Un număr impresionant de studii asupra copiilor arată că același lucru se întâmplă și în rândul oamenilor - micuții îngrijiți și iubiți încă de la cele mai fragede vârste vor dezvolta abilitatea de a se descurca mult mai bine la școală și vor avea parte de o maturitate emoțională foarte bine dezvoltată, comparativ cu piticii care nu au crescut în aceleași condiții.
Imagistica obținută în urma analizei creierului demonstrează faptul că iubirea unei mame acționează asupra volumului creierului copilului, dezvoltându-l cu până la 10% mai mult față de copiii ale căror mame nu au fost la fel de iubitoare și grijulii.
„Acum putem afirma cu încredere faptul că mediul psihosocial are un impact material puternic asupra modalității de dezvoltare a creierului uman." declară Dr. Joan Luby, cercetătorul principal al acestui studiu.
Studiul de față face parte dintr-o serie de cercetări care contribuie la combaterea depresiei timpurii, în rândul celor micuți.
Studiul a constat în urmărirea mai multor mămici aflate de micuții lor, într-o cameră, cu un cadou. Instructajul a fost simplu: copiii nu au voie să deschidă cadoul până când nu vor termina mămicile de completat un chestionar.
Urmărite de psihologi care nu cunoșteau istoricul de viață al acestora, au fost evaluate pentru susținerea pe care le-o ofereau copiilor și încurajările cu care îi ajutau să nu deschidă cadoul. 4 ani mai târziu, rezutatele adunate în urma analizelor (observația din cadrul studiului + măsurarea rezonanței magnetice) au pus bazele acestui studiu și au scos la iveală următoarea concluzie: mămicile care își suțin copiii cu iubire cresc semnificativ volumul creierului celor mici.
Surse: livescience.com, eurekalert.org, psychologytoday.com