Legătura dintre iubirea de mamă și creierul copilului
Cu cât ne iubim mai mult copiii, cu cât îi luăm în brațe, îi sărutăm și rădem alături de ei, cu atât mai mare va fi creierul lor. Totul pare să indice că creierul uman a fost conceput să primească iubire și are nevoie de ea la fel de mult cum are de noi stimuli. Astfel, atunci când un copil este iubit în primii ani de viață va dezvolta un hipocamp mai mare, o regiune din creier importantă pentru învățare, memorare (formarea de noi amintiri) și răspunsuri la stres (dar și o parte din sistemul limbic, ajutând la reglarea emoțiilor), conform unui nou studiu publicat online în data de 30 ianuarie 2012 în Revista Procedurilor Academiei Naționale de Științe.
Cercetările anterioare pe animale au demonstrat că un sprijin matern timpuriu dispune de un impact pozitiv asupra dezvoltării hipocampului șobolanilor, producția de celule cerebrale și abilitatea de a face față stresului. Pe de altă parte, studiile care au implicat copii umani au descoperit o conexiune între experiențele sociale timpurii și volumul amigdalei, care ajută la reglarea procesării și memorării reacțiilor emoționale. Mai multe studii au descoperit de asemenea că acei copii care au fost crescuți într-un mediu iubitor s-au descurcat mai bine în școală și au fost mai dezvoltați emoțional comparativ cu semenii lor care nu au fost iubiți, chiar dacă mamele acestora din urmă au devenit mai iubitoare când copiii au crescut.
Testele imagistice au relevat că iubirea de mamă afectează în mod fizic volumul hipocampului copilului său. Astfel, acei copii care au avut mame iubiroare au prezentat un volum cu 10% mai mare al acestei regiuni din creier comparativ cu copiii mamelor mai puțin iubitoare. Studiul indică o legătură între un hipocamp mai mare și memorie mai bună.
Dr. Joan Luby, cercetător principal al studiului și psihiatru în cadrul Școlii de Medicină a Universității Washingtion subliniază că “putem pune acum cu încredere că mediul psiho-social are un impact material asupra modului în care se dezvoltă creierul uman. Susție de asemenea ideea că iubirea copiilor de la o vârstă fragedă le influențează în mod pozitiv dezvoltarea. Credem că această constatare se datorează unei plasticități mai mari pe care o are creierul când copiii sunt de vârstă mică, ceea ce înseamnă că există o influență mai mare a experiențelor din prima parte a vieții asupra sa. Este important astfel ca cei mici să primească sprijin și iubire în acești primi ani de viață.“
Studiu despre iubirea de mamă
Această cercetare face parte dintr-un proiect încă nefinalizat care urmărește dezvoltarea copiilor cu un debut timpuriu al depresiei. În acest sens, Dr.Luby și colegii săi au evaluat sprijinul matern pe care l-au primit în așa-numita “sarcină de așteptare” copiii cu vârste 3-6 ani și cu simptome de depresie sau alte tulburări psihiatrice și fără probleme de sănătate.
Cum au procedat exact? Oamenii de știință au introdus mama și copilul într-o încăpere alături de un cadou ambalat în mod atrăgător și un chestionar pe care mama a trebuit să îl completeze. Copiilor li s-a spus că nu pot deschide cadoul decât după 5 minute, când mamele lor finalizat de completat chestionarul. Un grup de psihiatri, care nu știa nimic despre sănătatea copiilor sau temperamentele părinților, a evaluat cantitatea de sprijin pe care mamele au oferit-o copiilor.
De exemplu, o mamă care a dat dovadă de susținere, și-a consolat copilul, explicându-i că acesta a avut doar câteva minute de așteptat și că înțelege că situația este frustrantă. Cele mai iubitoare mame au fost apropiate de copii și empatice, încercând să îi liniștească și să le explice situația. În schimb, cele care au fost distante emoțional, în unele cazuri chiar au ajuns să forțeze copiii să aștepte sau au dat dovadă de indiferență. Această sarcină recapitulează modul în care decurge viața de zi cu zi, ajutând astfel cercetătorii să înțeleagă cât de mult sprijin primește copilul respectiv acasă.
Cu 4 ani mai târziu cercetătorii au efectuat teste imagistice de rezonanță magnetică (RMN) unui număr de 92 de copii care au efectuat sarcina de așteptare. Comparând copiii care au beneficiat de suport matern ridicat cu cei care au beneficiat de suport matern redus, aceștia din urmă au avut un volum al hipocampului cu 9.2% mai mic. Copiii deprimați care au primit un suport ridicat sau redus, au prezentat un volum cu 6.0 și 10.6% mai mic. Deși 95% dintre părinții implicați în studiu erau mame biologice, cercetătorii susțin că efectele pe care le are iubirea asupra creierului par să fie la fel pentru orice persoană care poartă de grijă copilului.
Oamenii de știință au descoperit că dezvoltarea hipocampului a fost asociată cu o funcționare emoțională mai sănătoasă când copiii au intrat în adolescență. Atunci când iubirea parentală a debutat mai târziu în copilărie, un astfel de sprijin nu a oferit aceleași beneficii în dezvoltarea creierului.
Echipa de cercetare va continua să urmărească copiii pe măsură ce cresc și intenționează să observe cum alte regiuni din creier sunt afectate de iubirea părintească în timpul anilor preșcolari. Dr. Luby a declarat că “este clar acum faptul că iubirea unui părinte nu este doar benefică pentru dezvoltarea copilului, dar schimbă de fapt în mod fizic creierul acestuia.” Atunci când un copil se simte iubit și protejat va stabili o legătură sigură cu părintele său, care îi va permite să dezvolte instrumentele necesare pentru a face față provocărilor vieții.
Surse: www.firstfivenebraska.org,www.livescience.com, https://psychology-spot.com