Totul despre uleiul de cătină

Totul despre uleiul de cătină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vara va trece repede și nu mai e deloc mult până când vom începe să ne pregătim organismul pentru a întâmpina anotimpul rece. Una dintre cele mai cunoscute modalități de a ne întări imunitatea este să luăm produse bazate pe ulei de cătină. Trebuie să știm însă că acest ulei ne poate ajuta în numeroase alte feluri. În articolul de mai jos vom găsi mai multe detalii legate de beneficiile utilizătii uleiului de cătină. Dar, ca la orice tratament, este recomandabil să consultăm un medic pentru a ști exact dacă uleiul de cătină este sau nu potrivit pentru noi. Încercați să aveți grijă de voi folosind cât mai multe remedii naturale, precum este și uleiul de cătină!

Beneficiile pe care ni le aduce uleiul de cătină

Cătina și uleiul extras din ea au devenit cel puțin la fel de populare precum rodia sau acai berry (un fruct tropical, originar din pădurea amazoniană, care conține numeroși antioxidanți, vitamine, acizi grași tip Omega, stimulează imunitatea și metabolismul) datorită substanțelor nutrititive pe care le înmagazinează. Astfel, cătina are peste 190 de nutrienți și fitonutrienți, inclusiv vitamina C (cam de 12 ori mai multă decât portocalele), dar și fibre, minerale și proteine.
Uleiul de cătină este o sursă importantă de acizi grași (Omega 3, Omega 6 și Omega 7) și de vitamina E, fiindu-ne de mare ajutor întrucât:

Asigură o pielea sănătoasă și frumoasă

Uleiul de cătină menține elasticitatea pielii, stimulându-i regenerarea. De altfel, specialiștii au constatat că uleiul poate reduce ridurile și poate estompa urmele provocate de diverse cicatrici.
Pe timpul verii, uleiul de cătină ne poate fi de folos în tratarea arsurilor solare. Dacă ați stat prea mult la soare, vă puteți unge direct pe arsuri la fiecare 2 ore, repetând procedeul după alte câteva ore (cam 8), pe parcursul unei zile. Conținutul de caroteni din el va ajuta pielea să fie mai puțin sensibilă la soare, reducând inflamațiile și iritațiile.
În același timp, datorită prezenței acizilor Omega 7 (ce sunt prezenți în componența pielii), uleiul de cătină tratează rănile și alt tip de arsuri. Dacă luați ulei de cătină pe cale orală, vă puteți ameliora diverse afecțiuni dermatologice, precum dermatita atopică sau psoriazisul.

 Uleiul de catina e bun pentru piele

Contribuie la menținerea unui păr și a unor unghii sănătoase

Studiile au demonstrat faptul că acizii grași din uleiul de cătină pot îmbunătăți sănătatea părului și îi pot conferi o strălucire remarcabilă. Totodată, acest ulei poate ameliora căderea părului.
De asemenea, uleiul de cătină poate fi un aliat al părului tău întrucât:
• Stimulează producerea de noi celule ale pielii de pe scalp
• Curăță în profunzime foliculii
• Conferă elasticitate părului
• Protejează cuticulele
• Menține nivelul optim de hidratare.
În ceea ce privește sănătatea unghiilor, cine are carențe de vitamine și minerale și se confruntă cu unghii fragile, cu aspect neplăcut (de pildă, cu mici „șanțuri" sau care au o culoare mai închisă sau chiar pete), poate folosi cu încredere uleiul de cătină întrucât acesta va hrăni, va hidrata și va fortifica unghiile.

Asigură suport în perioada menopauzei

Acizii grași Omega vor susține sănătatea pielii, a părului și a membranelor celulelor din organele genitale feminine, fiind esențiali în buna funcționare a organismului în această perioadă. De pildă, uleiul de cătină poate menține un nivel de hidratare optim la nivelul mucoasei vaginului în cazul celor care se confruntă cu sindromul Sjögren (ce determină uscăciune excesivă la nivelul vaginului).

Uleiul de catina este de ajutor in perioada menopauzei

Stimulează funcționarea sistemului imunitar

Uleiul de cătină este un suport ideal, natural, pentru funcționarea optimă a imunității. Această calitate a sa se datorează vitaminelor, acizilor grași și antioxidanților (de tipul flavonoidelor), care-i dau organismului forța necesară pentru a lupta contra diverselor boli.

Uleiul de catina stimuleaza imunitatea

 Citește și: Cum poti sa ajuti la cresterea imunitatii la copii?

Are grijă de sănătatea ficatului

Un studiu publicat în cadrul „Journal of Clinical Science" a demonstrat că uleiul de cătină, datorită antioxidanților săi, are o acțiune hepatoprotectoare, stimulând producerea enzimelor și a acizilor secretați de vezica biliară.

Previne apariția demenței senile și a bolii Alzheimer

Vitamina B-12 și acizii Omega pot stopa declinul cognitiv și pot îmbunătăți activitatea cerebrală, prevenind și ameliorând astfel manifestările celor două afecțiuni neurologice.

Ameliorează ulcerul și refluxul gastro-esofagian

Uleiul de cătină regenerează mucoasa stomacului și stimulează vindecarea stomacului. De asemenea, vindecă mucoasele din tot tubul digestiv și astfel poate conduce la ameliorarea neplăcutelor simptome provocate de regluxul gastro-esofagian.

Ameliorează uscăciunea ochilor

Potrivit medicilor, un tratament de 3 luni cu ulei de cătină duce la ameliorarea și chiar la dispariția simptomelor neplăcute ale ochilor uscați.
Cu această problemă se confruntă în special persoanele vârstnice și femeile aflate la menopauză (din cauza fluctuațiilor hormonale).

Citește și: Tratamente naturiste pentru ochi

Cât de sigur este să folosești uleiul de cătină?

Ca și în cazul altor tratamente naturiste, și pentru urmarea unuia cu ulei de cătină trebuie cerut sfatul unui medic. De pildă, acest ulei nu trebuie recomandat celor ce suferă de afecțiuni grave ale rinichilor, ficatului sau intestinelor.
Este în general sigur pentru adulții sănătoși, dar nu ar trebui folosit pentru copii mai mici de 12 ani. De asemenea, nu trebuie utilizat în cure mai lungi de 3 luni, întrucât pot apărea diverse reacții adverse (de exemplu, probleme renale).
Înainte de a aplica extern uleiul de cătină este bine să-l testați pe o mică suprafață a pielii.
Cantitățile mari de ulei de cătină pot duce la apariția unor spasme abdominale sau chiar deshidratare. În plus, poate duce la dobândirea unei culori anormale a tenului (îngălbenirea acestuia) sau la urină de culoare roșiatică sau galben închis. Dar s-a constatat că aceste efecte adverse vor dispărea după întreruperea administrării de ulei de cătină.
Nu în ultimu lrând, uleiul de cătină poate interacționa cu diverse medicamente. De exemplu, cine urmează un tratament cu medicamente ce au proprietăți vasodilatatorii și cine are nevoie de insulină sau de alte medicamente pentru tratamentul diabetului trebuie să evite folosirea uleiului de cătină.

Voi ce mai știți despre uleiul de cătină?

Surse:
www.articles.mercola.com
www.blog.naturalhealthyconcepts.com
www.floraleads.com
www.seabuckthorninsider.com

Articolul urmator
Sunt un părinte care a ajuns la burnout pentru că am vrut să fac TOTUL singură. Nu faceți ca mine, învățați să cereți ajutor
Sunt un părinte care a ajuns la burnout pentru că am vrut să fac TOTUL singură. Nu faceți ca mine, învățați să cereți ajutor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare
    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de canabis, cunoscut și sub numele de ulei de CBD (cannabidiol), este un produs derivat din planta de canabis. Această plantă conține numeroși compuși chimici, denumiți...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Totul despre operația de micșcorare a stomacului
    Totul despre operația de micșcorare a stomacului

    Operația de micșorare a stomacului este una dintre cele mai căutate intervenții pentru obținerea unei scăderi semnificative în greutate, într-un interval de timp relativ...

    Totul despre cafeaua turcească
    Totul despre cafeaua turcească

    Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci și o experiență culturală care pune accentul pe ospitalitate, tradiție și interacțiune socială. Descoperă și tu cum o poți prepara...

    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile
    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile

    Pierderea unui copil este una dintre cele mai dure experiențe și, din păcate, este o situație ce poate surveni oricând în cazul bebelușilor microprematuri. Prin așa ceva a...

    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală
    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală

    Știți momentele acelea când auziți ceva greșit și răspundeți în concordanță? Apoi persoana vă corectează și vă spune că, de fapt, nu asta a întrebat? Ei bine,...

    © 2024 Qbebe