In incercarea de a te ajuta sa descifrezi cat mai usor desenele micutului tau, vom incepe cu interpretarea culorilor, acestea exprimand starea de spirit a acestuia.
Simbolistica culorilor
albastrul - calm, are nevoie de timp, usor adaptabil;
galben - vesel, sociabil, dar dependent;
verde - punctul de echilibru, traieste intens;
maro - regresie, dificultati de adaptare, apare de obicei ca o dorinta puternica de a se simti bine fizic, la copii cu boli mai grave in timp indelungat;
violet - nelinistit, anxios, dificultati de adaptare;
negrul - revoltat, contrariat, rebel, cu dorinta de confruntare, perioada de negare;
curcubeu - echilibrati, sociabili, comunicativi.
|
Modul in care foloseste culorile poate arata un copil introvertit, adica timid - cand foloseste doar doua sau trei culori, ori un copil extrovertit, adica deschis, sociabil - cand foloseste culori calde si diversificate.
Studiile au aratat ca exista cateva elemente caracteristice tuturor desenelor copiilor de pana la 7 anisori si tocmai pe acestea vom incerca sa le analizam si sa le interpretam.
Propria casa
Prin analiza desenului ce reprezinta casa copilului poti afla detalii despre relatia acestuia cu parintii sau, despre nivelul sau de viata precum si despre rolul sau in familie.
Astfel, desenul unei case mare, spatioase, eventual cu etaj, dezvaluie un caracter puternic, o latura creativa dezvoltata. Deoarece acesti copii au de cele mai multe ori o situatie financiara buna ori sunt extrem de protejati de familie, ei au frecvent probleme cand se lovesc de realitate, in special la scoala si se plictisesc repede.
Daca cel mic alege sa deseneze o casa cu usile si feresterele larg deschise, inseamna ca este un copil prietenos, sociabil, extrovertit, care isi face usor prieteni, iubeste viata si mediul exterior.
Daca, din contra, usa este incuiata cu un lacat, copilul poate avea dificultati de comunicare cu ceilalti, iar daca foloseste gratii la geamuri, inseamna ca voi, parintii, sunteti excesiv de protectori. In cazul in care deseneaza doua usi este semn ca exist un conflict puternic intre parinti sau persoane care locuiesc in acea casa.
De asemenea, daca cel mic deseneaza cos de fum, inseamna ca sunteti o familie primitoare si ca el se simte iubit si adora ca sunteti uniti.
|
Copacul
Atunci cand deseneaza un copac, copilul se proiecteaza, practic, pe sine. Atunci cand privesti acest desen pentru a-l interpreta trebuie sa ai in vedere trei aspecte importante si anume radacina, trunchiul si ramurile, coroana.
Radacina: cu cat este mai groasa si mai ramificata, cu atat copilul manifesta o agresivitate ce se poate manifesta sau, din contra, este inhibata.
Trunchiul: cu cat suprafata trunchiului este mai lina, mai curata, cu atat si copilul este mai energic, mai fericit si implinit si se poate adapta usor oricarui grup ori situatii.
Ramurile: cu cat sunt mai bine modelate, cu atat mintea copilului este mai flexibila, distributiva. Daca, din contra, si in jurul varstei de 12 ani, crengile sunt sudate de trunchi ca si cum ar fi lipite, ar trebui sa iti pui semne de intrebare cu privire la dezvoltarea sa mentala.
Coroana: semnifica relatiile cu exteriorul. Daca cel mic alege sa foloseasca coroana inchisa, atunci copilul este destul de retras, are relatii timide cu persoanele din jur, nu doreste sa comunice, sa lege prietenii. El prefera sa isi inchida spatiul de acces, considerand ca in acest fel se va proteja de cei din jur.
In schimb, coroana deschisa dezvaluie un copil dornic de comunicare si de relationare, care iubeste sa fie inconjurat de copii de aceeasi varsta si nu numai. Barierele sunt aproape inexistente.
Unii copii deseneaza fructe, frunze, acestea fiind un simbol al vioiciunii, al fanteziei, al creativitatii. Acestia sunt vorbareti, jucausi, increzatori si atasati de tot ceea ce fac si de tot ceea ce ii inconjoara.
De asemenea, foarte importanta este si pozitia pe care o ocupa copacul in cadrul desenului. Astfel, daca arborele este asezat in partea stanga a foii, atunci copilul este mai atasat de mama, dar si de trecut. Daca, din contra, copacul este situat in partea dreapta, copilul este inclinat spre tata, dar si spre viitor.
FamiliaAnaliza acestui desen trebuie privita din perspectiva sentimentelor copilului fata de fiecare dintre membrii familiei. Astfel, daca cel mic se deseneaza alaturi de ambii parinti, intre ei mai exact, inseamna ca el simte iubire si sprijin din partea amandurora. Daca se deseneaza in apropierea unuia dintre parinti, atunci el se simte mai atasat de acesta. De asemenea, marimea persoanelor din desen denota importanta pe care acesta le-o atribuie, cu cat personajul este mai mare, cu atat pozitia pe care o ocupa in ochii copilului este superioara. |
Cand semnele de alarma cer un specialist
Atunci cand vezi ca desenele copilului contin elemente anormale, precum extremitati ascutite, hasurate, incordare si ingrosare a unor parti din desen, atunci ar fi cazul sa apelezi la un psiholog pentru a te ajuta in descifrare.