- Care au fost principalele efecte ale pandemiei asupra vieții profesionale a femeilor din mediul urban?
- Ce dificultăți au întâmpinat femeile din mediul urban în timpul pandemiei în plan personal?
- Cum au reușit femeile să-și mențină starea de bine și echilibrul în această perioadă dificilă pe care au traversat-o?
”Am muncit mai mult decât dacă mă duceam la birou, mai ales în primele luni de lockdown, când firma la care sunt angajată a fost nevoită să reducă mult costurile și personalul. Și am ajuns să muncesc cât pentru 3 oameni și sa am și grija copilul aflat în școală online.”, spune Maria, specialist în Social Media.
Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei a dezvăluit în urma unui studiu că, în multe dintre aspecte, femeile au resimțit mai puternic pandemia, efectele acesteia afectând modul de desfășurare al vieții lor profesonale și personale, într-o măsură mai mare decât cea a bărbaților.
Care au fost principalele efecte ale pandemiei asupra vieții profesionale a femeilor din mediul urban?
Femeile din mediul urban au resimțit mai puternic pandemia și efectele acesteia, cu atât mai mult cu cât au fost expuse, dintr-o dată, mai multor situații de gestionat și au fost nevoite să îndeplinească mai multe roluri în același timp:
- 27% dintre femeile din mediul urban au declarat că au lucrat de acasăîn timpul pandemiei, tot timpul sau aproape tot timpul (vs doar 15% dintre bărbați), în timp ce 23% au lucrat și de acasă, și de la birou/locul de muncă;
- 44% consideră viața profesională mai dificilă decât înainte de pandemie (vs. 30% bărbați);
- 42% dintre femei au declarat că volumul de muncă a fost mai dificil de gestionat în timpul pandemiei decât înainte (vs. 32% dintre bărbați);
- 42% dintre femei consideră că planul de dezvoltare a cariereia fost mai greu de urmat(vs. 30% bărbați);
- Pe de alta parte, aproximativ 67% dintre femei consideră că relațiile cu colegii și cu șeful direct au rămas la fel și în timpul pandemiei (vs.70% dintre bărbați).
Ce dificultăți au întâmpinat femeile din mediul urban în timpul pandemiei în plan personal?
- 46% dintre ele declară că au simțit mai acut oboseala, iar 43% au resimțit momente dese de iritabilitate (vs.doar 27% dintre bărbați);
- Aproape jumătate dintre femeile din mediul urban(48%) au declarat că s-au simțit neliniștite (au experimentat stări de anxietate) în timpul pandemiei (vs. 25% dintre bărbați), și 40% dintre ele au experimentat dificultăți legate de somn;
- Relațiile cu familia au fost mai dificil de gestionat în timpul pandemiei de către 24% dintre femeile din mediul urban (vs. doar 10% dintre bărbați);
- Peste jumătate dintre i femeile din mediul urban au suferit o deteriorare a rutinei legată de mișcare: 58% (vs 48% dintre bărbați).
Toate aceste date reprezintă încă un semnal de alarmă în ceea ce privește posibilitatea ca femeile să fie o categorie vulnerabilă, privind dezvoltarea anumitor afecțiuni sau probleme de sănătate mentală, în strânsă legătură cu pandemia. Conform Organizației Mondiale a Sănătații (OMS), depresia, anxietatea, suferința psihică, violența sexuală, violența în familie și consumul de droguri afectează femeile într-o măsură mai mare decât bărbații din diferite țări și în diferite contexte, la nivel global. De asemenea, tulburările depresive reprezintă aproape 41.9% din dizabilitățile cauzate de tulburările neuropsihiatrice în rândul femeilor, comparativ cu 29.3% în rândul bărbaților.
„Sănătatea psihică a femeilor reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de păstrare șirecuperare ai sănătății unei populații, tocmai prin contribuția lor la dezvoltarea tuturorariilor semnificative pentru evoluția unei societăți cum sunt educația și sănătatea, dar și prinprezența lor numeroasă în instituții. Schimbările pe care le-a adus pandemia în 2020 acrescut vulnerabilitatea lor la dezvoltarea unor simptome de anxietate și depresie care potduce la instalarea unor disfuncții sau tulburări psihice pe termen lung în absența unor factori, programe, strategii de protecție.
Invităm întreaga societate civilă să se implice în stimularea sănătății fizice și psihice afemeilor, folosind ceea ce studiul nostru, alături de alte studii din literatura de specialitate, ademonstrat: receptivitatea și disponibilitatea femeilor pentru învățare, dezvoltare,remodelare și transformare. Acestea sunt aspecte cheie în dezvoltarea rezilienței șiprogresului în toate ariile personale și sociale.”, afirmă Diana Vasile, presedinta Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.
Cum au reușit femeile să-și mențină starea de bine și echilibrul în această perioadă dificilă pe care au traversat-o?
- 38% dintre femei declară că au învățat lucruri noi în pandemie (să gătească, să folosească mai bine tehnologia, perfecționări prin participarea la diferite cursuri, vs. 34% dintre bărbați)
- 61% dintre femei (dar și un procent ridicat dintre bărbați, 58%) au apreciat mai mult viața și ceea ce au în prezent;
- 34% dintre femei și-au descoperit forța personală ca ajutor pentru depășirea obstacolelor (vs. 28% dintre bărbați);
- 49% dintre femei au citit mai mult în timpul pandemiei (vs. 37% dintre bărbați);
- 32% dintre femei consideră că o relație apropiată, bună cu altcineva le-a fost de ajutor pentru a-și păstra echilibrul în timpul pandemiei (vs. 24% dintre bărbați), precum și încrederea în propriile capacități de a se descurca cu situația (36% femei, 38% bărbați).
Datele prezentate mai sus fac parte din studiul omnibus săptămânal realizat de iSense Solutions, reprezentativ pentru persoanele din mediul urban cu vârsta între 18 și 65 de ani, utilizatori de internet, având 500 de interviuri online, grad de eroare +/- 4.38%, la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost culese în luna februarie 2021.