Mama are un rol esențial asupra dezvoltării creierului copilului încă din perioada de alăptare- Concluziile unor studii
De-a lungul timpului, experții din lumea întreagă au încercat să arate că alăptarea bebelușilor nu le va aduce doar beneficii legate de dezvoltarea fizică, ci și de cea intelectuală. Iată câteva exemple de studii ce au arătat rolul mamei în dezvoltarea creierului bebelușului, prin prisma alăptării:
Un studiu ce datează din anul 2011 și a fost efectuat în Marea Britanie
Specialiștii din cadrul „Oxford University" și cei ai „Institute for Social and Economic Research" (din cadrul „Universității din Essex") au ajuns la concluzia că bebelușii care sunt alăptați de către mame vor beneficia de o dezvoltare cognitivă mai bună decât a celor hrăniți preponderent sau exclusiv cu lapte praf. De aceea, ei au obținut și rezultate mai bune la școală.
Pentru a-și susține mai mult punctul de vedere, cercetătorii britanici au reușit să scaneze creierul unor copii aflați în primele luni de viață. Încă de atunci s-au văzut diferențe între cei alăptați pe cale naturală și cei care nu primeau lapte matern.
Studiu din anul 2013, realizat de către „Brown University"
În anul menționat, această universitate (din SUA, din Rhode Island) a publicat în jurnalul „NeuroImage" studiul intitulat: „Alăptarea și rolul ei în dezvoltarea timpurie". Datorită acestuia, s-au putut constata diverse aspecte, ce ne vor face să ne convingem de rolul crescut al alăptării în dezvoltarea cognitivă a micuților noștri.
De exemplu, în urma analizării creierului (cu ajutorul unor aparate de RMN ultraperformante, fără zgomot) a 133 de copii cu vârsta între 10 luni și 4 ani (în timp ce aceștia dormeau. Copiii au fost născuți natural și proveneau din familii cu niveluri de trai similare), s-a observat că aspectul creierului celor ce au fost alăptați pe cale naturală (pentru cel puțin 3 luni) era diferit de al acelora ce nu primit deloc/aproape deloc lapte matern.
Diferențele se referă mai ales la teaca de mielină (aceasta învelește terminațiile de la nivelul sistemului nervos și are rolul de a accelera conducerea impulsului nervos), ce apărea ca fiind mai bine dezvoltată la cei ce au fost alăptați natural.
Cam la vârsta de 2 ani, creierul copiilor ce au primit lapte matern cel puțin 3 luni era mai bine dezvoltat în părțile esențiale decât aceia care au primit doar lapte praf sau o combinație dintre lapte matern și praf.
Acest fapt ne convinge că micuții ce primesc lapte matern au șansa să aibă partea creierului responsabilă cu limbajul, dar și cu dezvoltarea emoțională, mai dezvoltată cu 20-30% decât aceia ce nu beneficiat suficient de acest tip de lapte.
De asemenea, studiul a evidențiat și acest fapt: cu cât copiii au fost alăptați de către mame pentru mai mult timp, cu atât creierul lor s-a dezvoltat mai bine. De exemplu, creierul celor ce au fost alăptați până la 1 an era mai bine dezvoltat decât al acelora ce au fost alăptați doar în primele 6 luni de viață.
Din nou, imaginile surprinse la RMN au scos la iveală că funcționarea mai bună a creierului se lega atât de funcțiile cognitive, cât și de cele motorii. De pildă, testele efectuate pe copiii mai mari (de 3-4 ani) au arătat că aceia ce au primit mai mult timp lapte matern au înregistrat rezultate mai bune, atât din punct de vedere al limbajului, cât și al percepției vizuale sau motricității.
Studii recente menite să arate rolul covârșitor al afecțiunii mamei în dezvoltarea creierului copilului
Studiu realizat în SUA, în anul 2017 și apărut în luna ianuarie a acestui an
Dacă în anii trecuți cercetătorii au reușit să efectueze numai studii în laborator, pe șoareci, pentru a arăta impactul afecțiunii mamei în evoluția creierului copilului, anul trecut a adus în prim-plan și studii realizate datorită prezenței copiilor.
De exemplu, un studiu coordonat de către medicul psihiatru Joan Luby („Universitatea de Medicină" din St. Louis, SUA), a evidențiat în mod clar următorul lucru: copiii ce au parte, încă de la o vârstă fragedă, de afecțiunea mamei lor, vor avea hipocampusul mai dezvoltat decât al acelor ce nu prea au beneficiat de așa ceva.
Conform imaginilor provenite tot din RMN, hipocampusul (parte a creierului responsabilă cu memoria, învățarea și răspunsul la stres) micuților ce au avut mereu parte de dragostea mamei este cu 10% mai mare decât al acelor ce nu au avut un asemenea beneficiu.
Acest studiu a fost însă precedat de un altul, din 2013, ce a arătat că micuții care au fost mereu susținuți de o mamă ce le-a oferit dragostea ei erau mai puțin predispuși să dezvolte depresie de la o vârstă fragedă. Ca parte a acelui proiect, specialiștii coordonați de Joan Luby au măsurat nivelul de susținere maternă, pe parcursul unei sarcini, a mai multor copii (92 de copii, cu vârsta între 3 și 6 ani). Aceștia fie aveau simptome de depresie, fie aveau alte tulburări de ordin psihic, fie nu aveau nicio problemă în acest sens.
Sarcina pe care au primit-o copiii a fost următoarea: aflându-se în aceeași cameră cu mamele lor, aceștia trebuiau să aibă răbdare și să nu deschidă o cutie atrăgătoare de cadou până când mamele nu le umpleau cu diverse. Acest interval de așteptare dura 5 minute.
În urma analizării comportamentelor s-au observat următoarele: copiii care au avut alături o mamă afectuoasă, ce i-a susținut pe tot parcursul activității și a știut să-i consoleze, au avut răbdare să aștepte cele 5 minute, până când au putut să deschidă cutia.
Studiul a fost însă continuat pe parcursul anului trecut, când copiii au mai crescut. Înainte să primească aceeași sarcină ca în anul 2013, ei au fost supuși unui examen RMN. În urma acestuia s-a ajuns la următoarea concluzie: hipocampusul copiilor fără depresie, cu mame ce le arată afecțiune, era cu aproximativ 9,2% mai mare decât al acelora ce nu aveau depresie, dar nici nu primeau suficientă afecțiune și cu aproape 10,6% mai mare decât al acelora ce aveau și stări depresive și nici nu beneficiau de afecțiunea maternă.
Specialiștii americani au promis că vor continua studiul pentru a evidenția și mai mult faptul că influența afecțiunii materne asupra dezvoltării creierului este ridicată și pe măsură ce copiii înaintează în vârstă.
Citește și: Un studiu demonstrează că dacă îți îmbrățișezi copilul mai mult devine mai inteligent
Alt studiu din anul 2017, ce arată rolul mamei în dezvoltarea creierului copilului
Anul trecut, un studiu realizat în Canada a arătat importanța atingerilor afectuoase ale mamelor în dezvoltarea creierului micuților. Astfel, încă de când bebelușul poate fi receptiv la atingere (s-a ajuns la concluzia că fătul poate simți atingerea după primele 2 luni de sarcină), acesta va putea beneficia de o dezvoltare cognitivă mai bună dacă va avea parte de mângâierile de pe abdomen ale mamei. În plus, mângâierile îl vor ajuta să se simtă mai în siguranță când va explora mediul intrauterin.
Totodată, cercetătorii canadieni au confirmat și ei ceea ce studiile anterioare reușiseră să demonstreze: de fiecare dată când ne atingem afectuos copiii, noi conexiuni neuronale sunt stimulate să se dezvolte. Practic, atingerile mamei sunt pentru creier la fel de importante precum este hrană plină de nutrienți pentru dezvoltarea fizică, pentru creștere.
Nu în ultimul rând, specialiștii din Canada ne îndeamnă, pentru a contribui și mai mult la dezvoltarea creierului copiilor, să le oferim încă de mici posibilitatea unor activități precum următoarele:
• Să ne jucăm cât mai mult cu ei, timp în care să-i și atingem- Procedând așa, nu numai că legăturile dintre noi vor deveni mai strânse, dar copiii se vor simți iubit și se vor dezvolta mai armonios
• Să le facem bebelușilor masaj în mod regulat - Dintotdeauna, masajul a fost binevenit la bebeluși, ajutându-i să se simtă confortabil, să se liniștească. Mai mult, prin intermediul său le vom dovedi și mai mult afecțiunea noastră
• Este indicat să ne expunem copiii unor texturi diferite- Specialiștii spun că este ideal, pentru o bună dezvoltare senzorială și cognitivă, să-i expunem pe copii texturilor diferite încă din primele luni de viață
• Alege pentru copii jucării/activități care să-l ajute să descopere cât mai bine lumea din jur- În funcție de vârsta pe care o are, ai grijă să alegi pentru copilul tău jucării care să-l captiveze și cu ajutorul cărora să aibă mereu câte ceva de învățat. De asemenea, activitățile pe care acesta le va desfășura ar trebui să-i antreneze cât mai mult creierul.
Voi știați până acum de ce rolul mamei, în dezvoltarea creierului copiilor, este atât de important?
Citește și: Cum să ajuți creierul copilului să se dezvolte
Surse:
www.psychologytoday.com, www.livescience.com, www.simmom.in