De ce se intoarce bebelusul in burtica ta?Vei observa ca pe masura ce sarcina inainteaza, bebe incepe sa devina neastamparat si sa isi tot modifice pozitia si locul in cautarea unui spatiu mai largut si mai confortabil. De ce simte nevoia sa se intoarca in burtica? Pentru ca, odata cu evolutia sarcinii pe saptamani, bebe creste tot mai mare, iar cantitatea de lichid amniotic scade comparativ cu dimensiunea copilului, care are la dispozitie un spatiu din ce in ce mai restrans. |
Care sunt situatiile in care bebelusul nu se intoarce?
Bebele nu are timp suficient sa se intoarca, in conditiile unei nasteri premature , atunci cand dispune de prea putin lichid amniotic sau uterul este prea stramt, de cele mai multe ori in astfel de situatii, el aflandu-se intr-o pozitie care il impiedica sa se miste.
Ce poti face in aceasta situatie?
Palpeaza zona, dar fa-ti si un tuseu vaginal sau o ecografie si ai grija ca medicul sa supravegheze situatia indeaproape pentru a hotari care este modalitatea cea mai favorabila pentru nastere.
De ce se intoarce bebelusul in burtica ta?Vei observa ca pe masura ce sarcina inainteaza, bebe incepe sa devina neastamparat si sa isi tot modifice pozitia si locul in cautarea unui spatiu mai largut si mai confortabil. De ce simte nevoia sa se intoarca in burtica? Pentru ca, odata cu evolutia sarcinii pe saptamani , bebe creste tot mai mare, iar cantitatea de lichid amniotic scade comparativ cu dimensiunea copilului, care are la dispozitie un spatiu din ce in ce mai restrans. |
|
1. Cu capul inainte
Daca bebelusul tau s-a pozitionat astfel, esti norocoasa, deoarece este cea mai favorabila si mai usoara pozitie de nastere. De altfel, in 95% din cazuri, piticii aleg sa se aseze in aceasta pozitie.
In acest caz putem vorbi, mai exact, de trei pozitii posibile:
Cu capul si fata spre spatele sau burtica mamei: medicii spun ca aceasta este cea mai corecta si cea mai buna pozitie atat pentru bebelus, cat si pentru tine, in momentul nasterii propriu-zise. Pentru a putea trece prin bazinul mamei, a carui deschidere nu este mai mare de 12 cm, craniul bebelusului trebuie sa se orienteze in asa fel incat sa aiba cea mai mica dimensiune. Ideal ar fi ca barbia lui bebe sa fie lipita de torace. In acest fel, ii va fi mult mai usor sa coboare spre bazin si sa se orienteze cu fata spre sol, realizandu-se astfel expulsia.
|
Cu fruntea inainte:
In aceasta situatie, pentru ca bebelusul nu a reusit sa se intoarca complet, iti recomand sa accepti o nastere prin cezariana. Din pacate, medicii nu pot constata acest lucru decat in momentul travaliului, efectuand un tuseu vaginal. Exista posibilitatea ca bebelusul sa isi lase crestetul mult spre spate si sa scoata barbia inainte, caz in care ai putea avea parte de o nastere pe cale naturala. Vei observa ca buzele si obrajorii lui bebe sunt mai umflati, dar poti sta linistita pentru ca isi vor reveni in doar cateva zile. | |
Cu fata inainte:
Daca, din pacate, uterul tau prezinta o deformare sau daca ai acid amniotic in exces, este foarte mare probabilitatea ca bebelusul sa se pozitioneze astfel. Din pacate, nu exista nicio modalitate de a preveni aceasta pozitie, insa poti sa nasti normal, fara sa te gandesti la o eventuala cezariana. Trebuie sa fii insa pregatita de un travaliu mai lung si mai dureros in partea joasa a spatelui. Si bebe va avea mici probleme, mai exact o mica deformare a craniului, insa in acest caz isi va reveni in cateva zile. Daca, insa, medicul considera ca este necesara o nastere prin cezariana, iti recomand sa accepti. |
|
2. Cu funduletul inainte
Foarte rar, mai exact in doar 5% din cazuri, bebelusul poate ramane cu capul in sus, avand funduletul indreptat spre uter.
Si in aceasta pozitie, ne putem confrunta cu doua cazuri:
Perfect ghemuit
Partial ghemuit cu unul sau ambele picioruse intinse ori partial flexate.
In ambele situatii, nu iti va fi permisa nasterea normala, ci doar cezariana.
3. Pe o parte sau cu un umar inainte
Din fericire, aceasta pozitie a bebelusului la nastere este extrem de rara si nasterea nu poate avea loc decat prin cezariana.