Cuvintele sunt energie și putere. Au capacitatea de a ajuta, de a vindeca, de a răni, de a face rău sau de a umili. Cuvintele pe care le alegem și modul în care le folosim îi pot edifica pe alții sau îi pot dărâma; pot uni sau destrăma o legătură, o relație, o comunitate. Deci, cum îi influențează cuvintele noastre pe ceilalți și cum le putem alege cu înțelepciune?
Vorbele grele ne lovesc, atât pe noi, cât și pe cei dragi!
Întâi de toate, trebuie să fim conștienți de faptul că ale noastre cuvinte au sens pentru cei din jur. Una dintre cele mai mari greșeli pe care o putem face este să credem că vorbele noastre nu au nicio valoare pentru interlocutorii noștri. Să ne gândim doar la copilul din clasă căruia profesorul îi spune că nu va fi niciodată un elev la fel de bun că sora lui mai mare. Acest comentariu, care ar putea să nu însemne nimic pentru profesor, va fi mereu ținut minte de copil. În contrast, să ne gândim la copilul a cărui profesoară îi spune cât de mult crede în el.
Chiar și un simplu comentariu poate avea un impact semnificativ asupra unui individ, pentru totdeauna. Pentru că vorbele noastre nu sunt doar pentru astăzi; ele sunt pentru fiecare zi de după ziua de azi.
Cuvintele au o putere pe care, de cele mai multe ori, nu o conștientizăm!
Nu obișnuim să acordăm mereu atenție modului în care folosim anumite cuvinte și nici impactului pe care acestea îl pot avea asupra celorlalți, dar și asupra propriei noastre vieți. Cuvintele grele ne pot afecta mai mult decât ne imaginăm, iar vindecarea începe numai după ce înțelegem că răspunsul corect pentru ură este bunătatea, o lecție pe care este necesar să le-o predăm și copiilor noștri, care inevitabil se vor „lovi”, pe parcursul vieții, de cuvinte dure din partea celorlalți.
Nu putem să îi însoțim permanent pe micuții noștri în toate locurile în care aceștia trebuie sau vor să meargă și nici nu putem controla comportamentul sau vorbele pe care cei din jur le rostesc. Putem doar să îi învățăm pe copiii noștri cum să facă față acestor situații și cum să răspundă vorbelor grele - cu BUNĂTATE.
Iar bunătatea, din fericire, poate fi dobândită și se învață, în primul rând, acasă! Copiii sunt ca niște bureți. Ei „absorb” tot ce văd în jurul lor și copiază deseori comportamentul părinților, ceea ce înseamnă că ne revine respinsabilitatea de a-i învață despre bunătate prin puterea exemplului. Transmite-le celor din jur gânduri bune, spune povești despre bunătate, zâmbește mai des și fă-le complimente celorlalți.
De fiecare dată când ai ocazia, întoarce cuvintele grele cu un pic de blândețe!
Acesta este și mesajul celei mai recente campanii lansată de firma de curierat Sameday, care ne invită să facem RETUR la „hate” cu „love” și să transformăm cuvintele grele pe care le primim, în mediul digital sau în realitate, în mesaje de iubire, compasiune!
Îndemnul campaniei lansate de Sameday este de a întoarce cuvintele grele cu un pic de blândețe pentru că vorbele și faptele noastre lasă urme asupra interlocutorilor, dar mai ales asupra tinerelor generatii.
Îți lansăm aceeași invitație ca firma de curierat: Răspunde și tu cu blândețe! Dacă noi nu te-am convins, cu siguranță clipul de mai jos, în care un copil în întreabă pe tatăl lui (curier) de ce vorbește lumea așa urât cu el:
Uneori, vorbele grele ne lovesc, atât pe noi, cât și pe cei dragi. Când se întâmplă asta, respiră adânc și cu blândețe oferă retur la „hate” cu „love”!
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com/SamedayRomania