde slujba se pot gândi că rămân fără casă). Întreabă copilul ce înțelege prin bogăție, cum o privește; nu este exclus să fi auzit discuții de-ale tale despre probleme financiare și să fie îngrijorat sau, dimpotrivă, poate ascunde un motiv banal, de exemplu își dorește să își poată cumpăra mai multe jucării. Dacă insistă să îi oferi detalii, asigură-l că aveți suficient de mulți bani ca să vă cumpărați tot ce vă trebuie și că nu trebuie să se îngrijoreze deoarece vei avea mereu grijă de el.
2. De ce nu trebuie expuse părțile intime?
Acestea, după cum l-ai învățat pe cel mic, se folosesc doar la baie și nu în public. Din acest motiv trebuie acoperite cu un costum de baie la piscină sau închidem ușa când folosim toaleta. Este momentul potrivit pentru a stabili niște limite sănătoase și a-i repeta că părțile sale intime nu trebuie văzute de nimeni cu excepția părinților și a medicului. Iar dacă cineva încearcă să le atingă, trebuie să îți spună imediat. Nu te îngrijora însă, se poate ca această întrebare să apară ca urmare a faptului că unui copil îi lipsește inhibiția.
3. De ce nu mă place nimeni?
Această replică este dureroasă pentru orice părinte, însă încearcă să nu reacționezi exagerat sau, din contră, să nu îi acorzi destulă importanță. Dacă negi sentimentele unui copil acestea nu vor dispărea. Încurajează-ți copilul să discute drespre cum se simte și de ce. Este un moment potrivit pentru a afla detalii despre situație: dacă se întâmplă frecvent și din ce motive (în acest sens poate fi de ajutor o discuție cu un cadru didactic). Trebuie să îți încurajezi copilul și să îl ajuți să găsească singur soluții; îi poți povesti despre propriile experiențe și despre faptul că toată lumea se simte uneori respinsă.
4. Tu și tati veți divorța?
Căsătoria voastră reprezintă modelul pentru toate relațiile pe care le va avea copilul. Faptul că întreabă acest lucru înseamnă că trebuie să găsiți un mod mai potrivit de exprimare și să remediați eventualele neînțelegeri pe care cel mic, în mod evident, le-a remarcat. Îi poți explica în acest moment că și oamenii care se iubesc au neînțelegeri, dar că veți încerca mereu să vă respectați reciproc. Nu uita să îți asiguri copilul, dacă nu este cazul, că nu vei divorța. În cazul în care chiar divorțați, trebuie să îi explicați împreună cum vor decurge lucrurile, inclusiv unde va trăi fiecare și, mai ales, să subliniați că nu este vina sa. Cei mici au de cele mai multe ori tendința să se învinovățească.
Citește și: 3 replici ale copilului tau, care te pun pe ganduri ca parinte
Opinia specialistului
Doamna psiholog Cristina Dimitrescu, pe care o puteți contact la numărul de telefon 0722-222-221 http://newpsychology.ro/, a avut amabilitatea de a ne completa lista cu următoarele informații:
Întrebări cu răspuns...real
Mami/tati, când mă fac mare vrei să te căsătorești cu mine?
Cum se fac copiii?
Cand plouă Dumnezeu plânge?
Ce înseamnă moarte?
Nu-mi place de frățiorul/surioara mea, poți să-l duci de unde l-ai adus?
Sunt doar câteva dintre întrebarile "capcană" ale copiilor noștri. Cum le răspundem? Cu sinceritate și în limbaj adaptat nivelului de cunoaștere al fiecăruia în parte. Oricât de pregătit te crezi, cu siguranță că fiecare întrebare de acest gen te va lua prin surprindere. Primul impuls este să îi răspunzi "încă nu poți să înțelegi, o să-ți explic când vei fi mare". Cred că este foarte important să putem răspunde pe loc la întrebările copiilor, dar, pe de altă parte, putem să și cerem răgaz pentru a veni cu un răspuns potrivit înțelegerii lui. În acest articol voi da câteva sugestii de răspuns, care sper să vă pregătească mai bine în vederea trecerii cu bine peste aceste momente.
5. Mami/tati, când mă fac mare vrei să te căsătorești cu mine?
Teoria psihanalitică a lui Freud vorbește despre complexul Oedip, care simbolizează legătura erotică inconștientă cu părintele de sex opus și rivalitatea față de părintele de același sex, care se dezvoltă încă din copilărie și poate crea sentimente de teamă și vinovăție în cadrul unei stări nevrotice. Nu cred că există copil care să nu-și fi dorit să se căsătorească cu părintele de sex opus. Sentimentul de iubire față de părinte reprezintă puritatea, dorința de o comuniune mai strânsă cu acesta; uneori, copilul se poate vedea ca salvator al mamei în cazul unei relații abuzive între părinți.
Lăsând teoria la o parte, putem explica copilului că mami și tati se iubesc foarte mult și că au forrmat o familie, iar cu siguranță va veni momentul în care și el/ea va cunoaște persoana potrivită pentru a face același lucru. Sfat: pentru a nu dezvolta și alte tulburări copilului nu dormiți cu el în pat, respectați intimitatea cuplului și dreptul copilului la o viață independentă!
6. Cum se fac copiii?
În ziua de azi, când informația este atât de accesibilă pe internet, nu cred că mai este cazul să începem să mai povestim despre "albinuțe și polenizare" sau despre "barza" care aduce copiii la ușa casei.
Cu siguranță că explicația trebuie să fie adaptată vârstei, dar chiar când copilul este mic îi putem explica cum că, din dragostea părinților unul față de celălalt, a crescut dorința de a avea un copil împreună și așa s-a născut el. Și cât de fericiți sunteți că îl aveți!
7. Când plouă Dumnezeu plânge?
Poate ar fi momentul să începi să înveți mai multe despre fenomenele naturii, chiar dacă lumea magică în care trăiește copilul tău îl face să se gândească la ploaie ca la un moment de tristețe.
Putem să accentuăm binefacerile ploii pentru natură, arătându-i cum și floarea din ghiveciul de la fereastră crește tot cu apa pe care i-o pui în fiecare zi. Poți transforma această întrebare într-o lecție de viață, explicându-i cum poate un vis să prindă viață în momentul în care îl alimentezi cu gânduri bune, ești concentrat pe ceea ce-ți propui și ești fericit când te gândești cum te vei simți atunci când ți l-ai îndeplinit.
8. Ce înseamnă moarte?
Poate că a sosit momentul să îi povestiți despre ciclul vieții, despre etapele evoluției noastre pe pământ și despre momentul în care trebuie să știe despre ritualurile pe care le avem noi, ca popor, legate de această temă. Ne putem ajuta de exemple pe care poate le-a întâlnit deja, moartea unui animal sau chiar și de caracteristicile anului calendaristic.
9. Nu-mi place de frățiorul/surioara mea, poți să-l duci de unde l-ai adus?
Această întrebare apare frecvent în momentul în care familia se mărește și implicit în centrul atenției se află cel mai nou membru al acesteia. Este timpul să învățăm să ne dozăm energia, timpul și dragostea, astfel încât niciunul dintre copii să nu se simtă nedreptățit. Da, este greu, știu că am trecut prin asta. Pe de-o parte putem să îl implicăm pe cel mare cerând asistență din când în când, pe de altă parte este momentul în care tatăl sau bunicii se pot implica mai activ în viața acestuia.
Sigur că legătura cu mama nu trebuie întreruptă, dar dacă va avea și preocupări de copil mai mare va fi mai puțin frustrat când aceasta nu îi va acorda foarte mare atenție.
După cum vedeți, există variante de răspuns adaptabile vârstei și nivelului de înțelegere al fiecărui copil. Nu vă temeți în a amâna răspunsul la întrebare până o să găsiți explicația cea mai bună. Nu uitați să reveniți cu răspunsul, nu lăsați întrebări fără răspuns pentru că s-ar putea să apară o explicație, din altă parte, nefiltrată, pe care să nu o agreați.
Mulțumim doamnei Cristina Dimitrescu pentru ajutorul acorat în realizarea articolului.
Surse:
www.parents.com; developingminds.net.au; www.netmums.com