Mensa este o societate exclusivistă care are 145 de mii de membri din 100 de țări. Fondată în Anglia în 1946 de Roland Berrill și Dr. Lance Ware, un om de știință și un avocat, Mensa admite ca membrii persoanele cele mai inteligente din lume, din primele 2 procente. Poate fi admis oricine, indiferent de rasă, politică, vârstă, nivel de educație sau fundalul social. Acestea sunt irelevante. Inteligența este cea care contează.
”Membrii Mensa au vârste cuprinse între 2 ani și 106 ani. Includ ingineri, mame casnice, profesori, actori, atleți, studenți, CEO, care un singur lucru în comun - o inteligență neobișnuită”, se poate citi pe sitelul Mensa.
Așa că nu este de mirare că micuța Kashe Quest a devenit membru Mensa, demonstrând o inteligență ieșită din comun, cu un IQ de 146. ”Am observat că are o memorie grozavă. Prinde lucrurile foarte repede și ușor și era extrem de interesată să învețe lucruri noi. La 17 luni recunoștea deja tot alfabetul, numerele, culorile și formele”, povestește mama ei, Sukhjit. Mama Kashei povestește că aceasta știe deja la 2 ani toate cele 50 de state americane, forma lor și poziția pe hartă, numără până la 100 și identifică elementele din tabelul periodic. Învață spaniola și știe deja 50 de semne din limbajul surdo-muților.
”Dar la final de zi este o fetiță ca oricare alta, aflată la vârsta de 2 ani. Avem negocieri, tantrumuri, mofturi, avem totul. Este diferit doar modul în care comunicăm cu ea pentru este capabilă să înțeleagă mai bine decât un preșcolar normal.”, subliniază mama Kashei. Aceasta povestește că i-a fost foarte greu să găsească o grădiniță care să îi ofere fiicei ei educația de care are nevoie. Așa că, pentru că are experiență în educație, a deschis chiar ea o mică grădiniță particulară pentru copii dotați, unde are 12 elevi. ”Cred că una dintre cele mai mari provocări este să mă asigur că are o copilărie și că nu o forțăm să facă nimic din ce nu vrea. Mergem în ritmul ei și vrem să ne asigurăm că va rămâne copil cât de mult se poate.”, spune mama fetiței.
Sursă foto: Facebook
Cum se măsoară IQ-ul?
Kashe a bătut recordul stabilit de Muhammad Haryz Nadzim din Marea Britanie, care a fost primit în Mensa după ce a avut un scor de 142 la testele IQ la numai 2 ani și 4 luni. Einstein și Stephen Hawking au avut un IQ de 160, Elon Musk are un IQ de 155.
Iată ce înseamnă rezultatul unui test IQ:
- De la 1 la 24: Dizabilitate mentală profundă
- De la 25 la 39: Dizabilitate mentală severă
- De la 40 la 54: Dizabilitate mentală medie
- De la 55 la 69: Dizabilitate mentală ușoară
- De la 70 la 84: Dizabilitate mentală borderline
- De la 85 la 114: Inteligență medie
- De la 115 la 129: Inteligență peste medie
- De la 130 la144: Inteligență deosebită
- De la 145 la159: Geniu
- 160 to 179: Geniu excepțional
Citește și: Ea este cel mai inteligent copil din lume! Povestea din spatele acestui succes este impresionantă!
”Mensa Romania folosește teste standardizate, elaborate de Mensa Internațional. Întrebările sunt “culture fair”, calibrate să testeze capacitatea de a face raționamente doar prin folosirea unor imagini și diagrame. Aceste teste nu apelează la abilitățile verbale (de exprimare) ale candidatului și au fost dezvoltate în mod special pentru persoanele a căror limba maternă nu este engleza.”, se specifică pe Mensa.ro. Aceste teste au ca scop măsurarea capacității unei persoane de a raționa și de a rezolva probleme prin logică, conștientizarea spațială, rațiunea verbală, abilitățile vizuale. Ele nu testează cunoștințele unei persoane și cultura generală a acesteia. Pentru un test IQ nu poți să înveți pentru a primi un scor mai bun. Ele verifică abilitatea ta de a rezolva probleme, de a recunoaște tipare și de a face conexiuni rapide între informații.
Surse: Mensa, Daily Mail, The Telegraph