Adulții de care are nevoie copilul tău în copilăria lui

Adulții de care are nevoie copilul tău în copilăria lui

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe drumul complex al dezvoltării sale, copilul trebuie să ne aibă alături pe noi, cei mari. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, copiii au tot felul de nevoi psihologice, pe care și le pot însă îndeplini dacă au alături adulți care, cu dragoste, răbdare și devotament, le vor trasa trasa calea spre o viață de adult cât mai împlinită.

Care sunt nevoile psihologice ale copilului

Pentru ca al nostru copil să aibă parte de o creștere sănătoasă, are nevoie să beneficieze și de satisfacerea unor nevoi psihologice. Iată-le pe cele mai importante:

Nevoia de a avea dragoste necondiționată

Suportul emoțional și dragostea oferită în cadrul unei familii sunt esențiale în dezvoltarea copilului.
Ca părinți, este necesar să-i demonstrăm copilului dragostea noastră, o dragoste necondiționată, ce nu depinde de realizările sale. Trebuie să ne înconjurăm mereu copiii de dragoste și afecțiune, arătându-le că acasă pot găsi sprijinul și înțelegerea noastră, indiferent de ceea ce se întâmplă.

Nevoia de atenție

În condițiile în care copiilor le place să fie în atenția noastră, trebuie să ne străduim să nu-i ignorăm . Dacă vom proceda așa, este foarte posibil ca ei să aibă tot felul de comportamente negative, tocmai pentru a ne atrage atenția.

Nevoia de a fi acceptat

Înainte de a fi acceptat într-un grup, un copil are nevoie să fie acceptat de familie și în primul rând de părinți.
Un copil va fi fericit când se va simți acceptat necondiționat de către părinți, fără ca aceștia să aștepte neapărat ceva special din partea sa.

Nevoia de a fi respectat

Când un copil nu este respectat, atunci va avea și o stimă de sine scăzută și se va simți neajutorat și nesigur.
Dimpotrivă, când copilului i se arată respect, în special din partea părinților, el va avea încredere în sine.
Nu ezitați să vă lăudați copiii în momentele potrivite, astfel încât să le demonstrați respectul, dragostea și încrederea voastră!

Nevoia de a avea succes, de a avea realizări

Pe măsură ce cresc, micuții noștri au nevoie să simtă că sunt capabili să realizeze diverse lucruri. Îndeplinirea acestei nevoi psihologice îi va stimula să învețe și să aibă încredere în forțele lor.
Ca părinți, este de datoria noastră să ne încurajăm permanent copiii, să-i susținem și să-i îndrumăm pe drumul cunoașterii, astfel încât să ajungă să se bucure de tot felul de realizări.

Nevoia de prietenie

Și aceasta face parte dintre cele mai importante nevoi psihologice ale copilului.
În condițiile în care firesc și recomandat ca un copil să fie înconjurat de prieteni, adulții din jurul său trebuie să-l încurajeze să socializeze și să-i demonstreze importanța prieteniei.

Adulții de care nevoie copilul pe durata copilăriei

Toate nevoile psihologice menționate mai sus vor fi îndeplinite mai ușor cu ajutorul adulților de care un copil are mare nevoie.

Mama

Mamele au un rol decisiv în ceea ce va deveni un copil, implicarea lor fiind esențială în dezvoltarea armonioasă a copilului.
În primul rând, mama este primul model al unui copil. Astfel, încă din primele zile de viață, copilul interacționează cu mama sa, aceasta îl va învăța primele lucruri din viață, va fi prima sa prietenă.
Mama ne învață valorile morale, cum să ne comportăm cu ceilalți, ne creează primul mediu în care vom învăța , în care ne vom juca și în care vom crește.
În al doilea rând, mama este prima care-și va disciplina copilul. Ea trebuie să-i transmită copilului acele comportamente dezirabile, să-i spună ce alegeri sunt bune și care nu, să-i arate cum să se raporteze la ceilalți etc. Desigur, să-l înveți pe un copil să fie disciplinat nu este întotdeauna ușor, dar ca mamă trebuie să te străduiești să-i impui copilului și niște limite, să-i precizezi care sunt consecințele pentru încălcarea unor norme de comportament, să fii consistentă în atitudinile tale și să știi să-l lauzi în momentele potrivite.
De asemenea, este nevoie ca mamele să-și asigure cu copiii lor legături puternice, demonstrându-și atașamentul față de ei. În caz contrar, sunt de părere psihologii, este posibil ca micuții să se confrunte cu tulburări de dezvoltare psihică și fizică.
Nu în ultimul rând, mamele trebuie să stea cât mai mult alături de copiii lor. Marea provocare a mamelor din zilele noastre este să împace obligațiile profesionale cu viața de familie. Cu toate acestea, este de datoria noastră să găsim timp pentru familia noastră, pentru copiii noștri.
Experții ne recomandă să petrecem timp de calitate cu copiii noștri, în sensul în care să le asigurăm nu numai momente de tandrețe, de bună-dispoziție, ci și ocazia să învețe lucruri noi.
În plus, mamele sunt cele ce pot aduna întreaga familie în jurul mesei, ce pot discuta ca nimeni altele cu copiii ce s-a întâmplat în ziua respectivă, să-i asculte, să-i încurajeze și să le dea sfaturi.
În concluzie, o relație sănătoasă dintre mamă-copil poate veni în întâmpinarea tuturor nevoilor psihologice ale acestuia, punându-i nu numai bazele educației, ci și a trăsăturilor de personalitate ce-l vor defini ca adult.

Mama ce isi tine baietelul in brate

Tatăl

Psihologii ne atrag atenția asupra următorului fapt: mama și tatăl au roluri unice și complementare într-o casă. Dacă mamele sunt cele ce încurajează securitatea, afecțiunea și colaborarea, tații sunt cei ce încurajează competiția, independența și succesul.
În același timp, tații au un rol covârșitor și în disciplinarea copiilor, în condițiile în care sunt mai înclinați spre a le impune copiilor disciplina, spre a fi mai fermi, mai autoritari.
În ceea ce privește relația dintre tați și fii, s-a constatat că acești pot fi un adevărat model pentru copiii lor, ajutându-i să poată să-și construiască identitatea de gen și să-și exprime sentimentele.
Tații sunt cei ce le vor arăta fiilor cum să se comporte cu fetele și cu femeile, cum să-și dezvolte atitudini sănătoase față de acestea.
Pentru o fată, se spune că tatăl este prima iubire din viața ei. Datorită prezenței tatălui, o fată va simți să este iubită necondiționat de un bărbat, că se poate baza oricând pe el.
Tații trebuie să se străduiască să-și laude și să-și încurajeze fetele, să petreacă mult timp împreună, întrucât numai așa o fată se poate transforma într-o femeie încrezătoare în sine și independentă.
Cu alte cuvinte, și tații au un rol bază în îndeplinirea nevoilor psihologice ale copilului, iar prezența lor trebuie să fie o constantă în viața acestuia.

Tata ce se joaca cu fiica sa

Citește și: 9 reguli pe care fiecare tată de fată ar trebui să le urmeze

Bunicii

Și prezența bunicilor este demnă de luat în seamă în procesul de dezvoltare sănătoasă a unui copil, în condițiile în care-l poate ajuta să-și îndeplinească diverse nevoi psihologice.
Pe de o parte, bunicii vor contribui și ei la nevoia copilului de a avea parte de dragoste necondiționată și de a fi acceptat. Bunicii sunt bazele unei familii puternice, ei îl vor ajuta pe copil să-și construiască amintiri și legături.
Pe de altă parte, bunicii îi vor satisface unui copil nevoia de atenție, dar și de prietenie. Practic, de ce nu, și bunicii pot face parte dintre primii prieteni ai copilului tău, învățându-l să se joace, să împartă, să colaboreze cu cei din jur, să-i înțeleagă.
Totodată, alături de bunici copiii vor învăța să fie disciplinați, să respecte reguli, să aibă încredere în propriile forțe.
Nu în ultimul rând, bunicii îi pot ajuta pe copii și să-și satisfacă nevoia de a avea realizări. În contextul în care bunicii le pot transmite nepoților din experiența lor de viață, aceștia vor avea ocazia ca, în preajma lor, să învețe lucruri pe care poate nici nu le învăța la școală. Iar aceste lucruri le pot fi utile la un moment dat, ajutându-i să se bucure de succese.
Bunicii sunt cei care au „misiunea" de a ține familiile laolaltă, de a a avea grijă ca valorile să se transmită din generație în generație și își pot ajuta copiii și nepoții să învețe mereu lucruri noi.

Citește și: Bunicii si copiii: ghid de supravietuire

Educatorii

Începând cu educatoarea, învățătoarea și profesorii copiilor noștri, toți au roluri importante în evoluția lor.
De exemplu, educatoarea este cea care ne va învăța micuții să treacă peste anxietatea de separare, care îi va învăța cum să-și facă prieteni, dar și alte lucruri ce le vor fi utile în dezvoltarea cognitivă și emoțională.
Odată ajunși la școală, copiii noștri vor avea multe de învățat de la dascălii lor, despre care psihologii spun că trebuie să le ofere următoarele:
Educație
Cadrele didactice îi vor familiariza pe ai noștri copii cu respectarea regulilor, cu lucrul cu echipă, cu tot felul de valori și norme esențiale în formarea lor.
Dascălii nu le vor furniza copiilor nu numai informații de tot felul, ci le vor împărtăși și experiențe, putând deveni adevărate modele pentru ei.
Inspirație
Un dascăl bun va ști să-și inspire elevii, motivându-i și încurajându-i să-și construiască un drum. Astfel, cu timpul ei vor putea să aibă realizări remarcabile, chiar să-și pună bazele unei viitoare cariere.
Orientare
Dascălii trebuie să-i orienteze pe elevii lor pentru ca aceștia să-și valorifice pe deplin aptitudinile. În același timp, ei au datoria să-i asculte pe copii, să-i lase să-și exprime punctele de vedere și după aceea să-i direcționeze într-un anumit fel.
Educatorii din viața copilului tău au și ei roluri de necontestat în dezvoltarea lor, ajutându-i să-și împlinească nevoia de a fi acceptați, respectați, nevoia de a avea realizări, dar și nevoia de a avea prieteni.

Tu știai până acum cât de important este rolul adulților în satisfacerea nevoilor psihologice ale copilului?

Surse:
www.allaboutlivingwithlife.blogspot.ro; www.healthunits.com; www.healthguidance.org ;www.indianchild.com;
www.mentalhealthamerica.net; www.parents.com; www.parenting.com;www.teach.com

Surse poze:
www.facebook.com

 

Articolul urmator
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai rușinoase și stânjenitoare momente pe care și le amintesc adulții din copilăria lor, cauzate de părinți
    Cele mai rușinoase și stânjenitoare momente pe care și le amintesc adulții din copilăria lor, cauzate de părinți

    De cele mai multe ori, copiii sunt cei care îi fac pe părinți să se simtă stânjeniți și rușinați în anumite situații. Cu toate acestea, uneori, părinții...

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI
    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI

    Nevoile emoționale ale copiilor sunt mai presus decât cele financiare. Nicio jucărie, oricât ar fi de scumpă, nicio haină, oricât ar fi de costisitoare, nu poate...

    Fiica lui Eminem: confesiuni despre cum a fost copilăria ei ca fata celui mai celebru rapper
    Fiica lui Eminem: confesiuni despre cum a fost copilăria ei ca fata celui mai celebru rapper

    Eminem a obținut, de-a lungul carierei sale, 15 premii Grammy și a înregistrat, până acum, 10 albume de studio. Recent, fiica lui a început să devină tot mai...

    Părintele Vasile Ioana a făcut apel către credincioși, chiar de ziua lui, pentru a ajuta o familie în nevoie. „Le-a ars casa au nevoie de un acoperiș deasupra capului"
    Părintele Vasile Ioana a făcut apel către credincioși, chiar de ziua lui, pentru a ajuta o familie în nevoie. „Le-a ars casa au nevoie de un acoperiș deasupra capului"

    Toți oamenii de bine sunt îndemnați să facă o faptă bună și să ajute o familie aflată în mare nevoie. Părintele Vasile Ioana, deja celebru în spațiul mass-media...

    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria
    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria

    Unii copii știu cum este să se simtă în umbra fraților, însă atunci când se află „în competiție” cu un frate care a decedat, situația devine și...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    De ce am făcut 3 copii în mai puțin de 3 ani? Pentru că am vrut să le ofer copilăria pe care eu n-am avut-o
    De ce am făcut 3 copii în mai puțin de 3 ani? Pentru că am vrut să le ofer copilăria pe care eu n-am avut-o

    Când ești copil singur la părinți, pe măsură ce te maturizezi îți dai seama că ți-ai dori să ai mai mulți copii pentru ca aceștia să nu se simtă niciodată singuri...

    © 2024 Qbebe