Studii despre modul în care sunt afectate femeile de modificările extreme ale vremii
Națiunile Unite indică faptul că un procent de 80% dintre persoanele afectate de schimbările climatice sunt femile. Conform studiilor, ele resimt în mod disproporționat efectele dezastrelor, ale evenimentelor climatice extreme și ale schimbărilor climatice din cauza normelor culturale, a distribuirii inechitabile a rolurilor, resurselor și puterii, în special în statele subdezvoltate.
- Sărăcia și educația limitată reprezintă bariere importante – sunt mai dependente decât bărbații de resurse naturale pentru întreținere și supraviețuire. În perioade în care resursele sunt insuficiente, femeilor vor acorda prioritate partenerilor – nevoile lor nutriționale sunt considerate mai importante. De asemenea, femeile au mai puțin acces la educație și informație, de exemplu la alerte cu privire la vreme și modul în care se poate schimba
- Maternitatea crește gradul de vulnerabilitate – bărbații pot migra în scopul identificării unor oportunități economice, dar femeile au șanse mai mari să rămână acasă să îngrijească copii, vârstnici sau bolnavi
- Lipsa puterii joacă un rol important – lipsa independenței și a puterii de decizie restricționează abilitatea femeilor de a se adapta la schimbarea climei. Femeile au de multe ori control limitat sau chiar absent asupra finanțelor și bunurilor familiei. În situații de schimbări extreme de vreme, femeile pot să nu se poată reloca fără consimțământul unui bărbat. Îmbrăcămintea tradițională poate limita abilitatea unei femei de a fugi sau înota din calea unui dezastru natural
- Nașterile de la vârste fragede și fertilitatea ridicată cresc riscurile la care sunt expuse femeile – dezastrele naturale ucid mai multe femei decât bărbați și scad speranța lor de viață. Cu cât este mai grav un dezastru, cu atât are un impact mai mare asupra diferenței între speranța de viață specifică fiecărui sex. Nașterile de la vârste tinere și gradul ridicat de fertilitate sunt asociate cu sănătate precară și nivel scăzut de educație, limitând abilitatea unei femei de a câștiga și economisi bani și de a se adapta schimbării climatice.
În Africa, unde o problemă extrem de importantă este reprezentată de apa potabilă, se observă migrația bărbaților către orașe în sezonul uscat, femeile ajungând să aibă grijă de comunitate. Deoarece sezonul uscat devine tot mai lung, femeile ajung să muncească mai mult pentru a hrăni și îngriji familiile lor fără sprijin. După Uraganul Katrina din 2005, femeile au reprezentat categoria cea mai afectată de inundații în orașul Louisiana; mai mult de jumătate dintre familiile sărace din acest oraș erau reprezentate de mame singure.
Opinia specialiștilor despre modul în care sunt afectate femeile de modificările extreme ale vremii
Medicul de familie Angela Mazdrag atrage atenția asupra unei categorii vulnerabile, respectiv cea a pacienților operați de diverse afecțiuni, hipertensivi sau care suferă de tulburări psihice „Dacă în urmă cu 10 ani, una din cinci persoane manifesta modificări la shimbările de presiune atmosferică, în prezent una din două devine sensibilă”.
Psihologul Diana Șimon specifică cu privire la simptomele care sunt observate de femei „Apar stări de agitație, nervozitate, iritabilitate, scade capacitatea de concentrare, apare senzația de slăbiciune și uneori o stare de confuzie”.
Surse: www.digi24.ro, www.bbc.com,www.prb.org