Perioada sarcinii este una foarte solicitanta pentru organismul tau, deoarece trebuie sa suporte multe schimbari intr-un timp relativ scurt. Dupa nastere, este normal sa sangerezi, sa simti un disconfort sau oboseala, insa in general nu trebuie sa ai simptome alarmante sau ciudate. In cazul in care, dupa nastere, observi anumite schimbari sau simptome ale corpului tau, trebuie sa stii ca unele sunt normale, dar altele nu.
Qbebe iti dezvaluie ce anume trebuie sa te ingrijoreze dupa nastere in ceea ce te priveste.
Tu ce simptome ingrijoratoare ai avut dupa nastere?
Simptome alarmante - Suna la 112
Exista anumite simptome care nu numai ca ar trebui sa te ingrijoreze, ci sa te faca sa iei si masuri imediate.
• Sangerare masiva brusca (poate fi insotita de semne de soc, cum ar fi batai accelerate ale inimii, ameteala, transpiratie si senzatia de lesin). Pierderea de sange este normala dupa nastere, insa in cazul in care observi ca hemoragia este severa (cantitate mare) sau isi schimba culoarea trebuie sa mergi imediat la spital.
• Durere de cap puternica sau persistenta - acest simptom poate constitui un efect advers al anesteziei (fie ea epidurala, rahianestezie sau generala) si ar trebui sa anunti medicul despre aceasta cat mai repede posibil. In primele trei zile dupa nastere, o durere foarte puternica de cap poate fi un simptom al preeclampsiei, care se poate produce si dupa nastere, nu numai in timpul sarcinii. In cazul preeclampsiei, alte simptome asociate sunt vederea incetosata si greturile.
• Tensiune arteriala crescuta - masurarea tensiunii arteriale trebuie facuta in primele 6 ore dupa nastere, insa in cazul in care stii ca ai probleme trebuie repetata macar o data pe zi in prima saptamana dupa nastere. In cazul in care valoarea mica (diastolica) este mai mare de 90 ar putea fi un semn al preeclampsiei si se considera un risc de eclampsie. In acest caz ar trebui sa fii consultata imediat de un medic si daca acesta va considera necesar, sa fii internata in spital pentru a fi tinuta sub observatie. Mentioneaza-i medicului daca ai avut simptome precum dureri de cap, vedere incetosata sau greata.
• Dificultati de respiratie (dispnee, insuficienta respiratorie) - O respiratie greoaie poate fi cauzata de efortul fizic intens, precum alergatul sau urcatul unui deal in pas alert. Insa, in cazul in care ti se taie respiratia sau ai senzatia ca aerul este insuficient si acest simptom nu dispare dupa ce te odihnesti, trebuie sa chemi imediat o ambulanta sau sa mergi la spital. Dificultatile in respiratie pot fi cauzate de un embolism pulmonar (un cheag de sange se blocheaza intr-unul dintre vasele de sange ale plamanilor) care poate fi fatal.
• Dureri in piept - aceste dureri pot fi semn de infectie respiratorie sau intinderi musculare, insa pot fi si simptome ale unui embolism pulmonar, prin urmare nu trebuie ignorate. In cazul in care ai dureri in piept, respiri greu sau expectorezi sange cand tusesti, cheama ambulanta imediat.
• Dureri ale gambelor - desi in aparenta nu pot fi grave, trebuie sa stii ca durerile gambelor sunt simptome ale unei afectiuni ce iti poate pune viata in pericol: tromboza venoasa profunda. Tromboza venoasa profunda inseamna ca in venele profunde ale membrelor inferioare sau pelvisului s-a format un cheag de sange. Aceasta afectiune iti poate pune viata in pericol. Simptome asociate pot fi temperatura usor crescuta, umflarea picioarelor sau/si a mainilor, inrosire.
• Temperatura mare (38°C sau mai mult) - temperatura mare, mai ales daca este insotita de frisoane, poate fi un semn de infectie. Nu trebuie sa ignori acest simptom, deoarece o infectie poate fi foarte periculoasa pentru tine. In cazul in care faci o infectie dupa nastere (indiferent ca ai nascut vaginal sau prin operatie cezariana), starea ta se poate agrava foarte repede daca nu este tratata la timp si corect, deoarece organismul tau este inca slabit. Cele mai posibile localizari ale unei infectii sunt incizia operatiei (in cazul in care ai nascut prin cezariana) sau cusaturile epiziotomiei.
• Ganduri suicidare - in cazul in care iti dai seama ca ai ganduri morbide sau chiar te gandesti la sinucidere, contacteaza imediat medicul sau macar vorbeste cu partenerul sau un alt membru adult al familiei pentru a fi ajutata.
• Comportament maniac, insomnie sau agitatie severa - Dupa nastere, multe mamici trec prin schimbari la nivelul sanatatii mentale sau emotionale. Tulburarile de gandire, agitatia severa, confuzia si halucinatiile pot fi inceputul unei afectiuni rare numita psihoza puerperala (psihoza post-partum). In cazul in care simtiti sau vi se spune ca manifestati asemenea simptome, cereti imediat ajutor specializat.
Simptome care sunt serioase, dar mai pot astepta pana a doua zi
In cazul in care se manifesta urmatoarele simptome, ar trebui sa vorbesti cu moasa sau cu medicul care te-a asistat la nastere cat de repede se poate. In cazul in care nu sunt de gasit, medicul de familie te poate indruma.
• Scurgeri vaginale urat mirositoare - acestea pot indica o infectie a uterului sau a vaginului. Mergi la ginecolog cat de repede se poate.
• Umflaturi dureroase pe sau in sani - acestea pot fi simptomele unei infectii (mastita) sau ale unui canal infundat. De obicei se asociaza cu durerea, inrosirea sanului afectat si cu incalzirea acestuia. Cere ajutorul moasei sau al medicului ginecolog cat de repede poti. Intre timp, incearca sa golesti sanul fie prin alaptare, fie cu ajutorul unei pompe.
• Abdomen sensibil la palpare sau chiar dureros - uneori acesta poate fi un simptom al unei infectii. Infectia poate fi la exterior daca ai nascut prin cezariana (la nivelul inciziei si copcilor) sau poate fi localizata la interior, in uter, de unde a fost placenta desprinsa si acum este o rana care trebuie sa se vindece. In cazul in care infectia este localizata la nivelul uterului trebuie tratata cat mai repede posibil pentru a evita riscul unei hemoragii post-partum severe.
• Hemoroizi umflati sau prolapsati (iesiti in afara) - desi hemoroizii nu constituie o raritate nici in sarcina, nici dupa nastere, uneori se inflameaza foarte tare sau sunt foarte durerosi. Trebuie sa stii ca hemoroizii sunt de fapt vene varicoase care se afla, in mod obisnuit, in interiorul anusului. In cazul in care ies din anus sau sangereaza, atunci se numesc hemoroizi prolapsati si trebuie sa consulti un medic proctolog cat de repede este posibil.
• Durere severa de perineu, intepaturi la urinare sau urina urat mirositoare - toate aceste simptome pot avea legatura cu o infectie urinara sau cu o infectie a copcilor folosite dupa epiziotomie. Este foarte important ca medicul ginecolog sau macar moasa sa verifice daca perineul se vindeca bine. Aceste simptome pot fi cauzate si de un hematom sau o vanataie mare aflate in vagin, dupa nasterea vaginala.
• Scurgeri anale - dupa nastere, mai ales dupa cea vaginala, este perfect normal ca atunci cand ai nevoie sa mergi la toaleta sa ai senzatia ca trebuie sa ajungi repede acolo, insa scurgerile de materie fecala nu sunt normale si se numesc incontinenta fecala. In cazul in care ai patit asa ceva, nu trebuie sa iti fie jena, ci trebuie sa mergi la medic cat mai repede posibil.