Inducerea nasterii este o procedura medicala destul de comuna, pe care medicii sunt nevoiti sa o foloseasca in anumite cazuri si care consta in declansarea travaliului, a contractiilor uterine cu ajutorul unor medicamente sau manevre medicale.
Desi, ca orice procedura medicala, nu este lipsita de riscuri, medicul va cantari foarte bine avantajele si dezavantajele inducerii nasterii pentru fiecare caz in parte, luand in considerare atat starea de sanatate a gravidei, cat si a bebelusului.
De ce si cand trebuie indusa nasterea?
In primul rand trebuie sa stii ca inducerea nasterii nu este lipsita de riscuri, prin urmare ar trebui facuta numai atunci cand exista motive de natura medicala pentru aceasta. In nici un caz nu trebuie sa ceri inducerea nasterii din alte motive, precum programul de lucru al medicului, vacanta pe care ai planificat-o sau alte preferinte personale.
Exista o serie de indicatii medicale pentru inducerea travaliului. Conform specialistilor travaliul ar trebui sa fie indus numai atunci cand este mai riscant pentru bebelus sa ramana in uterul mamei decat sa fie nascut.
Acest lucru este adevarat atunci cand:
- sacul amniotic se sparge si travaliul nu incepe;
- sarcina a depasit 42 de saptamani;
- tensiunea arteriala a mamei este prea mare;
- mama are alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul sau o boala pulmonara, care poate afecta bebelusul;
- mama are o infectie uterina.
Trebuie sa stii, de asemenea ca, in ciuda parerii anumitor viitoare sau actuale mamici, suspectarea unui bebelus mare sau foarte mare nu este un motiv medical pentru inducerea travaliului.
In ce situatii nasterea nu ar trebui indusa?
La fel ca in cazul oricarei alte proceduri sau interventii medicale, si inducerea nasterii are anumite contraindicatii. Medicii recomanda ca nasterea sa aiba loc prin operatie cezariana si nu vaginal, atunci cand nasterea naturala nu este sigura, mai ales in una dintre urmatoarele situatii:
1. Atunci cand testele indica faptul ca bebelusul are nevoie sa fie adus pe lume cat mai repede posibil sau ca nu poate suporta contractiile.
2. Atunci cand ai fost diagnosticata cu placenta previa, adica atunci cand placenta este asezata neobisnuit de jos in uter, langa sau chiar acoperind cervixul.
3. Atunci cand bebelusul este asezat intr-o pozitie care impiedica sau ingreuneaza nasterea naturala.
4. In cazul in care ai nascut de mai multe ori prin operatie cezariana.
5. Daca ai nascut prin operatie cezariana cu incizie verticala sau alta interventie chirurgicala in zona uterului.
6. In cazul in care ai sarcina multipla cu probleme.
7. Daca esti diagnosticata cu o infectie activa cu herpes genital sau alte boli de care bebelusul ar putea fi contaminat in timpul nasterii vaginale.
Cum se induce nasterea?
Atunci cand nasterea nu se declanseaza spontan, medicii au posibilitatea de a recurge la anumite metode de inducere a nasterii.
1. Desprinderea membranelor - se face daca cervixul tau este deja putin dilatat si nu exista nici un motiv important pentru care trebuie indus de urgenta travaliul. Medicul va introduce un deget prin cervix si va separa manual sacul amniotic de partea inferioara a uterului. Aceasta procedura va declansa producerea de prostaglandine, care vor ajuta la maturarea cervixului si la posibila generare de contractii. In general, aceasta procedura se face in cursul unei vizite la medic, iar dupa aceea vei fi trimisa acasa pentru a astepta inceputul contractiilor.
2. Ruperea artificiala a membranelor (amniotomie) - aceasta metoda nu este dureroasa si este deseori folosita pentru declansarea travaliului, mai ales daca ai cel putin cativa centimetri in dilatatie. Medicul va introduce un instrument special prin cervix pentru a gauri sacul amniotic (o procedura cu efect similar ruperii apei). Dezavantajul ruperii membranelor este ca nu in toate cazurile declanseaza contractiile si poate necesita alte metode de provocare a nasterii, deoarece, in cazul in care nasterea nu se realizeaza intr-un interval de 12-24 de ore exista riscul aparitiei unor infectii.
3. Administrarea de oxitocina, care este forma sintetica a hormonului feminin oxitocina. Acesta este administrat intravenos si declanseaza contractiile. De obicei, se incepe cu o doza mica, aceasta fiind crescuta la fiecare 15-30 de minute pana cand sunt declansate contractiile regulate. De obicei, contractiile declansate sunt mai regulate si mai frecvente ca intr-un travaliu neprovocat. Uneori, aceasta metoda se aplica in combinatie cu ruperea artificiala a membranelor. Totusi, nu are succes 100% sau poate determina prea multe contractii sau care dureaza prea mult. De asemenea, oxitocina mai este folosita si pentru a grabi travaliile care sunt lente.
4. Gelul sau supozitoarele cu prostaglandina - aceasta metoda este folosita mai des atunci cand colul nu este sters, moale sau este dilatat mai putin de 3 cm. In cazul in care colul uterin este "favorabil", nasterea va fi provocata. In caz contrar, se asociaza cu oxitocina. Dezavantajul acestei metode consta in durata lunga pana cand nasterea este provocata.
5. Folosirea unui cateter Foley - presupune ca, in loc de folosirea medicatiei, medicul sa iti insereze un cateter cu un mic balon neumflat la capat. Odata ajuns in zona cervixului, balonul este umplut cu apa creand astfel o anumita presiune asupra cervixului. Acesta, aflat sub presiunea balonului este stimulat sa produca prostaglandine, care la randul lor vor face cervixul sa se deschida si sa se inmoaie. Atunci cand cervixul incepe sa se dilate, balonul cade de la sine si cateterul este indepartat.
Care sunt riscurile inducerii nasterii?
Inducerea nasterii poate fi realizata prin mai multe metode. Totusi, trebuie sa stii ca, in ciuda faptului ca procedurile sunt in general sigure, la fel ca in cazul oricaror alte proceduri si interventii medicale, exista si unele riscuri. Riscurile in cazul inducerii nasterii variaza in functie de metoda folosita si de cazul particular al fiecare gravide.
- Administrarea de oxitocina sau prostaglandine poate stimula contractii mai frecvente si mult mai lungi in comparatie cu cele naturale, spontane, ceea ce poate constitui un factor de stres pentru bebelus. In cazuri foarte rare, prostaglandinele si oxitocina pot cauza desprindere de placenta sau chiar o ruptura de col uterin, desi acest gen de rupturi este extrem de rar la femeile care nu au facut inainte o operatie cezariana sau o operatie de col uterin.
- Din pacate, in cazul in care dupa inducerea nasterii, travaliul nu progreseaza si contractiile nu sunt suficient de puternice pentru a expulza bebelusul, medicul va fi nevoit sa recurga la operatia cezariana. Desi operatia de cezariana poate fi cea mai buna solutie atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau, trebuie sa stii ca cele mai multe complicatii la o operatie de cezariana apar dupa o inducere de travaliu.
Ce metode naturale exista pentru inducerea nasterii?
Unele gravide care au depasit data probabila a nasterii si bebelusul nu da nici un semn ca ar vrea sa vina pe lume, doresc sa incerce metode mai naturale de inducere a nasterii, inainte de a recurge la ajutorul medicului. Desi in credinta populara se vorbeste despre anumite metode folositoare in inducerea nasterii, trebuie sa stii ca aceste metode nu sunt testate sau aprobate stiintific si ca, inainte de a aplica una sau mai multe dintre aceste metode este recomandat sa ceri sfatul medicului care iti urmareste sarcina si care te va asista la nastere.
- Contactul sexual - se presupune ca ar putea declansa nasterea prin doi factori. In primul rand, daca ai orgasm este posibil sa declanseze contractiile uterine. In al doilea rand, trebuie sa faci sex neprotejat, deoarece sperma contine prostaglandine (hormoni care ajuta la declansarea travaliului). Aceasta metoda poate fi folosita numai daca medicul nu ti-a interzis actele sexuale in ultimul trimestru de sarcina.
- Stimularea sanilor - este una dintre metodele despre care se crede ca ar induce nasterea. Stimularea sanilor declanseaza productia de oxitocina, un hormon feminin deosebit de important in declansarea si mentinerea contractiilor. Din pacate insa, aceasta metoda prezinta riscul de suprastimulare a uterului, iar contractiile astfel declansate ar putea fi prea puternice si greu de suportat pentru bebelus.
- Plimbarile in pas vioi - se crede ca in timpul mersului, datorita ritmului alert si a pozitiei ortostastice (in picioare) bebelusul ar putea fi ajutat sa coboare. Aceasta metoda se bazeaza si pe forta gravitatiei, dar si pe miscarile pe care le faci.
- Uleiul de ricin sau/si uleiul de castor - aceste uleiuri naturale sunt doua laxative care stimuleaza tranzitul intestinal, fapt ce ar putea conduce la declansarea travaliului. Nici unul dintre acestea nu este testat stiintific, prin urmare ar trebui sa nu le folosesti fara acordul medicului.