Ce are un rol covârșitor în dezvoltarea copilului: concluzia studiilor recente este că Sănătatea, nu bunăstarea materială
În luna martie a acestui an, prestigioasa publicație medicală britanică „The Lancet" a expus rezultatele unui studiu, menit să schimbe percepția de până acum a specialiștilor în legătură cu factorii care influențează în mod decisiv dezvoltarea copilului. Atfel, dacă până în prezent se vorbea despre bunăstarea materială ca fiind esențială în acest proces, studiul menționat arată că sănătatea copilului este cea care contează în primul rând. Cercetătorii implicați în studiu au dorit să aducă noutăți în privința studiilor de gen, în condițiile în care în anii trecuți se foloseau de datele oferite de autoritățile din anumite țări, care adesea erau incomplete. Din acest motiv, concluziile se legau în special de evidențierea diferențelor care existau între țările respective, în privința dezvoltării copilului, dar care țineau mai mult de vârstă și de sex.
În schimb, noul studiu a demonstrat că, pentru primii ani de viață, există similarități între statele analizate, în sensul în care copiii sănătoși vor putea să atingă pragurile de dezvoltare în același ritm. Practic, pentru intervalul de vârstă 0-3 ani, micuții care au o stare bună de sănătate vor progresa asemănător, indiferent de țara de origine.
Grupul-țintă la care s-a apelat pentru studiu au fost copii cu vârsta menționată, de ambele sexe, din țări precum Argentina, India, Africa de Sud și Turcia. În scopul obținerii unor rezultate concludente, oamenii de știință s-au folosit de niște indicatori universali:
• Achizițiile de limbaj- Acestea se referă atât la limbajul receptiv (abilitatea copilului de a înțelege cuvintele și limba), cât și la cel expresiv (capacitatea copilului de a utiliza limbajul).
• Abilitățile motorii grosiere- Sunt cele care implică utilizarea grupelor mari de mușchi (cum ar fi, de exemplu, mușchii picioarelor și brațelor pentru alergare)
• Abilitățile motorii fine- Se referă la mișcările mușchilor mici (de pildă, utilizarea degetelor pentru a apuca o jucărie sau un instrument de scris)
• Capacitatea copilului de a relaționa cu ceilalți
• Modul în care se joacă
• Gradul de independență al copilului
După ce s-au analizat toți acești factori, experții au sesizat că și micuții din țările ce nu fac parte dintre cele mai bogate pot ajunge să se dezvolte normal, dacă li se asigură nevoile de bază în privința nutriției, siguranței și sunt stimulați pentru a deprinde toate abilitățile menționate. Venindu-se în întâmpinarea acestor necesități, ei vor putea fi sănătoși și atunci se vor putea dezvolta adecvat vârstei lor.
Citește și: Dezvoltarea normala a copilului la 2 si 3 ani
Care sunt alți factori de care depinde foarte mult dezvoltarea copilului
Când vorbim despre dezvoltarea unui copil, spun experții, este necesar să știm că ea este influențată semnificativ de diverși factori. Printre aceștia trebuie să includem și:
Familia
Aceasta este cea care își va pune amprenta în mod semnificativ asupra evoluției sale. Astfel, datorită ei micuțul are șansa de a avea parte de primele interacțiuni sociale, de primele relații bazate pe afecțiune, de protecție și siguranță. Dacă un copil va avea parte de experiențe pozitive în familie și va fi iubit necondiționat, are toate șansele să dezvolte optim. De cealaltă parte, există și posibilitatea ca în familie să existe un mediu care să-l expună pe copil unor experiențe negative (cum ar fi abuzul sau neglijența) ce-i pot perturba ritmul dezvoltării.
Psihologii spun că este esențial ca un copil să petreacă timp de calitate în familie, să nu fie neglijat și să i se demonstreze cât de important este. Aceste lucruri, aparent mărunte, pot face diferența, ne asigură specialiștii. De exemplu, chiar dacă nu provine dintr-o familie cu statut socio-economic prea ridicat, un copil poate să se dezvolte mai bine decât unul care este înconjurat de bunăstare materială, dar care o familie ce îl neglijează.
Citește și: Dezvoltarea copilului: importanta mangaierilor parintilor
Gradul de interacțiune socială de care are parte copilul
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că izolarea sau interacțiunea socială insuficientă, în primii ani de viață ai unui copil, pot duce la întârzieri în planul dezvoltării sale. De pildă, acesta nu va face achizițiile corespunzătoare în planul limbajului, poate avea probleme de vorbire sau nu va ști cum să se comporte în diferite contexte sociale. Nu în ultimul rând, un copil care nu are parte de suficientă interacțiune socială poate să sufere de anxietate, nu-și va dezvolta empatia și nici nu își va dobândi suficientă independență.
Instituția de învățământ pe care o urmează copilul
Odată ce devine preșcolar, micuțul nostru ajunge să petreacă foarte mult timp la grădiniță. Aici are șansa să deprindă abilități esențiale, care-i vor influența mai mult decât ne închipuim dezvoltarea cognitivă, emoțională, socială, dar și achizițiile de limbaj sau abilitățile motorii. De noi va depinde să ne asigurăm că mediul de acolo este unul care-i va oferi copilului posibilitatea de progres, dar și siguranță. De asemenea, tot părinții sunt cei care vor trebui să aleagă o școală în care copilul să-și poată desăvârși dezvoltarea optimă, din toate punctele de vedere.
Ce ne sfătuiesc experții când este vorba despre procesul de dezvoltare al copiilor noștri
În primul rând, aceștia ne avertizează asupra următorului aspect: fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Nu este indicat să facem comparații cu alții, ci să ne observăm copilul cu atenție, să-i punem în valoare abilitățile pe care le are și să-l stimulăm în vederea progresului.
În al doilea rând, noi, părinții, vom face toate eforturile pentru a-i asigura copilului un mediu prietenos, în care acesta să se poată bucura de afecțiune și să-și poată menține sănătatea. În acest context, procesul său de dezvoltare nu va fi afectat.
De asemenea, suntem responsabili să le asigurăm copiilor experiențe de învățare încădin primii ani de viață. Spre exemplu, să le vorbim și să le citim bebelușilor îi va ajuta pe aceștia să progreseze mai rapid în planul dezvoltării cognitive, al limbajului.
De cealaltă parte, nu va trebui să exagerăm, ci să găsim un echilibru între activitățile de învățare și cele de relaxare. Specialiști cred că mult nu este neapărat mai bine, așa că va fi important să respectăm ritmul de dezvoltare al copilului, să-l lăsăm să se și joace și să-și aleagă activitățile care îi atrag în mod special. Nu în ultimul rând, trebuie să fim empatici față de copiii noștri. În acest fel, ei vor învăța să aibă încredere în noi, vor deveni mai siguri pe ei și vor avea o bază mai solidă pentru creștere și dezvoltare.
Voi v-ați gândit până acum la factorii care influențează cel mai mult dezvoltarea copiilor noștri?
Surse:
www.livestrong.com, www.theguardian.com, www.thelancet.com, www.wehavekids.com