Când se joacă cu alți prichindei, cei mici dezvoltă abilități care vor rămâne cu ei toată viața. În mod natural, copiii mici sunt egocentrici. Astfel că, atunci când merg la grădiniță ori la creșă, reușesc să depășească această etapă în care totul este despre ei. Copiii devin empatici, recunosc semnele tristeții, supărării ori fericirii la colegii și prietenii lor și învață cum să socializeze și să interacționeze cu ei. Ulterior, cei mici vor folosi abilitățile dezvoltate din interacțiunea cu alți copii acasă, cu părinții, frații, rudele sau chiar animalele de companie.
Totodată, educația preșcolară îi ajută pe cei mici să învețe ce înseamnă disciplina și consecvența comportamentală. Pe măsură ce identifică indicii sociale, învață ce atitudini sau reacții sunt adecvate și care nu.
Motive pentru care socializarea și joaca sunt importante pentru dezvoltarea copiilor
Una dintre cele mai simple și eficiente modalități prin care copiii învață este joacă. Fiecare activitate contribuie la dezvoltarea creierului, precum și la formarea unor abilități sociale și emoționale. Jocurile în echipă îi ajută să învețe ce înseamnă solidaritatea și activitățile colective. Fotbalul este unul dintre cele mai practicate jocuri în copilărie și are un rol semnificativ în dezvoltarea fizică a copiilor. Totodată, cei mici își descoperă abilitățile analitice, necesare pentru a pricepe și a se concentra asupra strategiei jocului. De aceea, părinții nu trebuie să ezite să cumpere echipamente fotbal copii adecvate vârstei lor și să îi încurajeze să se joace cu alți prichindei, pentru a învăța ce înseamnă munca în echipă. Detalii aici!
Pe de altă parte, socializarea și joaca îi determină pe cei mici să aibă încredere în oamenii din jurul lor. Astfel, nu vor mai fi anxioși când părinții nu sunt în jurul lor. Abilitățile sociale pot fi învățate și dezvoltate. Cu cât cei mici au mai multe oportunități de a dezvolta aceste abilități, cu atât mai confortabili și încrezători se vor simți în a construi relații cu alții.
Interacțiunile cu ceilalți prichindei îi ajută, totodată, să dezvolte legături de prietenie și conexiuni emoționale, obiceiuri pe care le vor replica, fără mari probleme, și mai târziu în viață. Încă de la naștere, copiii trebuie să aibă sentimentul de apartenență și să se simtă în siguranță. Aceste sentimente inițiale îi vor ajuta ulterior să se simtă confortabil în a forma legături pozitive de prietenie.
Un alt motiv extrem de important pentru care copiii trebuie încurajați să interacționeze cu persoanele din jur, fie ele de aceeași vârstă, fie de vârstă adultă, este că astfel învață ce înseamnă acceptarea. Drept urmare, dacă interacționează cu copii care au abilități diferite de ale lor sau au anumite dizabilități, cei mici învață să îi privească pe toți în același fel. Învață, totodată, să accepte să se joace cu toți ceilalți, iar ajutorarea altor persoane și includerea lor în activități devine o parte naturală a vieții lor.
Copiii au nevoie de joacă și de socializare pentru a se dezvolta atât din punct de vedere psihic și emoțional, cât și fizic, de aceea este vital ca părinții să îi încurajeze să interacționeze cu ceilalți.
Sursă foto: David Tadevosian/ Shutterstock