Simptome infarct - informații
Durerea în piept este recunoscută drept cele mai frecvent întâlnit simptom al unui infarct, însă femeile pot prezenta și simptome care nu au legătură cu zona toracică. De asemenea, acea durere de piept care se resimte este rareori atât de dramatică, semănând mai degrabă cu o presiune, apăsare, junghi sau cu o arsură în capul pieptului care apare și dispare.
Este important de subliniat că simptomele unui infarct diferă de la o persoană la alta, în funcție de caracteristicile individuale. Persoanele vârstnice și cele diabetice pot să nu prezinte niciun simptom sau să prezinte simptome ușoare, însă nicio manifestare nu trebuie neglijată. Infarctul cu simptome subtile poartă denumirea medicală de ischemie miocardică silențioasă (lipsă de oxigen la nivelul mușchiului cardiac), însă întrunește caracteristicile unui infarct obișnuit - fluxul de sânge către o secțiune a inimii este temporar blocat (de o depunere) și poate determina cicatrici și leziuni ale mușchiului cardiac. Cauzele pentru care apare acest tip de infarct includ: hipertensiune, nivel crescut de colesterol, fumat, istoric familial de boli cardiace, obezitate și vârstă înaintată.
Simptome subtile pentru infarct de urmărit
- Oboseală neobișnuită care persistă mai multe zile. Femeile îndeosebi au tot timpul ceva de făcut și, cel mai probabil, se simt în general obosite. Există însă un tip de oboseală care apare brusc sau dramatic și căreia este bine să îi acordați atenție. De exemplu, vă simțiți subit epuizate după o rutină clasică de exerciții fizice, sunteți epuizate/aveți senzația de piept greu chiar dacă nu faceți efort, o activitate casnică de rutină (cum este strânsul patului) vă obosește și, în final, chiar dacă oboseala este accentuată întâmpinați probleme cu somnul.
- Transpirație și/sau scurtarea respirației. Odată cu înaintarea în vârstă lipsa exercițiilor fizie și o creștere în greutate pot cauza probleme de tipul scurtării respirației. Bufeurile apar frecvent la femeile aflate la menopauză. Iată mai exact cum se prezintă simptomele asociate infarctului: transpirație/scurtarea respirației în mod subit în lipsa unui efort, scurtarea respirației care continuă să se agraveze după efortul fizic, când stați întinse și se ameliorează în poziție verticală, transpirație rece/lipicioasă în lipsa unui factor de stres, transpirație/scurtarea respirației însoțită de simptome precum durere în piept sau oboseală
- Durere de gât/mandibulă/spate. Corpul uman are toate sistemele interconectate, prin urmare când o problemă apare se declanșează nervii din acea zonă, dar durerea ajunge resimțită în altă zonă. Durerea în mandibilă/spate/brate indică o problemă la inimă, mai ales dacă locul de origine este dificil de indicat (nu există niciun mușchi sau articulație care să doară). Poate fi o problemă mai ales dacă disconfortul începe/se agravează când faceți efort.
Alte simptome: durere în oricare braț (nu doar în brațul stâng cum se întâmplă la majoritatea bărbaților), durere în porțiunea inferioară/superioară a spatelui care începe în piept, durere bruscă fără vreun efort fizic asociat care vă trezește noaptea, durere în porțiunea stângă inferioară a mandibulei (chiar la nivelul dinților), durere de stomac, anxietate (similară unui atac de panică), stare de leșin.
Ce trebuie să faceți în cazul unui infarct
Multe femei susțin că au observat unele dintre aceste simptome cu săptămâni sau chiar cu o lună înainte de apariția infarctului, iar altele află la mult timp după că au suferit un infarct. Cu cât ajungeți mai repede la medic, cu atât cresc șansele de a rezolva problema. Este important să comunicați specialistului simptomele resimțite și momentul în care acestea au apărut, istoricul familial în acest sens, factorii de stres sau alte probleme din familie care pot contribui. Medicul va ține cont de acestea și va verifica pulsul și tensiunea; uneori sunt indicate teste sanguine pentru a verifica dacă există leziuni la inimă, electrocardiogramă (dacă activitatea electrică a inimii este normală) sau ecocardiogramă (observă dacă s-au instalat leziuni cardiace).
Apelați imediat la medic dacă vă confruntați cu aceste simptome, în special dacă durează mai mult de 5 minute: durere sau disconfort în alte zone ale porțiunii superioare a corpului (brațe, umăr stâng, spate, gât, mandibulă sau stomac), dificultate în respirație/scurtarea respirației, transpirație (de obicei rece), senzație de plenitudine, indigestie sau senzație de înecare (asemenea unei arsuri în piept), greață sau vărsături, amețeală, slăbiciune extremă sau anxietate, ritm cardiac rapid sau neregulat.
Deoarece multe persoane nu conștientizează când apare infarctul, în lipsa tratamentului adecvat, fluxul de sânge către inimă poate să nu fie restabilit, iar impactul ulterior să fie mai mare. Pentru a preveni apariția acestui infarct silențios, este important să cunoșteți factorii de risc, să acordați atenție hipertensiunii și colesterolului, să faceți regulat exerciții și să evitați fumatul. Nu în ultimul rând, ascultați mesajele transmise de corp, voi le cunoașteți cel mai bine.
Surse:
www.goredforwomen.org; www.mayoclinic.org; https://health.clevelandclinic.org