Copiii invata sa scrie in etape. Mai jos veti intalni, dragi parinti, detalii ale acestor etape, precum si moduri in care puteti contribui la progresul copilului vostru. Va rog sa tineti cont ca acestia sunt pasi generali: fiecare copil este diferit.
Etape de dezvoltare a abilitatilor de scris pe varste
La varsta de 2-3 ani copilul scrie in cea mai mare parte linii orizontale si verticale, forme circulare.
Sfaturi: Oferiti-i spatiu destinat mazgalelilor sale si explicatii unde poate sa scrie si unde nu. Daca totusi, copilul insita sa scrie pe pereti cu creionul sau carioca puteti lipi coli de hartie in locurile unde se exprima el. Dupa posibilitati ii puteti procura un sevalet (un fel de tablita dar mai mare si care se sprijina pe 2 picioare).
Dupa 3 ani va elabora imagini care sa arate diferit fata de cele lineare, va incepe sa scrie si unele forme de litere care se pot repeta in toate desenele sale. Copiii la aceasta varsta sunt atrasi de numerele de imatriculare ale masinilor, atat de numere cat si de litere. Vor incerca sa imite scrisuri pe care le observa in mediul lor. |
Sfaturi: Acum este timpul sa aiba propriul sau birou, asadar ameneajeaza-i un colt in camera unde sa aiba o masuta si un scaunel adecvate inaltimii lui. Asigura-te ca dispune de ustensile de scris potrivite si deasemenea incerca sa ii oferi suprafete de scris cum ar fi bucati de carton subtire, felicitari de care numai ai nevoie. Incurajeaza-ti copilul sa-ti spuna ceea ce a scris si apoi scrie cuvintele dedesubtul imaginii. Cu timpul vor incepe sa rosteasca cuvinetele atunci cand doresc sa le scrie. |
Intre 4 si 5 ani, copilul va umple o pagina cu scrieri putin mai elaborate decat pana acum si un alt progres inregistrat este acela de a descrie ceea ce a vrut sa deseneze sau sa scrie.
La aceasta varsta, capacitatea lor de fizica de a scrie poate fi imatura, dar copiii pot constientiza procesul de scriere.
Sfaturi: Incurajati-l sa scrie! Motivati-l sa realizeze brosuri din propriile sale lucrari astfel incat micii scriitori sa isi poata inregistra ideile lor.
Lasati-i sa scrie sau sa deseneze afara pe aleea din fata blocului sau in parc cu creta colorata.
Pe la 4/5-6 ani scrierile vor fi alcatuite din litere atent construite. Copii in aceasta etapa constientizeaza ca scrisorile sunt alcatuite din linii si cercuri, dar nu au formate capacitatile de asezare in pagina. De cele mai multe ori ei confunda literele intre ele sau le pot scrie chiar invers ( lieterele cel mai adesea scrise invers de catre prescolari sunt "R" si "L").
Sfaturi: Cereti copilului sa va jute sa scrieti impreuna o lista de cumparaturi. Umpleti o tava plata cu nisip si distrati-va impreuna formand litere sau cuvinte scurte si adecvate nivelului sau de inetelegere. Puteti sa scrieti cu ajutorul acuarelelor dar nu folosind pensulele ci chiar degetele voastre.
Pentru ca cei mici sa perceapa activitatea de scris ca pe o sarcina placuta si un mod de a-si exprima gandurile si sentimenetele incercati sa nu il apostrofati daca nu reuseste sa scrie corect. Criticile prea dure aduse la aceasta varsta duc la frustarea copilului si pot aparea probleme in perioada scolara.