Dezvolta un mediu cat mai prietenos in familie
In functie de mediul si de relatiile care se "stabilesc" in familie, copilul va simti ce "se cade" sa spuna si ce ar trebui sa ascunda. Daca vede in familie ca membrii isi rezolva amiabil conflictele, ca fiecare exprima ceea ce simte, fie placut fie mai putin placut, atunci isi va dezvolta si el o personalitate deschisa si isi va manifesta sanatos sentimentele. Daca ai facut si ai asta in familia ta, atunci probabil ca ai asistat deja la discutii destul de profunde cu copilul tau, in care acesta isi exprima durerea.
Povesteste-i despre tine
Chiar daca unii parinti au o relatie deschisa cu copiii lor, putini sunt aceia care au curajul sa le povesteasca copiilor lor povestea vietii lor sau macar ceva din ea... Putini parinti inteleg cat de important este sa le vorbeasca si despre sentimente ca manie, anxietate, singuratate, frustrare, gelozie, care sunt tot niste manifestari ale durerii.
Cel mai bun mod in care poti face asta este sa ii povestesti copilului cateva intamplari din viata ta in care te-ai simtit manioasa, singura sau frustrata, cum ai reactionat si ce-ai invatat din situatia respectiva. Astfel copilul tau va invata ca nu este "rau" sa fii manios, anxios sau singur, si ca este important CE FACI ATUNCI CAND TE SIMTI ASA!
Fii cu el "si la bine si la rau"
O relatie deschisa intre tine si copil presupune sa discutati cam despre orice. Nu lasa ca "ceilalti" colegi, profesori, vecini, sa ii devina ei cei mai buni prieteni! Arata-te deschisa si cand are ceva pozitiv de impartasit dar si atunci cand il vezi ca se straduieste sa afiseze un zambet larg pe fata ca sa acopere cine stie ce suparare...
Ascultarea poate fi terapeutica
Nu-i raspunde niciodata: "N-ar trebui sa simti asa", "O sa treaca", " Nu mai plange!"sau "N-ai niciun motiv sa iti fie frica!" Pentru ca pentru copil NU CONTEAZA CA O SA TREACA CANDVA PENTRU CA CEEA CE SIMTE ESTE REAL SI SE INTAMPLA ACUM, CU UN MOTIV!
Mai degraba incurajeaza-l sa se destainuie, daca nu vrea tie, macar unui alt membru al familiei. Simpla atitudine de a asculta pe cineva care sufera poate avea efect terapeutic.
Chiar daca sunteti in familie, nu e "obligatoriu" ca fiecare membru sa il iubeasca, respecte si sa aiba incredere in celalalt. Aceasta pretentie este absurda. O relatie adevarata intre doi oameni, indiferent daca sunt rude sau nu, trebuie construita, de la inceput, treptat. Pentru ca tu esti adultul, tu esti cea care trebuie sa aiba initiativa de a discuta, impartasi, comenta. Vorbiti despre orice, si asculta-l cand iti vorbeste despre... orice.
Chiar daca problema lui ti se pare "un fleac", gandeste-te ca pentru el si PENTRU VIATA LUI este foarte importanta, asa cum ar fi de exemplu pentru tine o marire de salariu. Intreaba-l des daca vrea sa discutati despre asta, cum se simte in legatura cu ce s-a intamplat, cu persoanele care l-au ranit, ce ar vrea sa faca in legatura cu ce s-a intamplat. Acest gen de discutii ii apropie cel mai mult pe membrii familiei si ajuta la intarirea relatiilor. Astfel se construieste increderea care va dura toata viata.
Mania se poate manifesta sanatos
Lasa-l, chiar, sa isi descarce furia, sa tipe, sa planga, mai ales daca este baiat. Psihologii spun ca baietii sunt mai predispusi spre manie si fetele spre anxietate. E mult mai sanatos asa decat sa pastreze in el ura fata de o anumita persoana, si sa ajunga astfel, sa adune mereu resentimente in el. Sentimentele negative pot iesi abia mai tarziu la suprafata sub forma de abuzuri, fata de el sau alte persoane, prin vicii siobiceiuri nesanatoase.
In fata unui om care isi exprima durerea, nu exista reactia sau raspunsul perfect. Nu vei putea asadar sa ii dai sfaul cel mai bun intotdeauna si poate ca nici nu exista acest sfat perfect. Ceea ce trebuie sa simta copilul este ca exista cineva care il va asculta si ii va arata dragoste neconditionata orice i s-ar intampla. Astfel el va primi mesajul ca este bine sa simta orice, si ca viata presupune si sentimente negative, adica durere.