Cand incepe copilul sa asimileze o limba straina

Cand incepe copilul sa asimileze o limba straina

Ioana-Catalina Pavel

Parintii care isi pun micutii de 2-3 ani sa invete o limba straina procedeaza foarte bine, deoarece copiii nu numai ca sunt capabili de aceasta activitate, ci chiar sunt in stare sa o faca foarte bine. Capacitatea creierului de a recepta si de a invata limbi straine este foarte mare la varste mici.
Important este sa inceapa sa invete aceasta noua limba, doar dupa ce a inceput deja sa asimileze cuvinte din limba materna.

Cu cat mai repede, cu atat mai bine

Psihologii si psihopedagogii spun ca varsta ideala pentru un copil de a incepe sa invete o limba straina este cea de 2-3 ani. La 2 ani, copilul este in stare sa asimileze foarte usor cuvinte noi. Invata chiar mai corect si mai usor decat adultii. Nu este rau nici daca incepi sa il inveti pe copilul tau o limba straina inca de la 1 an. Daca in jurul acestei varste, copilul stie aproximativ 50 de cuvinte, la 3 ani, poate ajunge chiar la circa 500, spun specialistii.


Un copil poate sa inceapa sa vorbeasca o limba straina inca de cand incepe sa articuleze cuvinte in limba materna. Asadar, la vârsta de 2-3 ani, cand achizitioneaza limbajul matern, copilul poate invata, in paralel, si o alta limba.

La 3 ani copilul asimileaza bine o limba straina


La 3 ani, copilul devine mai curios si adultii pot colabora cu el, pentru ca vorbeste si incepe sa inteleaga sensul cuvintelor. Chiar daca micutul incepe sa invete o limba straina inca de la gradinita, si parintii trebuie sa insiste acasa pentru a-i ajuta sa isi intareasca cunostintele acumulate.

Psihologii cu experienta in lucrul cu copiii asigura ca la varsta de 3 ani se poate "prinde" foarte bine o limba straina. La varsta de 3 ani, copilul invata automat niste cuvinte intr-o limba straina si prinde notiunile fara nici un efort. Daca se vorbeste si in casa acea limba, este cu atat mai bine pentru copil, pentru ca la 6 ani va ajunge sa vorbeasca in doua limbi. Suna bine, nu?

Invatarea unei alte limbi de la varsta de 3 ani este foarte benefica, pentru ca aceasta activitate implica anumite zone din creier care e bine sa fie stimulate inca de la o varsta mica.


La 4 ani este deja mai greu


La varsta de 4 ani, in functie de dezvoltarea psiho-neuro-somatica a copilului, copilul poate asimila o limba straina. Dar, la aceasta varsta, trebuie sa se insiste si sa se mentina un program permanent de invatare a limbii alese, deoarece copilul uita mai repede, fixarea fiind fluctuanta si adeseori superficiala.

Specialistii demonteaza si mitul potrivit caruia copiii pot face confuzii intre cuvinte atunci cand invata mai multe limbi. Nu este adevarat ca un copil care invata simultam doua limbi straine va confunda cuvintele. "Pentru copil nu este mai dificil sa invete doua limbi in acelasi timp decat una singura. Copilul este capabil sa diferentieze mai multe limbi inca inainte de a incepe sa vorbeasca. Creierul nefiind format, inmagazinarea mai multor limbi in paralel se face natural", explica psihologul Izsak.


De aceea, o persoana care invata o limba straina la 20 ani nu o va putea vorbi niciodata asa de bine ca o persoana care a asimilat-o de timpuriu.

 

Metoda cea mai buna de invatare a unei limbi straine: conversatia

    Pedagogii si psihologii au cazut de acord ca, modul cel mai eficient ca un copil sa invete o limba straina este conversatia, dialogul.


"O limba straina se invata cel mai bine prin conversatie permanenta. Aceasta este baza invatarii, si nu metoda aceea clasica, structurata, cand ne asezam sa incepem lectia si stam pana o terminam. Copilul invata permanent, facand orice activitate- merge, se uita la ceva, se joaca. Toate aceste activitati verbalizate in limba in care vrem sa invete il ajuta sa achizitioneze acel limbaj", explica pedagogul Aurelia Stanculescu.

 

 

 

Este adevarat ca metodele de invatare difera de la copil la copil, caci fiecare este o structura diferita pentru care functioneaza mai bine anumite metode, in functie de abilitatile, capacitatile fiecaruia si de ritmul propriu de invatare.

"Metodele trebuie sa fie personalizate, pentru ca cel mic sa atinga nivelul de cunostinte necesar fara ca acest lucru sa insemne o oboseala prea mare din partea sa. In acest ritm, invatarea se face fara efort, iar invatarea prin participare activa va fi de durata calitativ si cantitativ. Unii copii sunt mai avantajati in invatare prin sustinerea conversatiilor, altii prin repetarea expunerii unor imagini concomitent cu verbalizarea", sustine psihologul Izsak. Trebuie gasita metoda potrivita pentru fiecare.


Copilul poate invata o limba straina si prin joc


   Este important ca parintele sa caute sa motiveze copilul sa invete limba straina prin orice metoda. Comunicarea calda, afectuoasa cu el, intr-un mediu placut, jovial si plin de incredere va usura mult asimilarea limbii straine. 

Psihologii mai spun ca, pana in jurul varstei de 3-4 ani, copilul isi formeaza deprinderea vocala corecta in limba materna si isi dezvolta sistemele cerebrale implicate în vorbire. "De aceea, la aceasta varsta, la 3-4 ani, invatarea este cea mai indicata prin joc ca metoda de predare-invatare. Jocurile didactice sunt jocuri cu reguli in care domina strategii intelectuale", afirma Izsak.

Jocurile si cantecele reprezinta o metoda buna de invatare, pentru ca cei mici nu au rabdarea sa stea pe scaun si sa li se predea o lectie. Asadar, pentru cei mai mici, jocurile cu care sunt introduse cuvinte, comenzi simple, denumiri de obiecte (haine, alimente, numere) vor da roade in asimilarea unei limbi straine.

Articolul urmator
Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare
    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare

    "Am mai fost aici", "am mai văzut persoana aceea", "îmi aduc aminte cum am murit" sunt doar câteva din situațiile cu totul neașteptate când cei mici par să rememoreze...

    O străină s-a apropiat de mine și mi-a spus că bebelușul din burta mea este nepotul ei
    O străină s-a apropiat de mine și mi-a spus că bebelușul din burta mea este nepotul ei

    Când te aștepți mai puțin, în viața ta pot surveni situații care te iau prin surprindere și te aduc în stare de șoc. Prin așa ceva a trecut o tânără...

    Când începe bebe să zâmbească?
    Când începe bebe să zâmbească?

    Zâmbetul unui bebeluș ar putea topi inima oricui. Uite de la ce vârstă bebe începe să îți încânte privirea cu zâmbetul său.

    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii
    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

    Socrii pot fi cei mai buni prieteni ai cuplului, dar și cei mai aprigi "dușmani" ai celei care "le-a furart" băiatul mult iubit. Animozitățile care apar în familie din cauza...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma
    Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma

    La doar 7 ani, Alma se mândrește cu o reușită impresionantă. Micuța elevă din Cluj-Napoca a ajuns în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma, a obținut...

    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli
    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

    Guvernul Spaniei a anunțat că în curând, românii stabiliți în Spania vor avea cetățenie dublă. Mai mult, se discută ca limba română să fie studiată...

    De ce scoate bebe limba des?
    De ce scoate bebe limba des?

    Printre gesturile pe care le poți sesiza de multe ori la copilul tău în primul său an de viață se regăsește și acesta: scoate limba des. În general, nu este cazul să...

    © 2024 Qbebe