Două studii japoneze au arătat că sexul copiilor poate fi afectat de transformările din mediul înconjurător, incluzându-se aici încălzirea climei sau catastrofele naturale (cutremurele). Unul dintre aceste studii s-a bazat atât pe date provenite din Țările Scandinave (Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda), Marea Britanie, Olanda, SUA și Canada, cât și pe cele furnizate de mai multe prefecturi nipone. Concluzia a fost că procentul de nașteri de bebeluși băieți este cel mai influențat de modificările climatice. În cazul Japoniei, s-a constatat că numărul deceselor din rândul nou-născuților băieți era mai ridicat decât în rândul fetelor, pe fondul creșterii temperaturii medii anuale din ultimii ani. Explicația dată de experți pentru acest fenomen este că fluctuațiile semnificative ale temperaturilor creează un stres suplimentar asupra fătului.
Celălalt studiu din Japonia, realizat în vara anului trecut, a colectat date provenite de la mai multe regiuni japoneze afectate de cutremure majore (în perioada anilor 1995-2016). În urma analizării acestora, s-a evidențiat faptul că, la nouă luni după dezastre, proporția de bebeluși băieți era mai scăzută cu 6-14% decât în anii în care nu au existat catastrofe naturale.
Coordonatorul studiului a menționat că există o vulnerabilitate mai mare a embrionilor de tip masculin în fața factorilor de mediu.
O altă cercetare în domeniu îi aparține „Universității Berkeley" (California, SUA). Coordonatorul acesteia a pornit de la ideea că temperatura joacă un rol important în genul copiilor și în supraviețuirea fătului. După ce au fost colectate date de la populația din statele scandinave, s-a observat că în anii cu temperaturi mai blânde s-au născut mai mulți băieți decât fete.
Având la bază aceste constatări, experții americani au precizat că noile caracteristici ale climei pot influența sexul copiilor, în contextul în care fenomenele extreme (de exemplu secetele prelungite) vor favoriza un stres suplimentar în viața intrauterină. Aceștia au afirmat că evoluția climei din ultimii 100-150 de ani, din cauza oscilațiilor semnificative ale temperaturilor, a influențat și ea raportul, de la nivel global, dintre populația feminină și cea masculină.
Surse:
www.edition.cnn.com, www.fertstert.org, www.popsugar.co.uk, www.romper.com